TheGreatDepression

Oι σημαντικότερες στιγμές στον χώρο της μόδας, που άλλαξαν την ιστορία αυτής! Part #1

*Γράφει η Κωνσταντίνα Τάκου.

Η μόδα έχει την ικανότητα πλέον μέσω των social media και της διαφήμισης να αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς με αποτέλεσμα εμείς οι καταναλωτές να αποζητούμε συνεχώς νέες τάσεις. Πριν πολλά χρόνια, τότε που η μόδα δεν ήταν απλά ένα πρότυπο κατανάλωσης, αλλά βιοποριστική ανάγκη και όλα λειτουργούσαν κάτω από ένα καθεστώς άτρωτου συντηρητισμού, έγιναν δειλά – δειλά τα πρώτα βήματα για μια μόδα έξω από κοινωνικά στερεότυπα. Ξεχωρίσαμε, λοιπόν, μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές!

Paul Poiret ( 1879-1944)

Photo Credits: prestigeonline.com | Paul Poiret (1879-1944), fitting with a model.

Ο πρώτος σχεδιαστής που προσπάθησε να ανατρέψει τα τότε πρότυπα της μόδας ήταν ο Paul Poiret, ένας παριζιάνος που έντυσε την ελίτ της Γαλλίας στα χρόνια που προηγήθηκαν του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. “Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σχεδιαστή του 20ου αιώνα, ο Paul Poiret ανύψωσε τη μόδα στο καθεστώς μιας μορφής τέχνης. Η ιστορία του ντυσίματος πιστώνει στον Poiret ότι απελευθέρωσε τις γυναίκες από τους κορσέδες και επινόησε εκπληκτικές δημιουργίες όπως οι φούστες “hobble”, τα παντελόνια “χαρέμι” και τις tunic”αμπαζούρ. Δουλεύοντας με ύφασμα απευθείας στο σώμα, ο Poiret πρωτοστάτησε με μια ριζοσπαστική προσέγγιση στο ρούχο, που βασιζόταν στις δεξιότητες του ντυσίματος και όχι στη ραπτική και στην κατασκευή πατρόν”, αναφέρει το επίσημο έργο του στο Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στην έκθεση του το 2007, που μνημονεύει τη ριζοσπαστική δημιουργικότητα του Poiret. Οι γυναίκες της εποχής παρακαλούσαν να τις ντύσει ο Poiret, μόνο και μόνο λόγω της πρωτότυπης τότε αισθητικής του, όπου κυριαρχούσε ένας εκλεκτικός συνδυασμός κιμονό, μπατίκ καθώς και περσικές επιρροές.

Coco’s Chanel ”Little Black Dress” (1926)

Photo Credits: medium.com | Little Black Dress by Coco Chanel

Μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες στην ιστορία της μόδας, η Gabrielle “Coco” Chanel είναι μια από τις σχεδιάστριες, όπου η φήμη της ξεπέρασε τη φήμη των σύγχρονων “αντιπάλων” της. Παρουσιάζοντας στον κόσμο το πρώτο ”μικρό μαύρο φόρεμα” το 1926, που δημοσιεύτηκε μέσω μιας εικονογράφησης στην αμερικανική Vogue, η δύναμη της Chanel δεν πτοούνταν και συνέχιζε να σχεδιάζει ρούχα σε ένα έθνος, που κυριαρχούνταν από τον απόηχο του πολέμου. Ενώ η σιλουέτα μπορεί να θεωρηθεί συντηρητική για την σύγχρονη εποχή, παρόλα αυτά ξαναέγραψε το εγχειρίδιο για το γυναικείο ντύσιμο και αποτύπωσε το φιλελεύθερο πνεύμα των Roaring Twenties.

Ο Christian Dior αποκαλύπτει το ”New Look” (1947)

Photo Credits: pinterest | Dior bar suit 1947

Mια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της μόδας είναι και η πρώτη συλλογή του Christian Dior, η οποία κυκλοφόρησε μερικές εβδομάδες μετά την ίδρυση του ατελιέ του στην 30 Avenue Montaigne, στο Παρίσι και είχε τον τίτλο “New Look”. Παρουσίασε μια εντελώς φρέσκια οπτική για τη γυναικεία μόδα. Συνολικά 90 σύνολα βγήκαν από τα παρασκήνια του σόου του τον Φεβρουάριο του 1947, αλλάζοντας αμετάκλητα την ιστορία της μόδας και εδραιώνοντας τον ως έναν από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους της μόδας.

