The greatest Drag Mother: RuPaul Andre Charles!
*Γράφει η Άννα Κιουμουρτζή.
“Γεννιέσαι γυμνός και τα υπόλοιπα είναι drag”.
Με αυτή την φράση ξεκινά η βιογραφική στήλη του RuPaul στην προσωπική του ιστοσελίδα. Αυτό το άρθρο θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα από εκείνα τα στεγνά βιογραφικά κείμενα, το οποίο εξιστορεί και μιλά για μία εμβληματική προσωπικότητα, την τοποθεσία της γέννησης και τα πρώτα βήματα της πολυποίκιλης καριέρας του.
Ωστόσο, αυτό το κείμενο δεν θα είναι ένα τέτοιο άρθρο. Και αυτό όχι επειδή προσπαθούμε να υιοθετήσουμε ίσως μία επιτηδευμένα εναλλακτική προοπτική, μα περισσότερο γιατί μία τέτοια πολύπλευρη προσωπικότητα αδυνατεί να καλυφθεί από μερικά bulletpoints πληροφοριών. Ο RuPaul Andre Charles, αποτελεί μέσα από την δική του προσωπική διαδρομή μία πηγή έμπνευσης τόσο για τα άτομα της LGBTQIA+ κοινότητας και των ατόμων εντός της drag σκηνής, όσο και για ολόκληρη την κοινωνία η οποία ασφυκτιά και παλεύει να αποτάξει όλες εκείνες τις τοξικές συμπεριφορές και καλά εδραιωμένες αντιλήψεις.
Κάποιος θα μπορούσε να τον αποκαλέσει την μητέρα του σύγχρονου drag, καθώς σχεδόν πάντοτε πλέον, υπάρχει κάποια drag mother που βοηθά, διαμορφώνει αλλά και ανοίγει τον δρόμο στις νεαρές drag queens. Ο ίδιος ωστόσο, δεν βίωσε μία τέτοια εμπειρία. Όπως δήλωσε σε κάποια συνέντευξη του, ο πρώτος μέντορας του ήταν ο Dick Merchant που τον φρόντισε και του έμαθε για τον Tennessee Williams, την Tallulah Bankhead και την κοινωνική πολιτική.
Γιατί η αλήθεια είναι πως ο χώρος του drag δεν έχει να κάνει μόνο με το show αυτό καθαυτό, αλλά περισσότερο με το στοιχείο του να είναι κανείς ελεύθερος ή καλύτερα απελευθερωμένος, με το drag να λειτουργεί ως ένα εργαλείο για να ταξιδέψει κάποιος σε αυτό το μοναδικό καλλιτεχνικό μονοπάτι, που ονομάζεται ‘la vie boheme’.
Το drag είναι κραυγαλέο, σατιρικό και πάντα εκεί για να μας θυμίζει να μην παίρνουμε τη ζωή τόσο σοβαρά. Ή εάν ναι, τότε να προσπαθούμε να βρίσκουμε πάντοτε την θετική πλευρά, εκείνο το στοιχείο που αντί να μισήσουμε θα μας κάνει να αισθανθούμε και να αγαπήσουμε ότι μας συμβαίνει, αγκαλιάζοντας και κατανοώντας το. Ο RuPaul άφησε πραγματικά το στίγμα του στο πολιτιστικό τοπίο με το ντεμπούτο του RuPaul’s Drag Race αλλά και τις εκπομπές που προηγήθηκαν, πρωτοστατώντας έτσι σε μία εποχή όπου η queer τηλεόραση ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τον cult και εξαιρετικά tabooed χαρακτηρισμό της επαναστατώντας έτσι στην απεικόνιση της LGBTQIA+ κοινότητας στην οθόνη.
Ωστόσο το ξεκίνημα δεν είναι σχεδόν ποτέ μια εύκολη και ανώδυνη διαδικασία και το παρατηρούμε σε ακόμη εντονότερο βαθμό στις ιστορίες εκείνων των εξαιρετικά ταλαντούχων ανθρώπων. Εκείνων που εμπνέουν, πρωτοπορούν, προκαλούν και εν τέλη γίνονται μίας μορφής είδωλα. Ή και όχι. Κάπως έτσι ο RuPaul, μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι με οκτώ γυναίκες με την εκ γενετής αγάπη του για καθετί όμορφο, λαμπερό και γεμάτο αγάπη, βίωσε την απόρριψη και την ακατάδεκτη κοινωνία μα αποφάσισε να της γυρίσει την πλάτη, όπως μόνο αυτός ξέρει.
