mediterranean-diet1

Η δίαιτα της εβδομάδας: Μεσογειακή Διατροφή

Καλησπέρα σας λοιπόν, καθώς αυτή είναι η παρθενική μας συνάντηση σε αυτόν τον υπέροχο ιστότοπο θέλω αρχικά να γνωριστούμε με τις λέξεις δίαιτα και διατροφή. Η δίαιτα γένους θηλυκού προέρχεται από τις λέξεις διἀ + εἶμι ή αἴτιος. Σε Απλά ελληνικά είναι ο ειδικός τρόπος διατροφής και διαβίωσης (συνήθως για να επιτευχθεί αδυνάτισμα). Από την άλλη η λέξη διατροφή προέρχεται από τη λέξη δια + τρέφω που είναι η ενέργεια του να διατρέφεις κάποιον, το σύνολο ή ο συνδυασμός των τροφών που καταλαμβάνει κάποιος καθώς και το χρηματικό ποσό που χρειάζεται σε μηνιαία βάση για την εξασφάλιση του σιτηρεσίου. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί η διατροφή μας είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που έχουμε. Είναι το καύσιμο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να μας δίνει ενέργεια, να μας κρατάει ζωντανούς και υγιείς. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως όσο καλύτερη είναι η ποιότητα τροφής μας τόσο καλύτερη είναι η ψυχολογία μας και η σωματική μας δραστηριότητα.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως όσο καλύτερη είναι η ποιότητα τροφής μας τόσο καλύτερη είναι η ψυχολογία μας και η σωματική μας δραστηριότητα.

Και τώρα θα μου πείτε και πως να διατρεφόμαστε σωστά; Θα σας πω ένα μυστικό. Η σωστή διατροφή είναι στο DNA σας. Δεν είναι τυχαίο που σε όλο τον κόσμο εστερνίζονται τη Μεσογειακή διατροφή. Είναι η μόνη διατροφή που έχει χιλιάδες μελέτες στο ενεργητικό της και αποδεδειγμένα βοηθάει στην πρόληψη καρδιαγγειακών, διαβήτη και καρκίνου. Επίσης, εξασφαλίζει μακροζωία. Και είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι αυτή η διατροφή βρίσκεται μπροστά μας. Τι είναι μεσογειακή διατροφή;

  • Ελαιόλαδο ≥4 κουταλιές/ημέρα
  • Γιαούρτι ≤2 μερίδες/ ημέρα
  • Φρέσκα φρούτα ≥3 μερίδες/ ημέρα
  • Λαχανικά ≥3 μερίδες/ ημέρα
  • Δημητριακά γυναίκες 75gr/ημέρα, άνδρες 90gr/ημέρα
  • Φρέσκα βότανα, σκόρδο και κρεμύδι ≥ 2 φορές/ ημέρα
  • Ξηροί καρποί 3-7 μερίδες/ εβδομάδα
  • Ψάρι/ Θαλασσινά ≥3 μερίδες/ εβδομάδα
  • Αυγά 2-3 μερίδες/ εβδομάδα
  • Πουλερικά 2-3 μερίδες/ εβδομάδα
  • Όσπρια ≥3 μερίδες/ εβδομάδα
  • Κρασί συνοδευόμενο με τα γεύματα * ≥7 ποτήρια/ εβδομάδα
  • Κόκκινο κρέας και επεξερασμένο
  • Σόδα και ζαχαρούχα αναψυκτικά
  • Εμπορικά και επεξεργασμένα γλυκά
  • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

M. Korre, M A. Tsoukas, E. Frantzeskoy, J. Yang, S.N. Kales (2014), Mediterranean Diet and Workplace Health Promotion, Curr Cardiovasc Risk Rep (2014) 8:416

Όλα αυτά τα αγαθά βρίσκοντα στον μανάβη σας, στο κρεοπωλείο της γειτονιάς σας, κοντά στο σπίτι σας. Η Μεσογειακή Διατροφή θα σας εξασφαλίσει υγεία και ευεξία. Φροντίστε το σώμα σας σωστά για να σας φροντίσει και αυτό.

*Τα ποτήρια κρασί αναφέρονται σε υγιή πληθυσμό και δεν πρέπει να συγχέονται με την κατανάλωση τους από ευπαθείς ομάδες

Μαίρη Ρωμανίδου

Tags:
0 shares
Η Μαίρη Ρωμανίδου είναι Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος "Διατροφής και Διαιτολογίας" στην Κρήτη (ΑΤΕΙ) με θέμα πτυχιακής διατριβής . Οι μεταπτυχιακές σπουδές της έγιναν στο Εθνικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Αθήνας, στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων με κατεύθυνσή την συντήρηση, επεξεργασία και καινοτομία τροφίμων (Master in Food Science, processing, preservation, innovation). Έχει εξειδικευθεί ως Μaster Practitioner on Eating Disorders & Obesity υπό την αιγίδα του κέντρου διατροφικών διαταραχών της Αγγλίας. Ανήκει στην ερευνητική ομάδα του Feeding America’s Bravest, του πανεπιστημίου Ηarvard TH CHAN of public Health Είναι μέλος της ΕSPEN, της GRESPEN, της ΕΔΔΕ και εξωτερικός συνεργάτης του μικροβιολογικού- διαγνωστικού ιατρείου ''Αιμοανάλυση Ἐβρου''.