LUAR: Μια couture streetwear φαντασίωση.
*Γράφει η Άννα Κιουμουρτζή.
“Εάν η σύγχρονη Νέα Υόρκη ήταν κάποιο fashion brand, θα έμοιαζε με κάποιο σαν το LUAR. Με έντονα τα στοιχεία της διασποράς, των μεγάλων εταιρικών προφίλ, της απροκάλυπτης λάμψης και της θηλυκότητας, το νεογέννητο καλλιτεχνικό παιδί του Raul Lopez κατάφερε μόλις σε δύο σεζόν να σκιαγραφήσει την επιστροφή εκείνων των posse απροκάλυπτα απολαυστικών προσωπικοτήτων που χαίρουν εντός της δύναμης, της φήμης και της διασκέδασης”. Με αυτή την περιγραφή από το άρθρο στο KALEIDOSCOPE αποφασίσαμε να σας εντάξουμε στον κόσμο του πρωτοεμφανιζόμενου brand LUAR.
Με τα σκήπτρα της καλλιτεχνικής αλλά και της δημιουργικής διεύθυνσης να ανήκουν στον ιδρυτή του οίκου Raul Lopez, ο οίκος έρχεται για να μας εντάξει σε μία ονειρικά διαστρεβλωμένη φαντασίωση η οποία εκφράζεται μέσα από τα μοναδικά σχέδια της νόησης του streetwear couture. Μεγαλωμένος σε μία πολυπολιτισμική ωστόσο ζοφερή και βίαιη κοινωνική πραγματικότητα ο R.L. ξεκίνησε να ράβει και να δημιουργεί τα πρώτα του σχέδια στην ηλικία των δώδεκα ετών.
Ο Ραούλ πολυάσχολος πλέον στη γειτονιά όπου, σαν νεαρό γκέι αγόρι, συνήθιζε να φοβάται να περπατά μόνος του και να τηλεφωνεί πάντα στο σπίτι. Το 2006, ο Raul ίδρυσε το brand Hood By Air με τον Shayne Oliver ως απάντηση στην έλλειψη αντιπροσώπευσης που παρατηρούσαν στον χώρο της μόδας. Αργότερα ωστόσο μέσω της διάσπασης του σχήματος δημιουργήθηκε το τωρινό brand LUAR. Ήθελε το νέο του εμπορικό σήμα να αντικατοπτρίζει την αλήθεια του δημιουργώντας μια οργιαστική φαντασίωση εμπνευσμένη από την ζωή του.
Για τη συλλογή του SS18, την πρώτη επίσημη παρουσίαση του brand, παρουσίασε μια συλλογή η οποία κινούνταν γύρω από μια ανατρεπτική αισθητική σε σύνδεση με το εταιρικό αυστηρό στυλ, η οποία εκδηλώθηκε μέσα από ένα portfolio επιβλητικών και εκκεντρικών κοστουμιών παρόμοια με αυτά της δεκαετίας του ’80 και λευκά τσαλακωμένα πουκάμισα με ιδιαίτερα κουμπιά από πολύτιμες πέτρες. Κάτω υπό μια ισορροπημένη παλέτα χρωμάτων και δερμάτινων υφών η συλλογή έκλεισε με διάφανα πανωφόρια στων οποίων στις πλάτες ήταν σχεδιασμένο το logo του οίκου με στρας και πολύτιμους λίθους.
Ο σχεδιαστής μας απέδειξε τότε πως ενώ ο άνθρωπος Luar, διότι δεν προσδιορίζει το φύλο, μπορεί να ενστερνιστεί το styling του Park Avenue Exec, είναι επίσης avant-garde με πινελιές από την δεκαετία του 1980 στο Βέλγιο, καθώς επίσης μπορεί να είναι η δική μας Δομινικανή θεία, αλλά γιατί όχι και η νικήτρια του RuPaul’s Drag Race, Aquaria. “Είναι πολύπλοκη”, εξηγεί ο Lopez για την άγνωστη μούσα του, η οποία ασχολείται με μια ποικιλία φύλων και μη λευκών εθνοτήτων. “Αγαπά μια νύχτα στην οδό Dyckman [στην περιοχή Inwood της Νέας Υόρκης], αλλά ζει και για μια κομψή και αριστοκρατική στιγμή”.
