heritage

Μόδα για αρχάριους#30: Η ιστορία της καμπαρντίνας.

*Γράφει η Δήμητρα Μαλαπάνη.

Το trench coat ή αλλιώς η καμπαρντίνα έχει μια μεγάλη ιστορία, που ξεκινάει 100 χρόνια πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε ολόκληρη την ιστορία της καμπαρντίνας, ενός είδους παλτού που όπως και άλλα ενδύματα, χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε πεδία μάχης, αλλά κατάφερε να επικρατήσει στο χώρο της μόδας και να γίνει ένα από τα κλασσικά και chic πανωφόρια, που μπορούμε να έχουμε στη ντουλάπα μας.

Visual Therapy

Η ιστορία της καμπαρντίνας ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1820, όταν ο Σκωτσέζος χημικός Charles Macintosh μαζί με τον Βρετανό εφευρέτη Thomas Kancock (ιδρυτή της βρετανικής βιομηχανίας καουτσούκ), δημιούργησαν ένα είδος αδιάβροχου, από ένα είδος υφάσματος που είχε μορφή ελαστικοποιημένου βαμβακιού (καουτσούκ). Αυτό το στυλ παλτών ονομάστηκε “macs” και είχε ως πλεονεκτήματα ότι μπορούσε να διατηρηθεί στεγνό από τη βροχή και ζεστό, αλλά τα μειονεκτήματά του ήταν ότι το συγκεκριμένο ύφασμα δεν “ανέπνεε”, με αποτέλεσμα να διατηρείται ο ιδρώτας και να έχει μια δυσάρεστη οσμή. Τα πρώτα είδη αδιάβροχου χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα από στρατιώτες.

Vogue.fr

Το 1853, ενώ είχε βελτιωθεί η τεχνολογία των υφασμάτων και συγκεκριμένα του καουτσούκ, ο ράφτης John Emary, κατασκεύασε ένα εξελιγμένο αδιάβροχο, στο οποίο έδωσε το όνομα της εταιρείας του “Aquascutum“, το οποίο προέρχεται από τις δύο λατινικές λέξεις “aqua” και “scutum“, που μεταφράζονται σε “νερό” και “ασπίδα” αντίστοιχα. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1879, ο νεαρός Thomas Burberry, ο οποίος είχε ιδρύσει τη δική του ομώνυμη εταιρεία το 1856, εφηύρε το ύφασμα “gabardine“, το οποίο προέρχεται από στεγανοποίηση μεμονωμένων κλώνων από ίνες βαμβακιού και μαλλιού και είναι ένα ύφασμα που μπορεί να “αναπνέει” περισσότερο σε σχέση με αυτά που υπήρχαν ήδη. Τόσο η Aquascutum όσο και η Burberry θεωρούνταν ότι εφηύραν την καμπαρντίνα, στην πραγματικότητα όμως βοήθησαν στην εξέλιξη ενός είδους παλτού που υπήρχε ήδη. Οι καμπαρντίνες από τις δύο εταιρείες ήταν ιδιαίτερα ακριβές, γι’ αυτό μπορούσαν να τις αγοράσουν μόνο άντρες ανώτερων τάξεων και οι αξιωματικοί του Βρετανικού Στρατού.

www.piaskowanie-rzeszow.com
Fashion-Era

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι καμπαρντίνες ήταν διαθέσιμες μόνο για τους Βρετανούς αξιωματικούς της 1ης τάξης, γεγονός που συνέβαλε στην καθιέρωση της καμπαρντίνας ως παλτό υψηλών προδιαγραφών και μόνο για ευκατάστατους. Τα χαρακτηριστικά της καμπαρντίνας εκείνη την εποχή ήταν τέτοια, ώστε να βοηθούν τους αξιωματικούς στο πεδίο μάχης. Για παράδειγμα, το επιπλέον κάλυμμά στην πλάτη τους προστάτευε από το νερό, τα μπροστινά κουμπιά κούμπωναν μέχρι τον λαιμό, ώστε να τους προστατεύουν από δηλητηριώδη αέρια και μερικές καμπαρντίνες είχαν μια αφαιρούμενη επένδυση, που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κλινοσκέπασμα, εάν υπήρχε ανάγκη. Μετά τον πόλεμο οι αξιωματικοί συνέχισαν να τα φορούν και εκτός των πεδίων μάχης, με αποτέλεσμα η καμπαρντίνα να μπει στο χώρο της μόδας, ενώ θεωρούταν παλτό διάκρισης και αναγνώρισης.

