4f5b4012e103118b3cf0811298c94e96

“Mini skirts forever”: Η ιστορία της μίνι φούστας!

*Γράφει η Κατερίνα Νικηφόρου.

Ένα ρούχο το οποίο έχουν αρκετοί στην ντουλάπα τους, σε διάφορα χρώματα, σχέδια και υφάσματα, χωρίς να γνωρίζουν όμως την ιστορία και την σημασία του! Στις 10 Ιουλίου γιόρταζε την ύπαρξή της η μίνι φούστα, ένας λόγος παραπάνω να μάθουμε τι έγινε το 1960.

Ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο μπορούμε να παρατηρήσουμε πως η φούστα κοντού μήκους ήταν ήδη ένα κομμάτι της γυναικείας αλλά και της ανδρικής ενδυμασίας. Πολλά χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε ξανά το 1920, αλλά δεν κατάφερε να επιβληθεί και να παραμείνει σταθερό κομμάτι του γυναικείου ρούχου.

Αρχαία Σπαρτιάτισσα <φαινομηρίδα> | hellenicnews.com
Άνδρες στην αρχαία Αίγυπτο | Pinterest
The mini skirt in the 20s | bbc.com

Φτάνωντας, λοίπον, στην δεκαετία του ’60 η Mary Quant έπαιξε έναν πολύ συμαντικό ρόλο στον χώρο της μόδας! Δημιούργησε μαζί με τον Γάλλο μόδιστρο André Courrèges την μίνι φούστα. Ο Γάλλος μόδιστρος ήταν ο πρώτος ο οποίος παρουσίασε την μίνι φούστα στην πασαρέλα. Μπορεί να μην γνωρίζουμε ποιός ήταν τελικά αυτός που την εφηύρε πρώτος, σίγουρο είναι όμως, πως την διασημότητά της την οφείλουμε στην Mary Quant.

Mary Quant | Pinterest
André Courrèges | fashionweekdaily.com

Ένα σκάνδαλο της δεκαετίας, αλλά ταυτόχρονα ένα must have των swinging 60s!

Mary Quant γνωστή και ως “Η μητέρα της μίνι φούστας” ή “Η βασίλισσα της μίνι φούστας” άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ το 1955 με το όνομα Bazaar στην King’s Road στο Chelsea του Λονδίνου, στην οποία πουλούσε οικονομικά ρούχα και αξεσουάρ για τους νέους. Δεν ήταν όμως ευχαριστημένη με τα διαθέσιμα ρούχα και αποφάσισε να εμπλουτίσει το μαγαζί με δικά της σχέδια. Μετά από λίγα χρόνια και την επιτυχία της πρώτης μπουτίκ, ακολούθησε και δεύτερο μαγαζί στην Knightsbridge. Η πηγή της έμπνευσής της ήταν οι νέοι που κυκλοφορούσαν στον δρόμο, έτσι στα μέσα της δεκαετίας του ’60 η Quant ανέβασε το στρίφωμα, δηλαδή το τελείωμα της φούστας, για περίπου 6 ίντσες (15 εκατοστά) από το γόνατο, ως αποτέλεσμα την γέννηση της μίνι φούστας. Ας μην ξεχάσουμε όμως πως τα πρώτα της σχέδια τα έκανε στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Η ίδια δήλωσε πως δεν ήταν εκείνη που εφηύρε την μίνι φούστα, αλλά τα κορίτσια της King’s Road, τα οποία ζητούσαν την φούστα όλο και πιο κοντή. Δεν ήθελαν να μοιάζουν με τα ρούχα των μαμάδων τους! Επιπρόσθετα, το όνομά της η μίνι φούστα, το οφείλει στο αγαπημένο αυτοκίνητο της Mary Quant, το οποίο ήταν το Mini Cooper.

londontown.com

Η Quant χρησιμοποιούσε έντονα χρώματα και απλές γραμμές στις μίνι φούστες και στα φορέματα και αποκαλούσε την εμφάνισή τους ως “Επιθετική, αλαζονική και σέξι”. Επίσης, πειραματίστηκε και με διάφορα υφάσματα όπως π. χ. ελαστικά και PVC (μία μορφή πλαστικού) αλλά και με διάφορα σχέδια όπως είναι π.χ. τα polka dots, με σκοπό να δημιουργήσει ένα παιχνιδιάρικο και μοντέρνο look. Γρήγορα εξελίχθηκε η μίνι φούστα στη micro mini ή και αλλιώς super mini φούστα, μιάς και είχαν ανακαλυφθεί τα καλσόν χωρίς ραφή.

sofifahrman.elle.se
Mary Quant στο εργαστήριο | Pinterest
vanityandmestyle.com
vanityandmestyle.com

Το μίνι έκανε την επανάσταση του στο χώρο της μόδας και το γύρο του κόσμου! Fashion icons όπως οι Twiggy και Brigitte Bardot υιοθέτησαν το νέο trend, κάτι το οποίο βοήθησε κι άλλες γυναίκες της κοινωνίας να προσθέσουν την μίνι φούστα στην γκαρνταρόμπα τους.

Twiggy | elle.com
Brigitte Bardot | Pinterest
whowhatwear.co.uk
thefashionfolks.com
Pinterest

“Το μίνι ήρθε για να μείνει” δήλωσε ο Valentino την δεκαετία του ’60. Σίγουρο είναι πως είχε δίκιο, γιατί πλέον η μίνι φούστα θεωρείται διαχρονικό και σταθερό κομμάτι της γυναικείας ενδυμασίας. Δεν είναι όμως μόνο ένα απλό ρούχο το οποίο ενθουσίασε πολλούς εκείνη την εποχή, είναι το σύμβολο της ελευθερίας και της χειραφέτησης της γυναίκας!

fashiongonerogue.com
Pinterest
Pinterest

*Φωτογραφία εξωφύλλου: vogue.com

Πηγές: fashionunited.uk, catisart.gr, stylemyfashion.de, biography.com, fashion-era.com

Tags:
0 shares
Η Κατερίνα Νικηφόρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γερμανία. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να σπουδάσει αρχιτεκτονική, αλλά την κέρδισε η μόδα. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της πάνω στην Ενδυματολογία, στο Σχέδιο Μόδας και στο Styling, θέλησε να διευρύνει τους ορίζοντες της και να ασχοληθεί και με άλλους κλάδους της μόδας. Παράλληλα είναι λάτρης του χορού, της φωτογραφίας και αγαπάει τα ταξίδια.