virgil-abloh-portrait-off-white-interview-dezeen-sq

Μεγάλοι σχεδιαστές μόδας που ξεκίνησαν ως αρχιτέκτονες.

*Γράφει η Δανάη Σολωμού.

Ένδυση και στέγαση- ή αλλιώς μόδα και αρχιτεκτονική, οι δύο έννοιες που αποτελούν το καταφύγιο του ανθρώπου. Αυτοί οι δύο κλάδοι έχουν καταφέρει από τον 20ο αιώνα να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν με επιτυχία στο κομμάτι του σχεδιασμού ρουχισμού αλλά και του χώρου. Δεν είναι και λίγες οι φορές που αρχιτέκτονες στράφηκαν στο σχέδιο μόδας και το αντίστροφο, από τον Pierre Balmain μέχρι τον Le Corbusier.

“Στην αρχιτεκτονική ψάχνεις να βάλεις το άτομο μέσα στο χώρο, ενώ στη μόδα πώς να βάλεις το αντικείμενο πάνω στο άτομο.”

-Zaha Hadid

Louise Goldin σχεδιαστής μόδας, paper dress / Santiago Calatrava αρχιτέκτονας, σταθμός τραίνων Reggio Emilia.

Ο κόσμος της μόδας και της Αρχιτεκτονικής περιέχει πολλούς σχεδιαστικούς παραλληλισμούς. Και οι δύο επικεντρώνονται στην ιδέα της κατασκευής, σε διαφορετικά θέματα, αλλά δίνουν προτεραιότητα στη φόρμα και την άνεση.

Όπως είπε κάποτε η Coco Chanel,

«Η μόδα είναι Αρχιτεκτονική, είναι θέμα αναλογιών» .

Ως τεχνίτες προσπαθούν να μεταφράσουν τα δικά τους οράματα μέσω της υφής, του χρώματος και του σχήματος και με απώτερο στόχο, την ομορφιά και την ανθεκτικότητα.

Virgil Abloh

Ο αείμνηστος και θρυλικός σχεδιαστής Virgil Abloh, είναι από τις αξιοσημείωτες περιπτώσεις αρχιτέκτονα και σχεδιαστή μόδας. Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής της Louis Vuitton, κατείχε μεταπτυχιακό δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού και Αρχιτεκτονικής από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις πριν μεταβεί στον κόσμο του σχεδιασμού μόδας. Εμπνεύστηκε από το έργο του κινήματος Bauhaus, συνέχισε να ασχολείται με τον σχεδιασμό χώρων και τα έργα του είτε στην μόδα, είτε στην αρχιτεκτονική είχαν χαρακτήρα και την ταυτότητα του.

Louis Vuitton Fall Winter 2021

Tom Ford

Ανατρέχοντας στην εποχή που η εμβληματική επωνυμία του δεν ήταν γνωστή παγκοσμίως, ο σχεδιαστής μόδας Tom Ford σπούδασε Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων στο Parsons School of Design της Νέας Υόρκης. Πέρασε ένα μεγάλο μέρος από τις σπουδές του όμως στο να διαβάζει και να στρέψει το ενδιαφέρον του στη γαλλική αρχιτεκτονική, αλλά και στη μόδα που τελικά τον κέρδισε. Χρησιμοποιώντας τις σχεδιαστικές του δεξιότητες από την Αρχιτεκτονική του εκπαίδευση και το ταλέντο του στην υψηλή ραπτική, ανέδειξε τον οίκο Gucci όντας creative director, σώζοντας τον από την πτώση του κατά τη δεκαετία του 1990.

Art Deco, Miami

Pierre Cardin

Το όνομα του Pierre Cardin είναι εφάμιλλο με την επανάσταση στην ένδυση για τις δεκαετίες του ’60 και ’70, γνωστός για τα avant-garde και τα Space Age σχέδιά του, αλλά όσο διαβάζουμε την ιστορία του, αναφέρεται συχνά και η σχέση με την αρχιτεκτονική, χάρη στο διάσημο σπίτι του «Bubble Palace» κοντά στις Κάννες. Η καριέρα του ξεκίνησε με τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική στο Παρίσι. Το 2012 συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα ανιψιό του σε ένα project για να δημιουργήσει έναν ουρανοξύστης στη Βενετία που δυστυχώς, ακυρώθηκε ένα χρόνο αργότερα.

Bubble Palace

Pierre Balmain

Η πρώτη αγάπη του Balmain ήταν η μόδα, αλλά για να κάνει τη μητέρα του ευτυχισμένη ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική.

