child_labor_mica_shimmer

Πως το ορυκτό μίκα που προσδίδει λάμψη στο make up σας, βάζει σε κίνδυνο τη ζωή μικρών παιδιών!

*Γράφει η Ελένη Μοραντζή.

To μακιγιάζ μπορεί να είναι εργαλείο απελευθέρωσης ακόμα και τρόπος έκφρασης. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι περιέχουν τα καλλυντικά που φοράμε; Αν η απάντηση είναι όχι δεν σας αδικώ. Ούτε εγώ είχα σκεφτεί, μέχρι που μια φίλη μου έστειλε ένα βίντεο, που κλόνισε την πίστη μου στην ανθρωπότητα. Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο trend στην βιομηχανία του μακιγιάζ είναι οι λάμψεις, την λάμψη όμως αυτή την δίνει σ ‘ένα μεγάλο βαθμό ένα συγκεκριμένο ορυκτό, η μίκα. Είναι ένα αστραφτερό πυριτικό ορυκτό, που αποτελείται από κρυστάλλους. Όλα καλά ως εδώ; Ίσως όχι, αυτό που πολλοί αγνοούμε είναι η προέλευση των υλικών καθώς και ποιος εργάζεται για την εξόρυξη τους.

Η μίκα χρησιμοποιείτε εδώ και πολλές δεκαετίες ευρέως για την κατασκευή ηλεκτρονικών, μπογιών ακόμα και σε πολλές οδοντόκρεμες. Προσδίδει αυτό το shimmer που όλες αναζητούμε στο μακιγιάζ μας, αλλά κρύβει μια άσχημη αλήθεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό εξόρυξης της μίκας γίνεται στην Ινδία, καθώς διαθέτει τα μεγαλύτερα και καλύτερης ποιότητας ορυχεία και η βιομηχανία της κοστίζει μισό δισεκατομμύριο.

Τα περισσότερα ορυχεία βρίσκονται στην περιοχή Jharkhard όπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται εκεί, απ’αυτούς 20 χιλιάδες είναι παιδιά. Τα παιδιά μπαίνουν μέσα στα αυτοσχέδια ορυχεία τα οποία δεν πληρούν καμία προδιαγραφή ασφαλούς εργασίας, μαζεύουν χώμα και ύστερα συλλέγουν ένα- ένα το ορυκτό. Όπως είναι πλήρως κατανοητό αυτό χρειάζεται πάρα πολύ ώρα, πολύ κόπο και σίγουρα πολύ καταπόνηση των χεριών τους. Δουλεύουν κάθε ήμερα μέχρι να πέσει το φως . Ρωτήθηκε ένα παιδί τι θα έκανε αν  δεν δούλευε εκεί σήμερα, η απάντηση αποκαρδιωτική ” Αν δεν μαζέψω μίκα, πως θα φάω;” 

Παρόλο που το έδαφος της Jharkhard είναι πλούσιο σε μεταλλεύματα έχει τεράστιο ποσοστό φτώχειας. Οι προμηθευτές του ορυκτού φροντίζουν να μην γίνεται γνωστό ότι η μίκα έχει συλλεχτεί από παιδιά και εξάγεται από περιοχές οι οποίες δεν συνδέονται με την εξόρυξη της. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εταιρίες καλλυντικών που έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν συνθετική μίκα.

Άραγε γιατί να πεθαίνουν 10 παιδιά τον μήνα προσπαθώντας να μαζέψουν ένα ορυκτό για να φτιαχτούν καλλυντικά; Γιατί κανείς δεν κάνει τίποτα γ’αυτό; Εμείς οι καταναλωτές τι μπορούμε να κάνουμε;

Διαβάστε τα συστατικά των καλλυντικών σας, το πρώτο που αναγράφεται είναι η μίκα. Ψάξτε από που προέρχεται. Ας μην είναι από τα χεράκια ενός πεντάχρονου παιδιού το οποίο θα έπρεπε να μαθαίνει γράμματα. Αν ο καθένας μας κάνει ένα μικρό βήμα θα γίνει ένα άλμα και τότε κάτι θα αλλάξει. Μην αγνοείται τα παιδιά αυτά!

Tags:
0 shares
Η Ελένη Μοραντζή ζει στην Αθήνα. Ασχολείται επαγγελματικά με το "fashion blogging". Παράλληλα σπουδάζει "Γεωλογία" στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μεγάλη της αγάπη είναι η μόδα, τα ταξίδια και η αρθρογραφία.