Με τον ίδιο τον σχεδιαστή να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό fashion breathrough σε έναν αιώνιο κύκλο μίμησης η μόδα απέκτησε επιτέλους το non binary καλλιτεχνικά πρωτοπόρο παιδί που πάντα επιθυμούσε. Ο Raul Lopez είχε αποδείξει τι μπορεί να κάνει από το περσινό CFDA / Vogue Fashion Fund όπου υπήρξε φιναλίστ αλλά και με την ανοιξιάτικη συλλογή του το 2019 κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού να βρίσκεται ένα βήμα προς την τελειοποίηση αυτού του αποδομημένου brand.
Παρακολουθώντας την φθινοπωρινή συλλογή του να συνεχίζει στο ίδιο μονοπάτι γινόμαστε μάρτυρες μιας αφήγησης η οποία ήταν αδιανόητα αυθεντική μέσα και υπό στην αισθητική προσέγγιση του σχεδιαστή. “Το 1996 μέχρι το 2005. Αυτή ήταν η καλύτερη εποχή της μόδας”, είπε στα backstage του show στο WWD. “Οι γυναίκες έγιναν και πάλι σέξι. Ήθελαν και κατάφεραν να αναδείξουν και πάλι το σώμα, το πρόσωπο, τα μαλλιά, το μακιγιάζ έως και τα νύχια”. Ο ίδιος αποκάλυψε μερικά από τα γυναικεία είδωλά του εκείνη την εποχή, όπως οι Mary J. Blige, Celine Dion, Toni Braxton και Lil Kim.
Με την RTW φθινοπωρινή συλλογή αντιλαμβανόμαστε πως κάπως έτσι μοιάζει το τέλος της πατριαρχίας: Άγρια πρόσωπα οποιουδήποτε φύλου κάνουν μια ένδοξη επανάσταση αναστατώνοντας τις παλιές δομές της αρσενικής κοινωνικής εξουσίας, προσπαθώντας να φτιάξουν έναν νέο δικό τους κωδικό.
Πολλά από τα κομμάτια φέτος ήταν πολύ πιο εμπορικά και προσφιλή προς το λιανικό εμπόριο, με μίνι γούνινα φορέματα, φαρδιά αποδομημένα τζιν παντελόνια ή και άλλα με λεπτομέρειες φερμουάρ, φούστες του τένις να μοιάζουν με τυλιγμένα φουλάρια γύρω από το σώμα και παλτό που θύμιζαν γούνα φτιαγμένη από πολλά διαφορετικά μεταξύ τους κομμάτια. Ωστόσο αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον, το δικό μας αλλά και πολλών ακόλουθων του brand δεν είναι άλλο από τις τσάντες της συλλογής Luar με τα belt-handled λουριά και μικρές διακριτικές πλαστικές σακούλες στο πλάι ακριβώς στο σωστό μέγεθος για να εμπεριέχουν τα κλειδιά το τηλέφωνο μας.
Βλέποντας τις δημιουργίες αλλά και το παρελθόν του σχεδιαστή αντιλαμβανόμαστε πως όλες οι επαναστάσεις ξεκινούν από κάτι ίσως μικρό μα εξαπλώνονται για να κατακτήσουν έναν κόσμο, που δεν αγγίζουν τα σύνορα, οι φυλές ή το ανθρώπινο φύλο.
Με το brand πλέον να έχει κερδίσει ακόλουθους όπως η Rihanna, Kylie Jenner, Future, Kendrick Lamar, Solange Knowles και τον Tyga βλέπουμε ένα ζωντανό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος και δημιουργός βρίσκει τον εαυτό του, την ταυτότητα του και αποφασίζει να εκφράσει αυτά που πιστεύει τότε μπορούν να συμβούν ίσως τα πιο απίθανα πράγματα. Πιστέψτε, λοιπόν, στον εαυτό σας όπως πιστεύουμε κι εμείς και το μέλλον θα απλωθεί μπροστά σας.
Πηγές και εικόνες: KALEIDOSCOPE, VOGUE, WWD
Official Instagram Page: @Luar