d46b6bea-bc47-11e6-8b45-b8b81dd5d080

Maria Grazia Chiuri: Η πρώτη γυναίκα καλλιτεχνίκη διευθύντρια του οίκου Dior.

*Γράφει η Ελένη Μοραντζή.

”Όταν ξεκίνησα να δουλεύω στη μόδα, δε σκεφτόμουν ποτέ το φεμινισμό. Εκείνη την εποχή η μόδα ήταν σαν ένα παιχνίδι- δεν είχαμε ιδέα ότι θα μπορούσε να γίνει τόσο σημαντική για τις ζωές μας”, δηλώνει η Maria Grazia Chiuri σε πρόσφατη συνέντευξή της. Από τον διορισμό της ως καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior τον Ιούλιο του 2016, έχει γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του οίκου. Γι’ αυτήν ο Dior δεν αφορά τον ακτιβισμό, αλλά την γυναίκεια χειραφέτηση. Όταν έφτασα, αποφάσισα να σκεφτώ τη θηλυκότητα με έναν τρόπο που είναι σύγχρονος», λέει. “Οι γυναίκες είναι διαφορετικές ”, δήλωσε η ίδια.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή, ποια είναι η Maria Grazia Chiuri; Η Chiuri γεννήθηκε το 1964 στη Ρώμη. Από το 1999 έως το 2016 εργάστηκε για τον οίκο Valentino, τότε καλύτερος συνεργάτης της ήταν ο Pierpaolo Piccioli. Έχει σπουδάσει στο IED, Istituto Europeo di Design στη Ρώμη. Τον Ιούλιο του 2016, η Chiuri αναγγέλθηκε ως καλλιτεχνική  διευθύντρια στο οίκου Dior. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα οδηγήσει την 69χρονη ιστορία του οίκου σε μια δημιουργική έξαρση και ο ρόλος της θα είναι το πρώτο της σόλο ραντεβού μετά από πάνω από δύο δεκαετίες συνεργασίας με τον Pierpaolo Piccioli, ο οποίος είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής στον οίκο Valentino. Η Chiuri πήρε την θέση του Raf Simons τον Οκτώβριο. Ως καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, θα ακολουθήσει τα βήματα των σχεδιαστών Yves Saint Laurent, Gianfranco Ferre και John Galliano,  πρώην καλλιτεχνικοί διευθυντές του οίκου.

Τα μπλουζάκια «We Should All Be Feminist», εμπνευσμένα από την πολιτική έκθεση της Chimamanda Ngozi Adichie, από το ντεμπούτο της Chiuri, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2017, έχουν γραφτεί στην ιστορία της μόδας. “Ποτέ δεν φαντάστηκα αυτό το είδος αντίδρασης”, λέει, υπενθυμίζοντας την ώρα που είδε ένα νεαρό κορίτσι να φοράει μια ψεύτικη εκδοχή του T-shirt στη Νέα Υόρκη. “Δεν ήξερε από πού προήλθε, αλλά το φόρεσε επειδή πίστευε στο μήνυμα. Για μένα αυτό είναι πιο σημαντικό από το σχέδιό μου, επειδή ξεκινά μια συζήτηση”. 

“Είμαι ευτυχής που χρησιμοποιούν την ορατότητα για να υποστηρίξουν άλλες γυναίκες. Πιστεύω πραγματικά ότι οι γυναίκες που στηρίζουν η μία την άλλη είναι το μέλλον”.  

Όσον αφορά στα υφάσµατα, παρατηρούμε ότι για πρώτη φορά βλέπουμε σε συλλογή του Dior υλικά όπως το µεταξωτό ζέρσεϊ. ”Πράγµατι, είναι η πρώτη φορά”, υπενθυµίζοντας  ότι η κατασκευή των ρούχων απευθείας πάνω στο σώµα, χωρίς πατρόν, είναι µέρος της ιστορίας του οίκου, κληρονοµιά του ίδιου του Christian Dior.  Εξηγεί ότι τα κεντήµατα της δικής της συλλογής ακολούθησαν τις τεχνικές της δεκαετίας του ’50, αλλά µε πιο ελαφριά υλικά. «Η δύναµη δεν µεταφράζεται απαραίτητα σε δυσκαµψία», πιστεύει και αναρωτιέται: «∆εν µπορεί κάτι στιβαρό να είναι παράλληλα αιθέριο; Άλλωστε, οι χαρές και οι απολαύσεις της ζωής είναι συνυφασµένες µε ανάλαφρα ρούχα. Είναι σηµαντικό να διατηρηθεί στη µόδα µια ονειρική προσέγγιση, ώστε οι σχεδιαστές να μπορούν να εξερευνήσουν δηµιουργικά τη σηµασία του να είναι κανείς ανάλαφρος».

 

Περνώντας, λοιπόν, στην πιο πρόσφατη συλλογή, αυτή του Dior Cruise 2020, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μαγευτικό Marrakesh. Για την Chiuri η συλλογή αποτέλεσε μια πολιτισμική ανταλλαγή μεταξύ των στυλιστικών ριζών του Dior και της παναφρικάνικης σχεδιαστικής προσέγγισης. Η πιο προφανής σύνδεση μεταξύ του Dior και της πόλης είναι το εμβληματικό παλτό ”Marrakesh” στο χρώμα του ελεφαντόδοντου που σχεδίασε ο Yves Saint Laurent.

” Θέλω να πιστεύω ότι οι γυναίκες είναι πια ελεύθερες, απαλλαγµένες από στερεότυπα για την οµορφιά. Ευτυχώς, ενθαρρύνονται να αποδέχονται το σώµα τους».

Αδιαμφισβήτητα η Maria Grazia Chiuri αποτελεί τρανή απόδειξη ότι οι γυναίκες μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα από αυτά που πιστεύουμε, μένει να το πιστέψουμε.

Πηγές: voguegreece, vogueco

Tags:
0 shares
Η Ελένη Μοραντζή ζει στην Αθήνα. Ασχολείται επαγγελματικά με το "fashion blogging". Παράλληλα σπουδάζει "Γεωλογία" στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μεγάλη της αγάπη είναι η μόδα, τα ταξίδια και η αρθρογραφία.