d48a978b-9e30-46a7-89ef-e5feb2730c66

Μόδα για αρχάριους #22: Η ιστορία της μπλούζας μαρινιέρας!

*Γράφει η Δήμητρα Μαλαπάνη.

Το γαλλικό στυλ το θαυμάζουμε για την κομψότητα και την απλότητα που το χαρακτηρίζει. Η ριγέ μπλούζα, γνωστή ως μαρινιέρα είναι από τα ρούχα, που έχουν μείνει σταθερά στο πέρασμα των χρόνων και η ιστορία της είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Η μαρινιέρα δημιουργήθηκε αρχικά για να φορεθεί από τους ναυτικούς του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στα μέσα του 1800. Πολλοί ναυτικοί κατάγονταν από την Βρετάνη, χερσόνησο της βορειοδυτικής περιοχής της Γαλλίας, που εκτείνεται προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι ριγέ μπλούζες έγιναν γνωστές και ως μπλούζες Breton, γι’ αυτό ακόμα και σήμερα η μαρινιέρα περιγράφεται και ως «Breton stripes».

© Person in Paris

Σύμφωνα με τον κανονισμό της 27ης Μαρτίου του 1858, η κατασκευή της μαρινιέρας έπρεπε να ακολουθεί τους παρακάτω αυστηρούς κανόνες: «το σώμα θα αποτελείται από είκοσι άσπρες ρίγες, η καθεμία διπλάσια από τις είκοσι ή είκοσι μία ναυτικές μπλε ρίγες». Aρχικά, οι μπλε ρίγες ήταν φτιαγμένες από παχύ μαλλί για να προστατεύουν τους ναυτικούς από το κρύο. Μια γνήσια μαρινιέρα έχει μπροστά και πίσω είκοσι μπλε ρίγες, η καθεμία με πλάτος ένα εκατοστό σε απόσταση δύο εκατοστών και δεκατέσσερις ρίγες στα μανίκια με τα ίδια διαστήματα. Σύμφωνα με το μύθο οι είκοσι ένα ρίγες αντιπροσώπευαν τον αριθμό των νικών του Ναπολέοντα Βοναπάρτη έναντι των Βρετανών.  Υπήρχε βέβαια και η άποψη, ότι οι μπλε ρίγες διευκόλυναν τον εντοπισμό των ανδρών σε περίπτωση που έπεφταν στη θάλασσα.

© Harper’s Bazaar

Παρόλο που η μαρινιέρα ήταν κατασκευασμένη για ναυτικούς, κατάφερε να γίνει ένα σημαντικό ρούχο μόδας. Η Coco Chanel ήταν αυτή που έφερε τις μαρινιέρες στα γυναικεία ενδύματα στις αρχές του 20ου αιώνα. Στις παραθαλάσσιες διακοπές της κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η γνωστή σχεδιάστρια εμπνεύστηκε από τις στολές των τοπικών ναυτικών και τις εισήγαγε στη γυναικεία μόδα. Στο δεύτερο μαγαζί της στη Νορμανδία, η Coco Chanel δημιούργησε το Navy Style, το οποίο ουσιαστικά ήταν η στολή του Ναυτικού προσαρμοσμένο στη γυναικεία μόδα. Ένα μακρύ παντελόνι συνδυασμένο με τη γνωστή μαρινιέρα. Ο συνδυασμός αυτός ήταν άκρως πρωτοποριακός για δύο λόγους. Πρώτον ήταν η πρώτη φορά που ένδυση εργασίας έμπαινε στο χώρο της μόδας και δεύτερον, κατέρριψε την παρουσία του κορσέ. Η casual γυναικεία ένδυση άλλαξε μια για πάντα και το ρούχο “La mariniere” ήταν πλέον ένα ρούχο unisex.

© Stylight

Στη δεκαετία του 1940, η μαρινιέρα φορέθηκε από πολλές γνωστές προσωπικότητες, όπως John Wayne, Jean Cocteau, Pablo Picasso, Brigitte Bardo, Marcel Marceau και Marilyn Monroe, η οποία επέλεγε την κόκκινη εκδοχή της μαρινιέρας. Επιπλέον, η Audrey Hepburn δεν αποχωρίζονταν τη μαρινιέρα σε καθημερινές της εμφανίσεις, καθώς ταίριαζε απόλυτα με το απλό και κομψό της στυλ.

@Pinterest
©Jean Paul Gaultier
© Marinière (Striped blouse) – Melina & Gaultier

Στη δεκαετία του 1960, η εμφάνιση του Jean Seberg με μαρινιέρα στη ταινία Breathless, επηρέασε τον Yves Saint Laurent και εισήγαγε το συγκεκριμένο ρούχο στις συλλογές του, προκαλώντας επανάσταση στο χώρο της υψηλής ραπτικής. Το 1983 η μπλούζα Breton stripes, ήταν το σημαντικότερο στοιχείο στη συλλογή Boy Toy του Jean Paul Gaultier.

© Pinterest
© Jenna Lyons

Μέχρι και σήμερα λοιπόν, η μαρινιέρα αποτελεί ένα από τα κλασσικά και κομψά ρούχα, που υπάρχει στη γυναικεία ντουλάπα. Το διαχρονικό της στυλ, η ευκολία να συνδυάζεται με όλα τα ρούχα ανεξαρτήτως στυλ και φυσικά ηλικίας, κάνουν τη μαρινιέρα ένα ρούχο με σημαντική ιστορία, που αντέχει στο πέρασμα των χρόνων και τις όποιες αλλαγές που γίνονται στο χώρο της μόδας.

*Πηγές: www.vogue.it, www.afrenchcollection.com, www.myfrenchlife.org

**Φωτογραφία Εξωφύλλου: www.vogue.it

Tags:
0 shares
Η Δήμητρα Μαλαπάνη γεννήθηκε το 1993 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Τεχνολογία Τροφίμων στο ΤΕΙ Αθήνας, όμως αποφάσισε να ασχοληθεί με την μεγάλη της αγάπη, τη μόδα και συγκεκριμένα το styling. Σπουδάζει fashion styling στη σχολή PANSIK Scuola di Moda και εργάζεται στο χώρο της μόδας.