new-york-fashion-week-genderless-designers-00

Το κίνημα του genderless!

*Γράφει η Ελένη Μοραντζή.

Παρακολουθώντας τα runways τον τελευταίο καιρό προσπαθούμε να προσδιορίσουμε αν οι γραμμές των ρούχων ταιριάζουν σε γυναίκες ή σε άνδρες. Οι τάσεις της εποχής μας ωθούν στο να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι masculine και τι feminine, ξεχνώντας τα αυστηρά στερεότυπα και αφήνοντας την μόδα να μας συνεπάρει.

Είδαμε στο show του Jeremy Scott άνδρες να φορούν ψηλοτάκουνες cowboy boots σε έντονα χρώματα, συνδυασμένες με κοστούμια σε εξίσου έντονα χρώματα. Ο Raf Simons παρουσίασε μια συλλογή για τον οίκο Calvin Klein με έντονο το ανδρόγυνο στοιχείο κρατώντας τo minimal ύφος του. Είδαμε όμως και γυναίκες να φορούν το άλλοτε ανδρικό βαρύ puffer jacket πιο θηλυκά, κατεβάζοντας τον έναν ώμο κάτω.

Ωστόσο το no gender trend δεν είναι τόσο πρόσφατο όσο πιστεύετε. H Coco Chanel με το boyish κούρεμα και το ανδρόγυνο στυλ την δεκαετία το 1920, τα κοστούμια με παντελόνι του Yves Saint Laurent την δεκαετία του ’70 ή το σκωτσέζικο κίλτ του Jean Paul Gautier στα 80’s. Το no gender style υπήρχε πάντα μέσα στη μόδα απλά σήμερα είναι πιο αισθητή η παρουσία του. Από την βιομηχανία της γρήγορης μόδας ( Zara, H&M), μέχρι τους οίκους haute couture ( John Galliano με τον Maison Margiela ή Louis Vuitton, Gucci και Givenchy ) το φαινόμενο αυτό είναι απόλυτα αισθητό.

Όμως η μόδα συνδέετε άρρηκτα με τις κοινωνικές συνθήκες. Σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη, λοιπόν, κοινωνία όπου οι πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές του 20ου και 21ου, του άλλαξαν την ταυτότητα και το κίνημα του neutral gender έγινε κάτι παραπάνω από μια τάση. Όμως γιατί να θέλουμε να διαφοροποιήσουμε το άτομο ανά φύλο; Δεν είναι δικαίωμα και ελευθερία του καθενός να ντυθεί όπως θέλει; Όλοι κάποια στιγμή αγοράσαμε ρούχα από τα ανδρικά γιατί μας άρεσε o boyish χαρακτήρας τους. Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν εδώ και καιρό τα ρούχα των ανδρών, καθώς αισθάνονται άνετα μέσα σ’αυτά. Το θέμα είναι η απελευθέρωση τους και η τροποποίηση γυναίκειων ρούχων, ώστε να ταιριάζουν σε άνδρες.

‘Το μέλλον είναι θηλυκό “, αυτό μπορεί να είναι το φεμινιστικό σύνθημα της στιγμής, αλλά στον κόσμο της μόδας, το μέλλον δεν είναι ούτε θηλυκό ούτε αρσενικό, είναι genderless.

Πηγές: Independent, Highsobiety.

Tags:
0 shares
Η Ελένη Μοραντζή ζει στην Αθήνα. Ασχολείται επαγγελματικά με το "fashion blogging". Παράλληλα σπουδάζει "Γεωλογία" στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μεγάλη της αγάπη είναι η μόδα, τα ταξίδια και η αρθρογραφία.