ezgif.com-webp-to-jpg (8)

Μόδα για αρχάριους #35: Η συναρπαστική ιστορία των high heels!

*Γράφει η Δέσποινα Μπαράκη.

Τα high heels έχουν ταυτιστεί με τη θηλυκότητα και την ικανότητά τους να αναδεικνύουν ένα outfit. Σήμερα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της μόδας και έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο που καλύπτουν όλα τα στυλ και τις προτιμήσεις.

Από runway heels μέχρι τακούνια καθημερινής χρήσης, τα high heels παραμένουν ένα σύμβολο αυτοπεποίθησης και αυτοέκφρασης, που έχει εξελιχθεί μέσα στους αιώνες και έχει συνδεθεί με την κοινωνική θέση, τη μόδα, αλλά και με τους ρόλους των φύλων.

Photo Credits: Vogue

Τα «πρώιμα» τακούνια

Yπερυψωμένα υποδήματα εντοπίζονται για πρώτη φορά σε αρχαίους πολιτισμούς. Πιο συγκεκριμένα, αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ήδη από το 3500 π.Χ. στην αρχαία Ελλάδα και στην αρχαία Αίγυπτο φορούσαν υποδήματα, που έμοιαζαν με τακούνια. Στην αρχαία Ελλάδα, οι ηθοποιοί φορούσαν πολύ υψηλά υποδήματα, που ονομάζονταν κοθορνοι. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα παπούτσια δεν πρόσθεταν μόνο ύψος, αλλά και μεγαλοπρέπεια, ενώ ταίριαζαν και στο δεξί και στο αριστερό πόδι.

Στην αρχαία Αίγυπτο παρατηρούμε ότι και οι άντρες και οι γυναίκες φορούσαν τακούνια ως σύμβολο θέσης, όσο πιο ψηλό το τακούνι, τόσο πιο σημαντική θέση είχε το άτομο κοινωνικά.

Περσικά παπούτσια για ιππείς του 16ου αιώνα. Photo Credits: Bata Shoe Museum, Toronto

Τον 10ο αιώνα μ.Χ., βρίσκουμε την πρώτη εμφάνιση τακουνιών στους Πέρσες ιππείς. Τα συγκεκριμένα παπούτσια ήταν καθαρά χρηστικά, αφού οι ιππείς έψαχναν κάποιο είδος παπουτσιού που να κρατάει αντίσταση, ώστε να μη γλιστράνε από τον αναβολέα της σέλας. Η συγκεκριμένη καινοτομία μάλιστα ήταν τόσο βοηθητική που μέσω των Περσών, εξαπλώθηκε σταδιακά σε όλη την Ευρώπη.

Η αναγεννησιακή κομψότητα

Photo Credits: The Met Museum

Κατά την εποχή της Αναγέννησης, τα ψηλοτάκουνα έγιναν και πάλι δημοφιλή και αποτέλεσαν σύμβολο κομψότητας και αριστοκρατίας. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αγκάλιασαν την τάση των τακουνιών, δείχνοντας μέσω αυτών την προνομιακή τους θέση.

Στην Ιταλία, τα chopines (τύπος πλατφόρμας) ήταν αρκετά δημοφιλή και μπορούσαν να είναι πολύ ψηλά, ακόμη και 50 εκατοστά. Αποτελούσαν και σε αυτή την περίπτωση σύμβολο της κοινωνικής θέσης του ατόμου, που τα φορούσε και έδειχναν ότι το άτομο δεν ασχολείται με κάποια χειρωνακτική εργασία.

Αν και στην αρχή φοριόντουσαν, ως προστασία από τη σκόνη και τη λάσπη του δρόμου, πάνω από το κανονικό παπούτσι, στη Βενετία κατέληξαν να γίνουν fashion statement.

Η επιρροή του Λουδοβίκου του 14ου

Photo Credits: Portrait of Louis XIV, 1700s, after Hyacinthe Rigaud. Oil on canvas, 114 x 62 5/8 in. The J. Paul Getty Museum, Gift of J. Paul Getty, 70.PA.1

Η βασιλεία του Λουδοβίκου του 14ου σηματοδότησε μια κομβική καμπή στην ιστορία των ψηλοτάκουνων. Επιδιώκοντας να διεκδικήσει την εξουσία του, ο Βασιλιάς Ήλιος χρησιμοποίησε τα τακούνια ως σύμβολο δύναμης και μεγαλοπρέπειας. Τα παπούτσια του ήταν αρκετά ψηλά και ήταν στολισμένα με παραστάσεις μαχών. Αργότερα υιοθέτησε το κόκκινο τακούνι, με τη χρωματική επιλογή να δείχνει την ανωτερότητα, αλλά και τα ταξικά προνόμιά του.