Ο Pierre Balmain σπούδασε για λίγο αρχιτεκτονική στην École des Beaux Arts, μια πορεία που σταμάτησε σύντομα καθώς έφυγε για να γίνει βοηθός του couturier Lucien Lelong και καταλήγοντας να ανοίξει τον δικό του οίκο μόδας. Αυτό όμως που εντοπίζεται στα ρούχα του είναι πως αν και ήταν για μικρό χρονικό διάστημα οι σπουδές του στην αρχιτεκτονική, είχαν επίδραση στη δουλειά του, καθώς ο Balmain έγινε γνωστός για τις δομημένες σιλουέτες και τα μανίκια του.

«Η ενδυμασία είναι η αρχιτεκτονική της κίνησης» – Pierre Balmain

Thierry Mugler

Ο Γάλλος σχεδιαστής Thierry Mugler ξεκίνησε την καριέρα του ως απόφοιτος της σχολής Διακοσμητικών Τεχνών του Στρασβούργου, και με αφορμή το ταλέντο του στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αλλά και στην μόδα, άρχισε να φτιάχνει βιτρίνες και παράλληλα να σχεδιάζει ρούχα για την μπουτίκ Gudule στο Παρίσι το 1968. Το 1973 παρουσίασε την πρώτη του συλλογή (χρησιμοποιώντας το εμπορικό σήμα Café de Paris). Το 1990 άνοιξε μια εταιρεία αρωμάτων και το 1992 σημείωσε σημαντική επιτυχία με το άρωμα Angel. Την ίδια χρονιά έδειξε την πρώτη του haute couture συλλογή. Γνωστός για τις σιλουέτες που πρόβαλλε σε κάθε συλλογή του, θέλοντας να αναδείξει την γυναίκα, τον δυναμισμό της και τις καμπύλες της στο έπακρο. Το χαρακτηριστικό στοιχείο που βλέπουμε σε κάθε του project είναι ότι τα μοντέλα του φέρουν σε dominatrixes, από τις πανύψηλες μπότες τους με ψηλά τακούνια, αξεσουάρ με αγκάθια και κορσέδες για έντονες καμπύλες. Είναι εμφανής η επιρροή του από την τέχνη της αρχιτεκτονικής καθώς οι γραμμές του και τα σχέδια του πάντα πρόβαλλαν μια δικιά του γεωμετρία σε συνδυασμό με τον φουτουρισμό.

Casey Cadwallader

Ο οίκος Mugler συνέχισε την παράδοση τοποθετώντας στην θέση του creative director τον Casey Cadwallader, όπου όπως και ο ίδιος ο ιδρυτής του, σπούδασε αρχιτεκτονική πριν βρεθεί στον κόσμο της μόδας, αποκτώντας πτυχίο Αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης. Ο Cadwallader αναζητά έμπνευση μέσω της αρχιτεκτονικής, συμπεριλαμβανομένων των έργων του αρχιτέκτονα Francesco Borromini του 17ου αιώνα ως καταλύτης για καινοτόμες νέες ιδέες. Η εκπαίδευση του, η ευστροφία του και το ταλέντο του, τον οδήγησαν σε συνεργασίες με τους Loewe και Acne Studios πριν πάρει τα ηνία του οίκου Mugler τον Δεκέμβριο του 2017.

«Για μένα, η αρχιτεκτονική έχει πάντα να κάνει με τη φόρμα που ανταποκρίνεται σε μια συγκεκριμένη λειτουργία – τον ​​τρόπο με τον οποίο ο δομημένος κόσμος αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους» -Casey Cadwallader

Mugler Fall Winter 2021-22

Mary Katranzou

Η σπουδαία Ελληνίδα σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Rhode Island School of Design της Νέας Υόρκης και συνέχισε τις σπουδές της στο Central Saint Martins του Λονδίνου. Εκεί ήταν και η αφετηρία για την ενασχόληση της με τη μόδα, τον σχεδιασμό υφασμάτων και η σκέψη της πως τα prints μπορούν να διαμορφώσουν και να αλλάξουν μια σιλουέτα. Το ταλέντο της, την έφερε γρήγορα στο προσκήνιο της βιομηχανίας. Το 2010 ήταν νικήτρια του ελβετικού διαγωνισμού Swiss Textiles Award ενώ λίγα χρόνια αργότερα απέσπασε το βραβείο «New Establishment Designer». Τώρα η παγκοσμίου φήμης σχεδιάστρια είναι αναγνωρισμένη πλέον ως “η βασίλισσα των prints”.

Mary Katranzou. Spring Summer 2020

*Φωτογραφία εξωφύλλου: hypebae.com

Tags:
0 shares
Η Δανάη Σολωμού γεννημένη στην Πάτρα, είναι πτυχιούχος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών. Aσχολείται με την αρθρογραφία, την ζωγραφική-γραφιστική, την μουσική και το σχέδιο μόδας. Αγαπά τον χώρο της μόδας και όλα όσα αυτός πρεσβεύει.