aug19female1

Female empowerment: οι γυναίκες αναλαμβάνουν τα ηνία της μόδας.

*Γράφει η Ελένη Μοραντζή.

Μια μακρά περίοδος ανδρικής ηγεμονίας στην μόδα λαμβάνει σιγά σιγά τέλος. Την θέση της παίρνουν γυναίκες, γεμάτες όνειρα, φρέσκιες ιδέες και δυναμικότητα. Αναλογιστείτε πριν λίγα χρόνια, παντού δέσποζαν φωτογραφίες και ειδήσεις ανδρών καλλιτεχνικών διευθυντών μεγάλων οίκων και άνδρες σχεδιαστές προωθούνταν περισσότερο. Αυτό ανήκει στο παρελθόν.

Όλοι θυμόμαστε τον περίπατο που έκανε ο θρυλικός Karl Lagerfeld μαζί με μια γυναίκα που φόραγε τζιν πάνω στην ξύλινη γέφυρα, που κοσμούσε την πασαρέλα του show, όπου εμφανίστηκε για τελευταία φορά. Η Virginia Viard ήταν άγνωστη εκείνη την περίοδο, όμως τέσσερις μήνες μετά αναλαμβάνει καλλιτεχνική διευθύντρια στον οίκο Chanel, οδηγώντας τον σε μια μετά Lagerfeld εποχή.

Άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα γυναίκειας κυριαρχίας, η Maria Grazia Chiuri. Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε στον οίκο Fendi και τώρα υπογράφει τις δημιουργίες του οίκου Dior. Επίσης, η Clare Waight Keller βρίσκεται στο τιμόνι του οίκου Givenchy, ενός ακόμα οίκου υψηλής ραπτικής.

Είναι τοσο όμορφη σκέψη ότι σε κορυφαίους  οίκους τα ηνία έχουν γυναίκες. Η Sara Burton δημιουργεί για τον Alexander McQueen κρατώντας άθικτο την avant garde αισθητική, που χαρακτηρίζει τον οίκο. Η Stella McCartney, στον ομώνυμο οίκο, πρωτοπορεί στην δημιουργία ρούχων, που υπακούν στο κίνημα της βιώσιμης μόδας. Σχεδιάστριες όπως η Victoria Beckham και οι αδελφές Mary Kate και Ashley Olsen έχουν κατακτήσει τον χώρο της μόδας.

Όλα αυτά μας ταξιδεύουν στο παρελθόν όπου γυναίκες ισχυρά πρότυπα ήρθαν σε ξεκάθαρη ρήξη με το σύστημα, λανσάροντας πραγματικά πρωτοποριακές ιδέες. Η ατίθαση Coco Chanel φόρεσε παντελόνια και χρησιμοποίησε το ανδρικό jersey. Οι ιδέες που μας κληροδότησε και τα moto της για την σημασία του στύλ μας εμπνέουν ακόμα. Η Vivienne Westwood επαναστάτησε μέσω του punk κινήματος.

Το απόλυτο girl boss και πραγματικό inspiration αποτελεί η Chiara Ferragni. Ίσως η πρώτη blogger που τόλμησε να ασχοληθεί μ΄αυτό και να το εδραιώσει. Role model, Ceo του brand της Chiara Ferragni collection, μητέρα και σύζυγος παραδίδει μαθήματα πραγματικού female empowerment.

Είναι όμως συγκινητικό που πολλές wonder women είναι Ελληνίδες. Η Μαίρη Κατράντζου περνά στην ιστορία μετά το show της στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Στα 36 της χρόνια είναι ευρέως γνωστή στο εξωτερικό και ικανή να διαμορφώνει τάσεις και ιδέες. Στην ιστορία όμως ανήκει και η Σοφία Κοκοσαλάκη, η χαρισματική, διεθνής σχεδιάστρια που η έντονη επιρροή της αρχαιότητας αποτυπωνοταν στις δημιουργίες της. Πολλές γυναίκες καταλαμβάνουν ισχυρές θέσεις και αποδεικνύουν ότι τα girl bosses μπορούν να καταφέρουν πολλά. Δεν είναι λίγες που ασχολούνται με την μόδα πιο έμμεσα, ιδρύοντας εταιρείες public relations, διοργανώνοντας θεσμούς και events που χαρίζουν στον κόσμο της μόδας διασκέδαση.

Πολλές φορές σκέφτομαι πώς θα ήταν ο κόσμος της μόδας χωρίς γυναίκες, μάλλον όμως η φαντασία κανενός δεν μπορεί να φτάσει τόσο μακριά. Ένα είναι σίγουρο, ότι η μόδα προχωρά και μεταλλάσσεται. Και σ’αυτό, η Chiuri, η Viard, η Kατράντζου και πάρα πολλές ακόμα, δίνουν το ρεσιτάλ της ζωής τους.

Πηγές: Vogue

Tags:
0 shares
Η Ελένη Μοραντζή ζει στην Αθήνα. Ασχολείται επαγγελματικά με το "fashion blogging". Παράλληλα σπουδάζει "Γεωλογία" στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μεγάλη της αγάπη είναι η μόδα, τα ταξίδια και η αρθρογραφία.