image (2) (1)

Wedding season alert: υπάρχουν ακόμα off-limits outfits στους σημερινούς γάμους;

*Γράφει η Δέσποινα Μπαράκη.

Το τοπίο της μόδας είναι πιο ποικιλόμορφο και συμπεριληπτικό από ποτέ, ωστόσο η αρχή της wedding season μας φέρνει, για άλλη μία φορά αντιμέτωπους με όλα τα ενδυματολογικά faux pas. Τα off-limits outfits, δηλαδή που δεν «μπορούμε» να φορέσουμε σ’ έναν γάμο.

Κανόνες, κανόνες και άλλοι κανόνες

Photo Credits: Leonie Hanne (Instagram: @leoniehanne)

Παραδοσιακά, τα outfits στους γάμους συνδέονται με ένα σύνολο άγραφων κανόνων που θεωρείται ότι διατηρήσουν μια ορισμένη «τάξη» και σεβασμό στην περίσταση. Για παράδειγμα, οι καλεσμένες πρέπει να αποφεύγουν το λευκό χρώμα, για να μην υπερσκιάσουν τη νύφη και παράλληλα οι καλεσμένοι πρέπει να αποφεύγουν και το μαύρο χρώμα, διότι συνδέεται ιστορικά με το πένθος. Μπορείτε να φορέσετε κάτι αποκαλυπτικό, αλλά όχι πολύ αποκαλυπτικό. Κάτι φανταχτερό, αλλά όχι πολύ φανταχτερό, με τους κανόνες σε ό,τι αφορά – κυρίως – τα γυναικεία ενδύματα να συνεχίζονται.

Σε όλους μας έχει τύχει να παρεβρεθούμε σ’ένα γάμο και να υπάρχουν πηγαδάκια για κάποιο καλεσμένο που φοράει ένα «extra» ρούχο, όπως είναι για παράδειγμα μια φούστα με παγιέτα, αλλά και για κάποιο καλεσμένο που έχει ντυθεί πιο απλά για την περίσταση από αυτό που οι ίδιοι κανόνες προστάζουν. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τέτοια σχόλια από άλλους καλεσμένους σχετικά με τον ενδυματολογικό κώδικα, αφού αυτός αφορά αποκλειστικά τις επιθυμίες του ζευγαριού που παντρεύεται.

Οι φανεροί και … κρυφοί ενδυματολογικοί κώδικες

Κάποια ζευγάρια παρέχουν ενδυματολογικό κώδικα στο προσκλητήριο, ενώ αν έχετε κοντινή σχέση με το ζευγάρι μη διστάσετε να τους ρωτήσετε σχετικά με αυτόν. Μπορεί τα λευκά φορέματα να θεωρούνται θεωρητικά off-limits – παρότι υπάρχουν νύφες που δεν έχουν πρόβλημα με αυτό – αλλά τα λευκά φορέματα με μοτίβα μπορούν να φορεθούν με ευκολία, το ίδιο ισχύει και για μουντά και πιο σκοτεινά χρώματα. Επιπλέον, ο κανόνας να αποφεύγεται το κόκκινο χρώμα είναι αρκετά παλιομοδίτικος.

Σ’ ένα πρωινό ή απογευματινό γάμο μπορείτε να επιλέξετε και πιο απλά outfits, που ξεφεύγουν από τα πιο αυστηρά cocktail outfits. Αν ο γάμος πραγματοποιείται σε νησί είναι αναγκαίο να έχετε ελέγξει τον καιρό, καθώς επίσης και το μέρος που γίνεται, αν πάλι είναι destination wedding σε άλλη χώρα σιγουρευτείτε ό,τι δεν υπάρχουν πολιτιστικά πλαίσια που πρέπει να τηρήσετε.

Και τελικά τι ισχύει για το dress code;

Τα τελευταία χρόνια, οι γάμοι αποτελούν μια γιορτή της ατομικότητας, με τα ζευγάρια να εξατομικεύουν όλο και περισσότερο τη «μεγάλη» τους μέρα, και ως εκ τούτου κάποιοι από τους πιο συντηρητικούς κανόνες αποσύρονται με τους καλεσμένους να έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν την ατομικότητά τους μέσα από την ενδυμασία τους, χωρίς να «πνίγονται» επιλέγοντας για τις γυναίκες το κλασικό πράσινο φόρεμα – ναι ξέρετε καλά σε ποιο αναφέρομαι – ή για τους άντρες το κλασικό μπλε παντελόνι με ασορτί πουκάμισο.

Με τη μόδα να αποτελεί μία ισχυρή μορφή αυτοέκφρασης, οι καλεσμένοι δεν θα έπρεπε να αισθάνονται ότι πρέπει να κρύψουν την προσωπικότητά τους πίσω από ρούχα, στα οποία δεν αισθάνονται άνετα. Μπορεί κοινωνικοί παράγοντες να φέρουν συγκεκριμένες προσδοκίες σε κάποιες χώρες, αλλά στην Ελλάδα με τους περισσότερους γάμους τα τελευταία χρόνια να λαμβάνουν χώρα σε κτήματα έχει σημασία οι καλεσμένοι να φορούν ρούχα που τους κάνουν να αισθάνονται άνετα.

Ο χρυσός κανόνας είναι, λοιπόν, να βρείτε τη χρυσή τομή μεταξύ προσωπικής έκφρασης και των ενδυματολογικών κανόνων του ζευγαριού.

Αν πάντως ψάχνετε συγκεκριμένες ιδέες για το τι να φορέσετε σε κάποιο γάμο ή βάπτιση εδώ, η Μαρία Χρονιάρη, δίνει αρκετές επιλογές για όλα τα γούστα! 

*Φωτογραφία Εξωφύλλου: Courtesy of Markarian

Tags:
0 shares
Η Δέσποινα Μπαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπουδάζει Γαλλική Φιλολογία. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της γράφει, ενώ έχει εργαστεί για αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος γεύσης. Αγαπάει τον χώρο της μόδας και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις τσάντες και τα παπούτσια. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τις χειροτεχνίες φτιάχνοντας ευχετήριες κάρτες και κεριά.