“Η αρρενωπότητα δεν είναι αυτό που φοράς”: Ένα fashion ημερολόγιο από τους Lauri Kopio & Emanuela Amato
*Γράφει η Άννα Κιουμουρτζή.
Happy Pride month αγαπημένοι μας αναγνώστες. Ο Ιούνιος έχει έλθει για τα καλά και όπως πάντα, έχει έρθει ακόμη ένα άρθρο της Τετάρτης. Η μόδα, ως ζωντανός και συνεχώς εξελισσόμενος οργανισμός, προσπαθεί να συνυπάρξει με τον νέο κόσμο ο οποίος ξεκινά να πλάθεται εμπρός μας. Οι άνθρωποι προσαρμόζονται σε μία νέα κανονικότητα.
Η δημιουργικότητα αναγεννάται με εκατοντάδες από εμάς να εφευρίσκουν, νέους τρόπους, θεματικούς άξονες και μέσα, ως ένα εργαλείο έκφρασης απόψεων, ιδεών και φιλοσοφία ζωής. Χιλιάδες μηνύματα, εκατομμύρια φωνές και εικόνες. Αυτή την Τετάρτη λοιπόν, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για ένα δημιουργικό project, το οποίο δεν αποτελεί μόνο μία σειρά από εξαιρετικές επιλογές styling μα μεταδίδει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Η αρρενωπότητα και κατ’ επέκταση η ταυτότητα μας, δεν είναι αυτό που επιλέγουμε να φορέσουμε.
Οι Emanuela Amato και Lauri Kopio είναι το δημιουργικό ζεύγος πίσω από το editorial homemade project,“Masculinity is not in what you wear”, το οποίο προσφάτως δημοσίευσαν οι ίδιοι στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram αλλά κάλυψε και η Vogue US μέσα από μία όμορφη συνέντευξη.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Kopio: «Συνυπάρχοντας εικοσιτέσσερις ώρες την εβδομάδα στο διαμέρισμά μας, το οποίο είναι μόλις 40 τ.μ., μας οδήγησε κατευθείαν στα ‘βαθιά νερά της συγκατοίκησης. Το project μετατράπηκε σύντομα σε μια πολύ αναμενόμενη καθημερινή ρουτίνα, την οποία καταγράψαμε στο δημόσιο διάδρομο του κτιρίου μας, δεν υπήρξε ποτέ κανένας στόχος ή μεγαλύτερη δήλωση που θέλαμε να κάνουμε»ενώ η Amato συμπληρώνει: «Θέλαμε επίσης να δείξουμε πόσο φυσιολογικό είναι να βλέπω το αγόρι μου όμορφο ενώ φοράει τα ρούχα μου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως χάνει την αρρενωπότητα του, πιστεύω επίσης ότι τα περισσότερα κομμάτια μου φαίνονται πραγματικά καλύτερα επάνω του».
Χρησιμοποιώντας σχεδόν εξ ολοκλήρου την vintage γκαρνταρόμπα της Amato, το ζευγάρι κατάφερε να δημιουργήσει μία σειρά φωτογραφιών συνθέτοντας ένα υψηλής αισθητική editorial συνειδητά ή ασυνείδητα.
Με εμφανείς επιρροές από σχεδόν όλα τα fashion movements και στυλ, η Amato μεταμορφώνει τον γεμάτο τατουάζ, ξανθό και ψηλόλιγνο Kopio σε fashion έργο τέχνης, περνώντας μέσω κάθε συνόλου από την grunge, rock, 70s chic, preppy sweet, roaring 20s, office casual, romantic αλλά και goth Παριζιάνικη αισθητική.
Φτερά, σατέν, εκκεντρικά χρώματα, ιδιαίτερα αξεσουάρ και ανεπιτήδευτα επιτηδευμένο posing συνθέτουν το “Masculinity is not in what you wear” όπως γράφει η Emanuela Amato, art director του Dust magazine, στον προσωπικό της λογαριασμό Instagram, παρουσιάζοντας μερικές από τις φωτογραφίες τις οποίες η ίδια τράβηξε τον Lauri Kopio, μοντέλο και υπεύθυνο πωλήσεων για την CamperLab.
Όπως δηλώνουν και οι δύο, αγαπημένοι αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον, το στυλ και η αισθητική τους αλλάζει ανάλογα με τις διαθέσεις τους αλλά και ανά τα χρόνια. Η αισθητική είναι κάτι ρευστό που εξελίσσεται μα παραμένει μία έννοια διαχρονική.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι μας στο 2020 πλέον, το σημαντικό μήνυμα το οποίο κρύβουν οι δηλώσεις στον διάλογο μεταξύ του ζευγαριού και της Laird Borrelli-Persson. Χρησιμοποιώντας ένα δημιουργικό εγχείρημα, δύο ατόμων τα οποία απλώς ένιωθαν πλήξη εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου, αντιλαμβανόμαστε πόσο αυτονόητα θα έπρεπε και πρέπει πλέον, να είναι κάποια πράγματα.
Έννοιες όπως, τοξική αρρενωπότητα, είσαι ότι φοράς ή διακρίσεις λόγω εμφάνισης και λανθασμένων αλλά και πεπαλαιωμένων πεποιθήσεων, δεν έχουν πλέον θέση ανάμεσα μας. Οι ερωτήσεις και οι σχολιασμοί για το αν συγκεκριμένες επιλογές είναι αποδεκτές ή όχι δεν οφείλουν να υφίστανται πολύ απλά, διότι η κοινωνία έχει χρέος προς τον εαυτό της, αλλά και προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, να αντιληφθεί πως οι επιλογές του καθενός είναι προσωπική υπόθεση.
Δεν θα έπρεπε, λοιπόν, να τίθεται πλέον το θέμα της αποδοχής. Η ζωή και μαζί της οι κοινωνίες, εξελίσσονται και διευρύνουν την σκέψη και την γνώση τους. Ως εκ τούτου, το δικαίωμα του καθένα από εμάς να ντυθεί, να εκφραστεί και να είναι αυτός που επιθυμεί είναι το αναφέρετο δικαίωμα του το οποίο το κοινωνικό σύνολο οφείλει να σέβεται.
Όσον αφορά εκείνη την ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκουν κάτι το προσβλητικό, στην φιλοσοφία ζωής, την αισθητική και τις επιλογές τους, όπως χαρακτηριστικά είπαν: «Σίγουρα υπήρξαν αρκετά θύματα ως προς τον αριθμό των ακολούθων μας – όχι ότι είχαμε πολλούς-, μα αν οι άνθρωποι το θεώρησαν κάπως προσβλητικό, είμαστε πολύ χαρούμενοι που σταμάτησαν να μας ακολουθούν και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια».
Εμείς, αγαπήσαμε αυτό το project όπως και τους ανθρώπους πίσω από αυτά, την αγάπη για δημιουργία και το δικαίωμα όλων μας να είμαστε αυτοί που θέλουμε, δίχως να νιώθουμε ντροπή και να δεχόμαστε επικριτικά αβάσιμα σχόλια.
Γι’ αυτό λοιπόν, να νιώθετε ελεύθεροι, να είστε θαρραλέοι και να φοράτε αυτό που θέλετε, να βάφεστε όπως θέλετε και να είστε αληθινοί, γιατί οι αληθινοί άνθρωποι, θα είναι πάντοτε δίπλα σας σε κάθε απόφαση.
Πηγές εικόνων και διαλόγων: Vogue US