maxresdefault (4)

Ας μιλήσουμε για το thrift flipping.

*Γράφει η Άννα Κιουμουρτζή. 

Lockdown μετά το lockdown η καλλιτεχνική πλευρά των περισσότερων από εμάς άνθισε σε μεγάλο βαθμό. Μην έχοντας την ικανότητα να επιλέξουμε ανάμεσα στις κατά τα άλλα κανονικές εξωτερικές μας ασχολίες, η φαντασία πήρε τον κύριο ρόλο στην καθημερινότητα μας. Μερικοί έκαναν αλλαγές στην διακόσμηση του χώρου, άλλοι ζωγράφισαν, κάποιοι έδειξαν το ταλέντο τους στο styling και υπήρχαν κι εκείνοι που ξεκίνησαν το thrift flipping.

Το thrift flipping, γνωστό στα ελληνικά ως και μεταποίηση μεταχειρισμένων ρούχων έγινε ευρέως γνωστό εν μέσω του 2020 στην πλατφόρμα που έχει εγκαθιδρύσει σχεδόν όλα τα trends της Gen Z, το TikTok. Καθώς η νέα γενιά ανησυχεί αλλά μοιάζει και να νοιάζεται ολοένα και περισσότερο για το περιβάλλον, στρέφεται προς πιο βιώσιμους τρόπους κατανάλωσης μόδας. Πιο συγκεκριμένα το hashtag #thriftflip έχει αυτήν τη στιγμή 704 εκατομμύρια προβολές.

Την ίδια στιγμή όπου η παγκόσμια βιομηχανία της μόδας συμβάλλει στο 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και σχεδόν το 85% των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής τουλάχιστον στην Αμερική, το thrift flipping έρχεται σαν μια περιβαλλοντικά πιο ηθική, φιλική και δημιουργική λύση στο πρόβλημα ενώ είναι ταυτόχρονα και ένας έξυπνος τρόπος να κάνουμε οικονομία.

Παντελόνια έγιναν βερμούδες, τα πουκάμισα του μπαμπά μας έγιναν crop tops, παλιά φορέματα έγιναν σύνολα μπλούζας και φούστας. Όλα αυτά και πολλά ακόμη συνιστούν τον κόσμο του thrift flipping, ωστόσο και ιδιαίτερα στην δυτική Ευρώπη, πολλά έχουν ειπωθεί για το κατά πόσο περιεκτικά κινούνται οι thrifters στα διάφορα vintage και thrift shops.

Καθ’ ότι έχει παρατηρηθεί πως τα νούμερα των συνόλων απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μικρά έως μικροσκοπικά νούμερα, ενώ οι αγοραστές προτιμούν να μεταμορφώσουν ρούχα τα οποία είναι σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα από που ουσιαστικά φορούν. Ένα debate έχει δημιουργηθεί για την ικανότητα του thrift flipping να εμπεριέχει όλα τα είδη σωματότυπου και να μην στερεί ουσιαστικά την ευκαιρία της επιλογής μίας ηθικής και βιώσιμης αγοράς από ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν στις plus size κατηγορίες.

Όπως αναφέρει η Amanda M. Czerniawski, αναπληρώτρια καθηγήτρια διδασκαλίας στην κοινωνιολογία στο Temple University και συγγραφέας του Fashioning Fat: Inside Plus-Size Modeling στο i-D: «[Αυτά τα βίντεο] ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις πεποιθήσεις μας για τα σώματα, ιδιαίτερα τα λιπαρά, τα μεγαλύτερα σώματα, ως ανθυγιεινά, χωρίς πειθαρχία, γεμάτα νοχελικότητα και ανεπιθύμητα. Θα πάρω αυτό το πολύ μεγάλο ρούχο και θα το αναμορφώσω. Θα δουλέψω σε αυτό, όπως και το λιπαρό σώμα, που πρέπει να δουλευτεί και να πειθαρχηθεί ώστε να πάρει το ‘σωστό σχήμα’». 

Ωστόσο υπάρχει και η πλευρά του δημιουργού, η οποία σίγουρα προσφέρει στην οικολογική συνείδηση του καταναλωτή και κατά βάση υποστηρίζει πως τα συγκεκριμένα ρούχα δεν θα κατέληγαν πουθενά, εάν δεν χρησιμοποιούνταν από εκείνους. Σε μία όμως κοινωνία όπου οι προσπάθειες για την υπεράσπιση του διαφορετικού και την αποδοχή και σεβασμό όλων των φύλων, σωματότυπων και προσωπικοτήτων αποτελεί ένα αναπόσπαστο πλέον κομμάτι του ατόμου, το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι του αγοραστικού κοινού των thrift store αποκλείονται αυτόματα λόγω μίας ακόμη “παραγωγικής'” δημιουργικότητας αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο σίγουρα αξίζει να συζητηθεί.

Όπως έχει δηλώσει και η plus size influencer Chaya Milchtein η οποία περιγράφει την εμπειρία της στο thrifting: «Αν πάω στην Goodwill, δεν υπάρχουν ρούχα που να ταιριάζουν στο σώμα μου εκεί. Και αν υπάρξουν κάποια κομμάτια, είναι απίστευτα αδιάφορα και αποτελούν κάτι που εγώ, ως 25χρονη, δεν θα ήθελα ποτέ να φορέσω». Κάπως έτσι το κομμάτι εκείνο, το οποίο ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες των thrifters, αποκόβεται από την συγκεκριμένη αγορά εάν όχι σε μεγάλο σε ένα σημαντικό ποσοστό.

Και ως αποτέλεσμα του TikTok να οδηγεί περισσότερη κίνηση σε πολλά thrift shops σε Ευρώπη αλλά και Αμερική, τα μεγαλύτερα μεγέθη είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να βρεθούν στα ράφια. Και κάπου εδώ ξεκίνησε αυτό το debate. Άραγε πόσο κοινωνικά ηθικό είναι το thrift flipping;

Εμείς ως μία πλατφόρμα με την δική της μοναδική φωνή και άποψη για τον χώρο της μόδας, δεν παίρνουμε καμία από τις δύο πλευρές, ωστόσο αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε και τις δύο. Η ερώτηση για όλους εσάς αλλά και εμάς λοιπόν είναι, αξίζει τελικά το thrift flipping και αν ναι, πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς να αποτρέπουμε τις επιλογές των υπόλοιπων κοινωνικών συνόλων γύρω μας, και να διατηρήσουμε έναν κοινωνικά και περιβαλλοντικά ηθικό χαρακτήρα;

Tags:
0 shares
Η Άννα σπούδασε "Επιμέλεια και Επικοινωνία Μόδας" στην Ρώμη όπου και διαμένει. Θεωρεί την μόδα τρόπο ζωής και έκφρασης και της αρέσει να παίζει με την ντουλάπα και τα μαλλιά της. Μία Ελληνίδα που νιώθει λίγο παραπάνω Ιταλίδα, είναι ερωτευμένη με την μίνιμαλ αισθητική, το καλό φαγητό και την αναμετάδωση όλων όσων γίνονται στον χώρο της μόδας.