Gloverall

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η καμπαρντίνα ήταν το πιο δημοφιλές πανωφόρι όχι μόνο για τους αξιωματικούς, αλλά και για τους στρατιώτες, καθώς έδιναν περισσότερη ελευθερία στην κίνηση, γεγονός που ήταν απαραίτητο. Το 1940 βέβαια ήταν και η χρυσή εποχή του Hollywood  και πολλά αστέρια της μεγάλης οθόνης εμφανίστηκαν με καμπαρντίνα σε σημαντικές ταινίες της εποχής. Το 1941 στην ταινία The Maltese Falcon, ο Humphrey Bogart φορούσε καμπαρντίνα Aquascutum, την οποία και προτίμησε να φορέσει και σε γνωστές σκηνές της ταινίας Casablanca το 1942, αλλά και στην ταινία The Big Sleep (1946). Κορυφαίες κυρίες του Hollywood, όπως η Marlene Dietrich και η Audrey Hepburn επέλεξαν να ντυθούν με το στρατιωτικό πανωφόρι της εποχής στη γυναικεία εκδοχή του.

Roger Ebert (Casablanca)
She Wore Stars
L’Officiel Austria

Σήμερα, η καμπαρντίνα συνεχίζει να αποτελεί βασικό κομμάτι της μόδας και ένα εμβληματικό ρούχο που εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο στις πασαρέλες σε όλο τον κόσμο. Ο οίκος Burberry συνεχίζει να είναι ηγέτης στην παραγωγή καμπαρντίνας. δημιουργώντας διάφορα σχέδια για άνδρες και γυναίκες, με σήμα κατατεθέν την εσωτερική καρό επένδυση. Κατά τη δεκαετία του 1990, ο οίκος μόδας έδωσε νέα πνοή στην καμπαρντίνα, προσφέροντας πρωτοποριακές παραλλαγές. συμπεριλαμβανομένων φωτεινών χρωμάτων, prints και χρήση διαφορετικών υφασμάτων, που κυμαίνονταν από δαντέλα και σατέν έως δέρμα πύθωνα. Ορισμένα χαρακτηριστικά του σχεδίου της καμπαρντίνας παραμένουν ίδια, όπως είναι τα φαρδιά πέτα, οι επωμίδες, οι μεγάλες τσέπες και η ζώνη στη μέση.

Gloverall
He Spoke Style
Vogue British

Αυτές, λοιπόν, τις βροχερές μέρες μπορείτε να επιλέξετε ως πανωφόρι μια καμπαρντίνα και να την προσαρμόσετε στο δικό σας στυλ, όποιο και αν είναι αυτό. Η καμπαρντίνα είναι από τα κλασσικά κομμάτια, που πρέπει να βρίσκονται στη ντουλάπα μας, γιατί συνδυάζεται με όλα μας τα ρούχα και αποτελεί ένα διαχρονικό κομμάτι, που ταιριάζει με ό,τι σύνολο θέλουμε να δημιουργήσουμε.

*Πηγές: www.vogue.fr, www.contrado.co.uk, www.smithsonianmag.com

**Φωτογραφία Εξωφύλλου: www.trendpolice.com

Tags:
0 shares
Η Δήμητρα Μαλαπάνη γεννήθηκε το 1993 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Τεχνολογία Τροφίμων στο ΤΕΙ Αθήνας, όμως αποφάσισε να ασχοληθεί με την μεγάλη της αγάπη, τη μόδα και συγκεκριμένα το styling. Σπουδάζει fashion styling στη σχολή PANSIK Scuola di Moda και εργάζεται στο χώρο της μόδας.