Happy 2020: Τα πέντε απόλυτα fashion resolutions που πρέπει να έχεις στην λίστα σου.
*Γράφει η Άννα Κιουμουρτζή.
Το προηγούμενο έτος ήταν έντονο, γεμάτο έμπνευση, επιτυχίες, αποτυχίες και πολλή, πολλή μόδα. Νέες τάσεις, συνεργασίες και κολεξιόν ανανέωσαν εμάς, αλλά και την αισθητική μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Καινούργια, μεταχειρισμένα, vintage και υψηλή ραπτική έκαναν την είσοδο τους στην γκαρνταρόμπα μας δυναμικά γεμίζοντας ράφια και… αδειάζοντας πορτοφόλια. Όπως κάθε χρόνο που φτάνει στο τέλος του έτσι και το 2019, διαβάσαμε ιδέες για το πολυπόθητο Πρωτοχρονιάτικο outfit, το πιο γιορτινό μακιγιάζ, τα καλύτερα παπούτσια και τις καλύτερες ιδέες για ρεβεγιόν. Τι γίνεται όμως μετά τον ερχομό της νέας χρονιάς και πως συνεχίζουμε από εδώ και πέρα;
Οι λίστες με τα New Year’s Resolutions είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες και σχεδόν όλοι ή έστω οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια ατζέντα ή κάποιο ημερολόγιο, όπου παίρνουμε αποφάσεις ζωής και όχι μόνο. Εμείς στο Paramano.gr θέλοντας να γίνουμε καλύτεροι και πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές το 2020, συμβουλευτήκαμε μερικούς από τους καλύτερους editors στον χώρο της μόδας και πήραμε αποφάσεις που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας, κάνοντας έτσι την νέα χρονιά καλύτερη για εμάς, αλλά πάνω από όλα για εσάς.
Οι μεγάλες λίστες είναι και δύσκολες στο να πραγματωθούν και για τον λόγο αυτό η δική μας λίστα είναι μικρή, αλλά με σημαντικό περιεχόμενο, το οποίο θα μας οδηγήσει όχι μόνο στο να γίνουμε πιο υπεύθυνοι καταναλωτές αλλά και λιγάκι πιο στιλιστικά έξυπνους.
Ο κόσμος εξελίσσεται, η μόδα προχωρά και οι απαιτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη με εμάς σαν κοινό να οφείλουμε να αντεπεξέλθουμε. Ξεκινάμε την λίστα αυτή λοιπόν, ακολουθώντας το παράδειγμα του Edward Barsamian, Style Editor και της Sarah Mower, Chief Critic της Vogue US βάζοντας έναν πολύ απλό στόχο:
- No more fast fashion.
Τα δύο αυτά πρόσωπα μας ενέπνευσαν με τις αποφάσεις τους να σταματήσουν τις fast fashion αγορές και να απευθυνθούν σε μικρότερα πιο τοπικά brand τα οποία στοχεύουν στην φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή υπό την χρήση ethical και eco-friendly υφασμάτων και υλικών. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Barsamian “To στυλ είναι για όλους”, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν συνδέεται με την υπερκατανάλωση, που μας διακατέχει τον τελευταίο καιρό. Με τα μεγάλα brand όπως Zara, Bershka και άλλες μεγάλες εταιρίες να παράγουν “γρήγορο ένδυμα” και κολεξιόν knock off εμπνευσμένες από μεγάλους οίκους με την ποιότητα να είναι κατά πολύ κατώτερη, ενώ θα μπορούσαμε παράλληλα να επιλέξουμε κάποιον τοπικό σχεδιαστή ή πιο μικρό brand με καλύτερη ποιότητα και περισσότερη μοναδικότητα ενισχύοντας έτσι την εγχώρια μόδα αλλά και οικονομία.
2. Buy less, Buy better.
Με την ύπαρξη των fast fashion εταιριών, των online vintage stores αλλά και πολλών άλλων retailers όπως το γνωστό σε όλους luxury second hand retailer TheRealreal.com είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε σε ακόρεστες αγορές γεμίζοντας την ντουλάπα και όποιον άλλο αποθηκευτικό χώρο έχουμε διαθέσιμο με κομμάτια τα οποία εν τέλη δεν θα φορέσουμε σχεδόν ποτέ. Έτσι, λοιπόν, το δεύτερο fashion must resolution είναι να αγοράζουμε πιο έξυπνα, προσπαθώντας είμαστε πιστοί στο στυλ μας δίχως υπερβολές.
