Stella-McCartney-Fall-Winter-2019-Campaign06

Ντουλάπα του παρόντος και του μέλλοντος ή μια καινούργια τάση;

*Γράφει η Elisabetta Mako.

H σχέση που έχουμε με τη fast-fashion,ίσως είναι η πιο τοξική που μπορεί να είχαμε ποτέ. Είναι σε όλους μας γνωστό πως η βιομηχανία της μόδας αποτελεί μία από τις πιο καταστροφικές στον κόσμο.  Η αλήθεια είναι, όμως, ότι έχουμε ξεχάσει πως ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης φέρουμε και εμείς οι καταναλωτές. Σωστά;

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι και μπορούμε να συμβάλουμε στην “υγεία” του περιβάλλοντος, κάνοντας την ντουλάπα μας πιο βιώσιμη. Έτσι, μπορούμε να ενισχύσουμε τον πλανήτη – σπίτι μας, καθώς και τις μικρότερες επιχειρήσεις αλλά και νέους σχεδιαστές.  Δείτε παρακάτω πως:

Αναθεώρηση στις αγοραστικές μας συνήθειες.

Όπως έχει αναφέρει η Άννα Κιουμουρτζή σε προηγούμενο άρθρο του Paramano.gr “περίπου 70 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετησίως χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ινών πολυεστέρα στα ρούχα μας”. Επομένως, μια καινούργια τακτική που μπορούμε να αποκτήσουμε είναι το να αγοράζουμε ρούχα από ηθικά και sustainable brands, που έχουν χρησιμοποιήσει οργανικά υλικά για την παραγωγή των ρούχων. Επιπλέον, το vintage shopping ανήκει στις νέες τακτικές, που είναι εφικτό να υιοθετήσουμε, καθώς μπορούμε βρούμε μοναδικά κομμάτια και να τους ξαναδώσουμε ζωή. Η επαναχρησιμοποίηση αποτελεί την βασική έννοια στην κυκλική οικονομία. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να κατανοηθεί πόσο επωφελές είναι να εντάξουμε στην γκαρνταρόμπα μας vintage, αλλά και second hand κομμάτια.

Image via Pinterest

 Ας επενδύσουμε σε διαχρονικά κομμάτια.

Και ποιος δεν έχει πέσει θύμα της fast fashion και του υπερκαταναλωτισμού; Η αδυναμία του να νιώθουμε πλήρεις ενδυματολογικά, μας έχει διαπεράσει όλους. Όμως, τι μπορούμε να κάνουμε; Μια καλή επένδυση είναι η αγορά ρούχων που φοριούνται όλο τον χρόνο και σαφώς σε όλες τις σεζόν. Στοχεύοντας σε διαχρονικά ρούχα όπως τζιν, t-shirts, φορέματα, πανωφόρια σε κλασσικές γραμμές, υιοθετούμε την βιωσιμότητα στην ντουλάπα μας.

Photo credits: ecoalf.com

Ήρθε η ώρα να φροντίσουμε τα ρούχα μας.

Γνωρίζατε ότι 5,8 εκατομμύρια τόνοι ρούχων απορρίπτονται κάθε χρόνο και μόνο το 1/4 από αυτά ανακυκλώνεται; Αυτός ο λόγος είναι επαρκής για να ξεκινήσουμε να φροντίζουμε παραπάνω την ντουλάπα μας. Αυτό ξεκινάει απο την συχνότητα που τα πλένουμε μέχρι και την τελική αποθήκευση στην ντουλάπα μας. Αυτό θα συμβάλλει στο να αυξήσουμε την διάρκεια ζωής των ρούχων μας, αλλά και την μείωση νέων αγορών. Έτσι, δεν θα υπάρχει η ανάγκη να τα αντικαταστήσουμε.

Σε περίπτωση που δεν μας αρέσουν τα ρούχα μας ή δεν μα κάνουν πλέον, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μην καταλήξουν στους κάδους απορριμμάτων. Μια καλή μοδίστρα θα βοηθήσει στην μεταποίηση τους με τρόπο που να απολαμβάνουμε να το φοράμε. Αν δεν είναι εφικτή η μεταποίηση, μπορούμε να τα χαρίσουμε σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Photo Credits: Rikaformica.it

Είναι καλύτερα να δράσουμε για να διαμορφώσουμε το μέλλον της μόδας και να δημιουργήσουμε μια γκαρνταρόμπα που είναι βιώσιμη για εμάς και τον πλανήτη, αντί να αφήνουμε ένα παλιρροϊκό κύμα σπατάλης ρούχων να απορροφά πόρους, ενέργεια και τον πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό μας για άνθρακα. Εσείς τι λέτε;

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Stella McCartney Fall/Winter 2019

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.