Ο Yves Saint Laurent ανατρέπει τις φυλετικές διακρίσεις στην μόδα (1966)

Photo Credits: 1stdibs.com | YSL felame tuxedo

Σε μια εποχή όπου τα εικοσάχρονα κοριτσάκια με στυλ αγκάλιαζαν τις μίνι φούστες της Quaint, θα νόμιζες ότι το πρώτο γυναικείο σμόκιν θα ήταν αρκετά εκκεντρικό. Παρόλα αυτά όμως έκανε το ντεμπούτο του, στην συλλογή Φθινόπωρο/ Χειμώνα του 1966 της YSL, «Le Smoking», ένα σχέδιο επηρεασμένο από το ανδρικό μαύρο σακάκι που φορούσε η καλλιτέχνης Niki de Saint Phalle. Το όνομα βρήκε την προέλευσή του από τα μεταξωτά πέτα του σακακιού, που επέτρεπαν να ξεσκονιστεί εύκολα την τέφρα από τα τσιγάρα μετά το δείπνο. Το σμόκιν δεν ήταν το μόνο παραδοσιακά ανδρικό ένδυμα του Saint Laurent που περιλάμβανε στις συλλογές γυναικείων ενδυμάτων του. Κομμάτια όπως το peacoat,trench coat και το safari jacket, που όλα θεωρούνταν κλασικά ανδρικά ενδύματα, είδαν μια άμεση αλλαγή όταν ο Saint Laurent τα έβαλε στο γυναικείο σώμα τη δεκαετία του 1960 και αυτό για την εποχή αποτέλεσε πρωτοπορία.

Η Beverly Johnson είναι το πρώτο έγχρωμο μοντέλο που εμφανίζεται σε εξώφυλλο της Aμερικανικής Vogue ( 1974)

Photo Credits: mississipitoday.com | Johson on the cover of the 1974 Vogue

«Οι αλλαγές που είναι αρκετά σημαντικές για να αμφισβητήσουν το status quo δεν εμφανίζονται συχνά, αλλά το 1974, όταν η Beverly Johnson εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του τεύχους Αυγούστου της Αμερικανικής Vogue, ήταν μια στιγμή ορόσημο. Χρειάστηκαν περισσότερες από οκτώ δεκαετίες, αλλά τελικά, ένα έγχρωμο μοντέλο βρισκόταν σε εξώφυλλο στο κορυφαίο περιοδικό μόδας στον κόσμο», έγραψε η Janelle Okwodu στην Vogue το 2016. Τι να πει κανείς όταν  η καριέρα της Johnson αμαυρώθηκε από απορρίψεις από έναν κλάδο, όπου οι φυλετικές διακρίσεις ήταν εμφανώς διαδεδομένες. Το όνειρο κάθε μοντέλου είναι να βρίσκεται στο εξώφυλλο της Vogue και αυτή η στιγμή αποτέλεσε μια πρωτοπορία.

Ο Calvin Klein ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που παρουσίασε jeans στην πασαρέλα (1976)

Photo Credits: prestigeonline.com | Brooke Shields in Calvin Klein’s seductive jeans campaign

Όταν διαβάζουμε για την πορεία του Calvin Klein στον χώρο της μόδας, σίγουρα αναγνωρίζουμε το σπουδαίο ταλέντο του, που τον έκανε να ξεχωρίσει. Παρόλο που τα υφασμάτινα παντελόνια του brand Rag City Blues πρωταγωνιστούσαν, τα jeans του Calvin έρχονται για να αποθεωθούν.  Το 1976, ο 34χρονος τότε couturier λάνσαρε τη σειρά τζιν της μάρκας, που ευρέως αναγγέλθηκε ως το πρώτο τζιν, που δημιουργήθηκε από σχεδιαστή. Για να προωθήσει την συλλογή του, επέλεξε το διάσημο supermodel της εκείνης της  δεκαετίας, που τότε έκανε τα πρώτα της βήματα, την Brooke Shields, η οποία χόρεψε για τον φακό του φωτογράφου Richard Avedon ψιθυρίζοντας ”Θέλετε να μάθετε τι συμβαίνει ανάμεσα σε εμένα και τα Calvin μου; ” Οι διαφημίσεις αποσύρθηκαν σύντομα τόσο από το ABC όσο και από το NBC στην Νέα Υόρκη. Ο Klein, σε απάντηση, δήλωσε: ”Jeans are sex. The tighter they are, the better they sell.”

Πηγές: prestigeonline.com

*Φωτογραφία εξωφύλλου: tlnint.com

Tags:
0 shares
Η Κωνσταντίνα Τάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Εργάζεται ως θεατρολόγος, αλλά λατρεύει τον χώρο της μόδας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και ενημερώνεται καθημερινά για τις καινούριες τάσεις.