3. Don’t get shy and away but feel the glam and slay.
Όλοι έχουμε εκείνο το φόρεμα με τις κεντημένες πούλιες ή εκείνο το πλεκτό μπλουζάκι με τα φτερά που αγοράσαμε κάποια Πρωτοχρονιά και φορέσαμε μόνο μια φορά και μετά ήταν απλά too much για οποιαδήποτε άλλη περίσταση, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε. Ήρθε η ώρα αυτή την χρονιά να βγάλουμε αυτό το φόρεμα και εκείνο το πουλόβερ ή την φούστα που κρύβαμε για κάποιον γάμο και να τολμήσουμε. Έχουμε δει πολλές φορές επίσημα ενδύματα να γίνονται casual statement κομμάτια σε συνδυασμό με διάφορα sneakers, loafers και leather ή jeans jackets. Μην φοβηθείτε να κάνετε συνδυασμούς και να παίξετε με υφές, χρώματα και mix & match styling και αν δείτε κάποιον από εμάς εκεί έξω με εκείνο το extravagant φόρεμα και ένα ζευγάρι vans μην εκπλαγείτε, το κάνουμε για να σας μεταδώσουμε τον παλμό.
4. Reuse, Recycle, Repeat.
Η Laird Borrelli-Persson, Archive Editor της Vogue US δήλωσε πρόσφατα την έκπληξη ικανοποίησης που ένιωσε όταν αγόρασε ένα ζευγάρι επώνυμες second hand but never worn μπότες από το Ebay. Όπως είπε η ίδια το συναίσθημα του να γνωρίζεις πως μόλις αγόρασες κάτι το οποίο προϋπήρχε μα τώρα ίσως δεν το έχει κάνεις σου αφαιρεί εντελώς τις τύψεις πως ίσως υπέρ-αγόρασες αυτό τον μήνα. Έτσι, λοιπόν, κι εμείς το 2020 αποφασίσαμε πως ήρθε η ώρα να ψάξουμε λιγάκι καλύτερα και να εμπιστευθούμε λιγάκι παραπάνω τα local second hand market ή να εξερευνήσουμε είτε ως πωλητές είτε ως αγοραστές το πολυπόθητο και ατελείωτο κόσμο του Depop. Η μόδα ανακυκλώνεται γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς;
5. Buy nothing at all.
Μπορεί να προσπαθούμε συνεχώς και με πολλούς τρόπους να αγοράζουμε λιγότερο ή πιο ποιοτικά, αλλά σκεφτήκαμε ποτέ το ενδεχόμενο να μην αγοράσουμε τίποτα; Ή έστω να αγοράσουμε όσο λιγότερα μπορούμε; Αυτό μας προτείνει ο Market Editor της Vogue US, Mark Holgate ο οποίος φέτος δεν θέλει να αγοράσει απολύτως τίποτα ή τουλάχιστον να το αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερο. Το 2020 στοχεύουμε λοιπόν, στην μείωση έως και εξάλειψη των αγορών μας. Το κλειδί της υπόθεσης είναι να βρούμε την χρησιμότητα όλων εκείνων των ρούχων, των αξεσουάρ και των υποδημάτων που έχουμε στην ντουλάπα μας και να δημιουργήσουμε πρωτότυπα σύνολα, χωρίς να γινόμαστε υπερκαταναλωτικοί ή φλύαροι. Ίσως εκείνο το 90s Fiorucci ή εκείνα τα vintage γοβάκια να δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολ,ο που δεν μπορείς να βρεις πουθενά αλλού πλέον παρά μόνο στην γκαρνταρόμπα σου.
Κάπως έτσι λοιπόν, η λίστα μας φτάνει στο τέλος της χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως τελειώνει και η δική σας. Το 2020 μας φέρνει νέα ενέργεια, νέες ιδέες και πολύ μα πολύ έμπνευση. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ευκαιρίες που θα μας δοθούν και να εξελιχτούμε ακόμη περισσότερο. Καλή Χρονιά και ευτυχισμένο 2020!
Πηγή: Vogue US