Sashaying away, έφτασε από το San Diego της California, στην Atlanta της Georgia στο δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του. Μετακόμισε με την αδελφή του και τον σύζυγο της και ξεκίνησε τις σπουδές του στο School of Performing Arts από όπου, δεν αποφοίτησε ποτέ. Πούλησε αυτοκίνητα, συντήρησε την οικογενειακή επιχείρηση και κάπου κατά το 1980 γεννήθηκε η gender bender περσόνα του. Η ζωή θα τον βρει στις σκηνές των go-go bars της Atlanta και σε άλλες με το new wave / punk συγκρότημα του RuPaul and the U-Hauls.
Διατηρώντας ακόμη, ένα περισσότερo ανδρογενές στυλ και χωρίς να έχει ακόμη εξελιχθεί στην εκθαμβωτική εικόνα που απολαμβάνουμε σήμερα, θα δούμε το Wee Wee Pole και την μεγάλη απόφαση να δημιουργήσει την δική του ξεχωριστή ιστορία προτού εγκατασταθεί στην Νέα Υόρκη το 1987. Ωστόσο, τίποτα δεν είχε ακόμη ξεκινήσει. Κολλώντας αφίσες και πουλώντας post cards με τον εαυτό του που έγραφαν, μεταξύ άλλων, “RuPaul is Everything”, σε όλο το κέντρο της Atlanta, ξεκίνησε να γεννάται η ντίβα, που θα άλλαζε τόσα πολλά.
Άλλαξε την εικόνα του από “punk drag” σε “black hooker drag” ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη. Γρήγορα έγινε φίλος με αρκετά Club Kids, ίσως την πιο εικονική ομάδα καλλιτεχνών της νυχτερινής ζωής της αντικουλτούρας, γνωστή για την επιδεκτικότητα και την εκκεντρικότητά της, αφού η Susanne Bartsch τον προσέλαβε για να εμφανίζεται στα εμβληματικά πάρτι της. Κάπου εκεί ο RuPaul θα γνωρίσει τη Michelle Visage, η οποία θα γίνει η βοηθός του στον αέρα και μία από τις στενότερες φίλες του.
Συνέχισε να εμφανίζεται σε κλαμπ ως χορευτής και έκανε πολλές εμφανίσεις στο ετήσιο φεστιβάλ drag της Lady Bunny και στο Wigstock, στο East Village. Η προσωπικότητά του που ξεπερνούσε τα όρια της ζωής και η ευκολία του στη σκηνή του χάρισαν δημοτικότητα και ο ίδιος, μαζί με τη Susanne Bartsch και τη Lady Bunny, έγινε βασικό στοιχείο της νυχτερινής ζωής της Νέας Υόρκης.
Και κάπου εκεί, πριν το τέλος μίας έντονης δεκαετίας θα έπαιρνε επάξια τον τίτλο της Queen of Manhattan. Η ζωή του, δεν σταμάτησε λεπτό να εκπλήσσει τόσο το κοινό του όσο και τον ίδιο. Το πάθος, το ταλέντο, η δίψα για δημιουργία οδήγησε τον Ru σε ένα μονοπάτι, όπου τον περίμενε κυρίως η επιτυχία. Ζώντας στο Meatpacking District, επιβιώνοντας με δωρεάν ποπ κορν και νερό με σόδα από το Film Forum, ηχογράφησε το πρώτο του demo.
Απέκτησε παγκόσμια φήμη με την κυκλοφορία του άλμπουμ του 1993, “Supermodel of the World”. Το πρώτο single του άλμπουμ, “Supermodel (You Better Work)”, έφτασε στο Top 50 των pop charts και στο νούμερο 2 των dance club charts. Ας μην ξεχάσουμε πόσες φορές έχουμε χορέψει το voguing στα σαλόνια μας υπό τον ήχο του “Now turn to the right, Work Sashay, shantey”! Το single ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Best Dance Music Video στα MTV Video Music Awards του 1993.
Ώσπου ήρθε το 1994 και o RuPaul κατέκτησε άλλον ένα κόσμο, αυτή την φορά εκείνον της ομορφιάς καθώς έγινε το πρώτο πρόσωπο της σειράς Viva Glam της MAC Cosmetics. Με τον καινούργιο της χαρακτήρα, αυτόν της “glamazon supermodel”, ο RuPaul έγινε ένας από τις πρώτες drag queens που έγιναν στην ουσία, mainstream και στη συνέχεια είδωλο της pop κουλτούρας.
Η δεύτερη βασιλεία του RuPaul έχει ήδη διαρκέσει δύο φορές περισσότερο από την πρώτη και δεν δείχνει σημάδια εξασθένησης. Αφού το 1996, έκανε το ντεμπούτο του με το δικό του τηλεοπτικό talk show στο VH1, με τίτλο The RuPaul Show. Με συμπαρουσιάστρια τη Michelle Visage, ήταν ένα από τα πρώτα τηλεοπτικά προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που φιλοξένησε ανοιχτά πλέον προσωπικότητες της LGBTQIA+ κοινότητας και όχι μόνο. Η πρώτη του καλεσμένη ήταν το νούμερο ένα είδωλο και μούσα του, η Diana Ross. Άλλοι αξιοσημείωτοι καλεσμένοι ήταν η Cher, η Bea Arthur και οι Nirvana, ενώ η εκπομπή του προβλήθηκε για 2 χρόνια.
