the guardian

Μόδα για αρχάριους #26: Η ιστορία του καφτανιού και styling tips για να το φορέσετε αυτό το καλοκαίρι.

*Γράφει η Δήμητρα Μαλαπάνη. 

Το καλοκαίρι αναζητούμε αέρινα ρούχα σε ελαφριά υφάσματα και τα καφτάνια είναι μια από τις συχνές επιλογές μας, γιατί είναι αέρινα, άνετα και μπορούμε να τα φορέσουμε τόσο στην παραλία, όσο και στην πόλη με το κατάλληλο styling. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε την ιστορία αυτού του ρούχου, η οποία χρονολογείται από πολύ παλιά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέλιξη του ανά τα χρόνια.

Fashionsizzle

Το Kaftan είναι μια περσική λέξη, που περιγράφει το είδος των ενδυμάτων, που προέρχονται από την Αρχαία Μεσοποταμία. Οι Οθωμανοί σουλτάνοι από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα φορούσαν πολυτελή καφτάνια, φτιαγμένα με ακριβά υφάσματα (συνήθως μετάξι), για να δείξουν τη δύναμη και την κατάταξή τους. Επίσης, τα καφτάνια δίνονταν ως ανταμοιβές σε σημαντικούς αξιωματούχους και στρατηγούς, σαν μια χειρονομία ανδρείας.

Culture Trip

Στα τέλη του 20ού αιώνα, τα καφτάνια μπήκαν με αργά βήματα στον δυτικό κόσμο της μόδας. Αντλώντας έμπνευση από τους πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, οι σχεδιαστές των αρχών του 20ου αιώνα, όπως ο Paul Poiret και ο Mariano Fortuny, άρχισαν να δημιουργούν φορέματα και ρόμπες που έμοιαζαν με καφτάνια και θεωρούνταν πρωτοποριακά και καινοτόμα, γιατί απείχαν πολύ από το στυλ που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή στη Δύση.

Pinterest

Στα μέσα της δεκαετίας του 1940 και του 1950, τα καφτάνια εμφανίστηκαν στα catwalks, ως πρόταση από πολύ γνωστούς οίκους. Συγκεκριμένα, τη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να εμφανίζεται το καφτάνι, ως πρόταση για βραδινό φόρεμα από του γνωστούς οίκους Christian Dior και Balenciaga. Η  αρχισυντάκτρια της Vogue, Diana Vreeland, έκανε ένα ταξίδι στο Μαρόκο και εντυπωσιάστηκε από τα τοπικά καφτάνια. Άρχισε λοιπόν, να φοράει πολύχρωμα καφτάνια στο γραφείο. Μέχρι το 1966, το περιοδικό είχε κάνει μια σειρά από φωτογραφίσεις με καφτάνια από εξέχοντες σχεδιαστές όπως οι Emilio Pucci, Yves Saint Lauren και Oscar de la Renta, οι οποίοι σχεδίαζαν τα δικά τους καφτάνια για την πασαρέλα. Εν τω μεταξύ, το συγκεκριμένο  ένδυμα ήταν μια από τις επιλογές  πολλών διασήμων της εποχής και κυρίως της Elizabeth Taylor. 

Pinterest

Η δημοτικότητα του καφτανιού διήρκεσε αρκετά στα μέσα της δεκαετίας των ’70s, κατά την οποία τα καφτάνια ήταν διαθέσιμα και για το ευρύ κοινό. Ο γνωστός σχεδιαστής Halston ήταν εκείνος, που πρόσθεσε το καφτάνι στις συλλογές του, προτείνοντάς το ως ένα κομψό, βραδινό ένδυμα. Το καφτάνι εμφανίστηκε αρκετά και στη μόδα της επόμενης δεκαετίας, αυτή τη φορά σε πιο περίτεχνα σχέδια, με πιο έντονα μοτίβα και διακοσμημένο με χάντρες.

Agenda Magazine

Τη τελευταία δεκαετία, έχουμε δει την αναβίωση του καφτανιού. Μόλις το 2014, σχεδιαστές και οίκοι μόδας, όπως η Stella McCartney, οι οίκοι Gucci και Roberto Cavalli άρχισαν να παρουσιάζουν καφτάνια στις συλλογές τους, ενώ διασημότητες όπως η Kristina Hendricks εκτίμησαν την άνεση και την ευελιξία τους. Μέχρι σήμερα, τα καφτάνια συνεχίζουν να είναι αγαπημένα κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών, αφού ευνοούνται για την άνεση και την  ευκολία τους.

AllYou.gr
Pinterest

Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, επιλέξτε να προσθέσετε στην καλοκαιρινή σας βαλίτσα ένα καφτάνι. Φορέστε το από το πρωί, με σανδάλια στην παραλία, ενώ για τη βραδινή σας έξοδο, επιλέξτε ένα μακρύ καφτάνι, μονόχρωμo ή με ιδιαίτερα prints και συνδυάστε το με τις αγαπημένες σας πλατφόρμες. Μια εύκολη, κομψή και άνετη επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας!!

*Πηγές: blog.culturalelements.com, Vogue.Arabia, harpersbazaar.gr

**Φωτογραφία Εξωφύλλου: The Guardian

Tags:
0 shares
Η Δήμητρα Μαλαπάνη γεννήθηκε το 1993 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Τεχνολογία Τροφίμων στο ΤΕΙ Αθήνας, όμως αποφάσισε να ασχοληθεί με την μεγάλη της αγάπη, τη μόδα και συγκεκριμένα το styling. Σπουδάζει fashion styling στη σχολή PANSIK Scuola di Moda και εργάζεται στο χώρο της μόδας.