Επιπλέον, είχε εισάγει έναν αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα στη βασιλική αυλή, επιτρέποντας τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες να φορούν ψηλοτάκουνα. Η διαφορά μεταξύ των γυναικείων και των αντρικών υποδημάτων ήταν ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν πιο λεπτά τακούνια. Αυτός ο βασιλικός κανόνας έκανε τα ψηλά τακούνια mainstream και ενίσχυσε τη σχέση τους με την αριστοκρατία και το στυλ.

Photo Credits: Bata Shoe Museum, Toronto

Μέχρι τον 18ο αιώνα, οι τάσεις της μόδας άλλαξαν και τα ψηλά τακούνια συνδέθηκαν κυρίως με τις γυναίκες. Οι άνδρες σταδιακά εγκατέλειψαν τα τακούνια και υιοθέτησαν πιο απλά και πρακτικά υποδήματα. Αυτή η αλλαγή στη μόδα των φύλων ενισχύθηκε και από τα κοινωνικά πρότυπα και την επιθυμία να τονιστεί η γυναικεία χάρη και κομψότητα.

Καθώς, λοιπόν, οι περισσότεροι άνθρωποι εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό, και με την άνοδο της μεσαίας τάξης, τα υποδήματα έγιναν πιο πρακτικά. Έτσι, τα τακούνια έγιναν χαμηλότερα και πιο στιβαρά για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Τα μοντέρνα ψηλοτάκουνα

Με την έλευση της φωτογραφίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης τα ψηλοτάκουνα γνώρισαν μια αναβίωση στη μόδα και έγιναν σύμβολο θηλυκότητας και γυναικείας ενδυνάμωσης. Η ανάπτυξη νέων υλικών και τεχνικών κατασκευής, οδήγησε τα τακούνια να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία σε σχέδια και ύψος. Για παράδειγμα, παρατηρούμε τον 20ο αιώνα δημοτικότητα στις γόβες Mary Jane, οι οποίες ήταν πιο άνετες και πρακτικές για καθημερινή χρήση.

Photo Credits: Ferragamo/Alan Grant

Μερικά εμβληματικά στυλ, που ήρθαν στον 20ο αιώνα ήταν τα στιλέτο, αλλά και οι πλατφόρμες. Πιο συγκεκριμένα, από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα, τα στιλέτο γίνονται αρκετά δημοφιλή από celebrities, όπως η Marilyn Monroe. Στη δεκαετία του 1970, παρατηρούμε ότι γίνονται αρκετά δημοφιλείς οι πλατφόρμες, οι οποίες παρέχουν άνεση και ύψος.

Photo Credits: Young / Shutterstock

Λίγα χρόνια αργότερα μεγάλες προσωπικότητες όπως η Madonna, ο Freddie Mercury, και ο David Bowie άρχισαν να φορούν τακούνια ως fashion statement.

Photo Credits: James Devaney / GC Images / Getty Images

Στα late ’90s, σχεδιαστές όπως ο Manolo Blahnik αναδεικνύουν τα ψηλοτάκουνα σ’ ένα έργο τέχνης με την τάση να ενισχύεται και από τη σειρά “Sex And The City”, που ξεκίνησε να προβάλλεται το 1998.

Σήμερα, τα τακούνια συνεχίζουν να εξελίσσονται και να αλλάζουν ανάλογα με τις τάσεις. Οι σχεδιαστές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά υλικά και υφές όπως πλεξιγκλάς, βελούδο, suede κ.ά.. Τα ψηλοτάκουνα, λοιπόν, παραμένουν ακόμη και σήμερα συνώνυμο της αίγλης, της κομψότητας και της σεξουαλικότητας.

Πηγές: CBS, BBC, Teen Vogue

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Christian Louboutin

Tags:
0 shares
Η Δέσποινα Μπαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπουδάζει Γαλλική Φιλολογία. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της γράφει, ενώ έχει εργαστεί για αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος γεύσης. Αγαπάει τον χώρο της μόδας και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις τσάντες και τα παπούτσια. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τις χειροτεχνίες φτιάχνοντας ευχετήριες κάρτες και κεριά.