Σήμερα, ο RuPaul έχει αποκτήσει την ιδιότητα του σούπερ σταρ και είναι ο ήλιος γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το σύμπαν του “Drag Race” της Viacom. Η σειρά διαγωνισμού drag queen αποτελεί βασικό στοιχείο της Viacom από το 2009, ξεκινώντας από τη Logo, αλλά μετακομίζοντας στο VH1 το 2017.
Το franchise που δημιούργησε ο RuPaul μαζί με τους μακροχρόνιους συνεργάτες του Randy Barbato και Fenton Bailey, οι οποίοι ηγούνται της πολυάσχολης εταιρείας World of Wonder Prods, έχει πλέον επεκταθεί σε όλο τον κόσμο με τοπικές εκδόσεις, που προβάλλονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊλάνδη και τη Χιλή, ενώ ετοιμάζεται και ένα καναδικό μέρος. Στην πατρίδα του, το “RuPaul’s Drag Race” έχει δώσει τρία spinoffs από το 2010: “RuPaul’s Drag U” και τις ενεργές σειρές “RuPaul’s Drag Race All Stars” και “RuPaul’s Drag Race: Untucked”.
Όπως και το ομώνυμο franchise, το “Drag Race” έχει επίσης αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην κουλτούρα βάζοντας τα φώτα της δημοσιότητας σε έναν τομέα της ψυχαγωγίας, που είναι τόσο παλιός όσο και το θέατρο, αλλά δεν είχε ακόμη λάβει το επίπεδο της mainstream αναγνώρισης και του σεβασμού στις ΗΠΑ μέχρι που ο RuPaul και οι συνεργάτες του δημιούργησαν τον χώρο για να λάμψει η καλλιτεχνία του drag.
Με χιούμορ και καρδιά, το “Drag Race” έχει επίσης συμβάλει στην προώθηση της κατανόησης και της ένταξης της LGBTQIA+ κοινότητας, αφηγούμενο τις ιστορίες των καλλιτεχνών, που συχνά αντιμετώπιζαν διακρίσεις και χειρότερα απλά και μόνο λόγω του ενδιαφέροντος τους να εργαστούν ως καλλιτέχνες του drag.
Η επιρροή που είχε το σόου στις ζωές των διαγωνιζομένων του ήταν από τις πιο ευχάριστες πτυχές του σόου για τον RuPaul. Βασίλισσες όπως η Valentina, η Adore Delano, η Bianca Del Rio, η Shangela, η Willam και ο Bob the Drag Queen και πολλές άλλες χρησιμοποίησαν το “Drag Race” ως εφαλτήριο για ευημερούσες καριέρες. Στο τέλος κάθε επεισοδίου του RuPaul’s Drag Race, απευθύνεται σε θαυμαστές και διαγωνιζόμενους με τη συμβουλή: “Αν δεν μπορείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου, πώς στο διάολο θα αγαπήσεις κάποιον άλλο;”.
Είναι ένθερμος υποστηρικτής της αυταγάπης. Οι θαυμαστές του είναι όλων των ηλικιών, φυλών, φύλων και σεξουαλικοτήτων και αυτά τα μαθήματα και αυτή η ενθάρρυνση να αγκαλιάζουμε και να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας είναι κρίσιμα για την LGBTQIA+ κοινότητα, που συχνά παρεξηγείται και επικρίνεται.
Ο RuPaul όχι μόνο συνεχίζει να ενδυναμώνει την κοινότητα μέσω της υπεράσπισης των δικαιωμάτων σε κάθε μία από τις πλατφόρμες του, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει ένα περιβάλλον υποστήριξης και ανάπτυξης για όσους συμμετέχουν στην εκπομπή του. Βοηθώντας, με το δικό του τρόπο, να καταπολεμήσει την πατριαρχία και τους κινδύνους των αυστηρών ορισμών του ανδρισμού -μέσω του drag– κανείς άλλος δεν χρειάζεται να προσκολλάται σε μια ταυτότητα, γεγονός που επιτρέπει σε ανθρώπους πολλαπλών φυλών και προσανατολισμών να ενταχθούν ξεχωρίζοντας. Με το να μη φοβάται να αγκαλιάσει αυτό που είναι και να το μοιραστεί με τον κόσμο, ο RuPaul έχει δώσει σε τόσους πολλούς άλλους μια πλατφόρμα για να εκπροσωπήσουν επίσης τον μη συμβατό και όμορφο εαυτό τους.