style-quotes-920x518

Oι μόδες ξεθωριάζουν, το στυλ είναι αιώνιο!

*Γράφει η Ελένη Μοραντζή.

Τι είναι μόδα τελικά; Τι την διαμορφώνει; Η έμπνευση των σχεδιαστών, τα εκάστοτε streetstyle trends ή μήπως την διαμορφώνουν οι άνθρωποι; Τελικά το στύλ σχετίζεται με την μόδα; Μήπως  σχετίζεται με την εξωτερίκευση της προσωπικότητας μας; Μπορούμε να έχουμε υπέροχο στύλ χωρίς να ακολουθούμε τις τάσεις;

Από μικρή άκουγα για τις τάσεις. ‘Ολοι οι fashion lovers αναμένουμε με ανυπομονησία το πέρας των fashion weeks, για να μάθουμε τις τάσεις της εκάστοτε σεζόν. Στην πραγματικότητα όμως δεν ξέρουμε, ή δεν ψάχνουμε να βρούμε, πως διαμορφώθηκαν αυτές παρά μόνο τις ακολουθούμε πιστά. Από την άλλη τι αντιλαμβανόμαστε όταν μιλάμε για μόδα; Η μόδα είναι μια έννοια πολυσύνθετη, που αντανακλά όχι μόνο τις τάσεις αλλά και τις εξελίξεις μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Για του λόγου το αληθές, υπάρχουν αρκετές περίοδοι στην ιστορία, που χαρακτηρίζονται από κάποια ιδέα που άλλαξε ριζικά την μόδα, όπως για παράδειγμα, το 1920 τολμήσαν οι γυναίκες να φορέσουν παντελόνια ύστερα από την εμφάνιση της Γαλλίδας ηθοποιού Sarah Bernhardt.

Στα χρόνια του πολέμου οι πολίτες ήταν εκτεθειμένοι στις εικόνες αυτού, έτσι το military είχε τρομερό αντίκτυπο των 20ό αιώνα.

Το sportswear έπαιξε καθοριστικό ρόλο τον 20ό αιώνα αλλάζοντας ριζικά των τρόπο που ντύνονταν οι γυναίκες.

To ανδρόγυνο στυλ εδραιώθηκε το 1920 και τάραξε σημαντικά τα νερά, παρουσιάζοντας skinny μοντέλα να φοράνε φαρδιά σακάκια με μοκασίνια. H Coco Chanel δημιούργησε ρούχα που αντιπροσώπευαν το αντρόγυνο στυλ το 1930.

” Modern women took up masculine style and smoked, drank and ditched their charerones”

Coco Chanel

Δεν είναι λίγες οι φορές που η ιστορία της μόδας έχει επηρεαστεί από την μουσική σκηνή: glam, hip hop, funk.

Η ιστορία της μόδας είναι γεμάτη ορόσημα, ιδέες που άλλαξαν ριζικά όχι μόνο την ίδια αλλά και τους ανθρώπους. Είναι όμως το στύλ εκείνο που σας ξεχωρίζει και που σας διαφοροποιεί, σας κρατάει ζωντανους και σας εντάσσει στον κόσμο της μόδας. Είναι ανέφελο απλά να ακολουθείτε τάσεις χωρίς να δίνετε την δικιά σας πνοή σ’άυτες και προσαρμόζοντας τες πάνω σας. Δεν είναι όλες για όλους. Το στύλ είναι αυτό που θα σε χαρακτηρίσει, άλλωστε δεν είναι λίγοι οι σχεδιαστές που προσπάθησαν να δώσουν την δίκη τους εξήγηση στην έννοια του στύλ.

«Oι μόδες ξεθωριάζουν, το στυλ είναι αιώνιο.»
-Yves Saint Laurent

«Η διαφορά μεταξύ του στυλ και της μόδας είναι η ποιότητα.»
-Giorgio Armani

«Να μην ακολουθείς τις τάσεις και να μη δημιουργείς νέα μόδα. Αποφάσισε τι είσαι και τι θέλεις να εκφράσεις με τον τρόπο που ντύνεσαι και τον τρόπο που ζεις.»
-Gianni Versace

Σε μια εποχή που η λύση είναι η βιομηχανία της γρήγορης μόδας και της ευκολίας, το εκλεπτυσμένο και πηγαίο στυλ εκλείπει. Αγοράστε λιγότερα αλλα ποιοτικά, key items που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπη. Να θυμάστε ότι o τρόπος που ντύνεστε αντανακλά τον εσωτερικό σας κόσμο, είναι μια μορφή επικοινωνίας. Σημασία έχει να αισθάνεστε άνετα και όμορφα μέσα στα ρούχα που έχετε διαλέξει. Αξίζει!

«Τα ρούχα δε σημαίνουν τίποτα μέχρι κάποιος να ζήσει μέσα σε αυτά.»
-Marc Jacobs

«Αν ντυθείτε άκομψα, θα θυμούνται το ρούχο. Αν ντυθείτε άψογα θα θυμούνται εσάς.»
-Coco Chanel

«Αγόρασε λιγότερα, επέλεξε καλύτερα.»
-Vivienne Westwood

 

Tags:
0 shares
Η Ελένη Μοραντζή ζει στην Αθήνα. Ασχολείται επαγγελματικά με το "fashion blogging". Παράλληλα σπουδάζει "Γεωλογία" στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μεγάλη της αγάπη είναι η μόδα, τα ταξίδια και η αρθρογραφία.