https___hypebeast.com_image_2020_03_vivienne-westwood-fashion-designer-legacy-history-brand-0-1

7 σχεδιαστές μόδας που έγιναν διάσημοι σε μεγαλύτερη ηλικία.

*Γράφει η Δέσποινα Μπαράκη.

Καθημερινά ακούμε success stories νέων, που κάνουν καριέρα σε μικρή ηλικία, και ξεχνάμε πως σε αρκετές περιπτώσεις η επιτυχία δεν έρχεται εν μία νυχτί, αλλά παίρνει πολλά χρόνια και φυσικά πολύ κόπο. Στο χώρο της μόδας φαίνεται ότι η νεολαία κυριαρχεί, ωστόσο διάσημοι και ταλαντούχοι σχεδιαστές αναγνωρίστηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία μετά από δεκαετίες εμπειρίας, επιμονής και υπομονής.

Αυτοί οι σχεδιαστές αποδεικνύουν ότι η δημιουργικότητα δεν έχει όριο ηλικίας και πως η εμπειρία συχνά μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη της βιομηχανίας της μόδας. Επιλέξαμε, λοιπόν, επτά γνωστούς σχεδιαστές και σχεδιάστριες, που έχουν επηρεάσει και επηρεάζουν το χώρο της μόδας.

#1 Vera Wang

Γνωστή για τα υπέροχα νυφικά και τις εκλεπτυσμένες ready-to-wear συλλογές της, η Vera Wang ξεκίνησε την καριέρα της όχι ως σχεδιάστρια, αλλά ως αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και αργότερα ως fashion editor. Σε ηλικία 40 ετών, μπήκε στη βιομηχανία του γάμου ανοίγοντας τη μπουτίκ της στη Νέα Υόρκη το 1990. Η δεξιοτεχνία της και τα καινοτόμα σχέδιά της τράβηξαν γρήγορα την προσοχή και τη βοήθησαν να γίνει μία από τις πιο περιζήτητες σχεδιάστριες νυφικών στον κόσμο.

#2 Rei Kawakubo

Αυτοδίδακτη και δυναμική η Rei Kawakubo άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ με γυναικεία ρούχα στα 32, το 1975. Σπούδασε Καλές Τέχνες και δούλεψε στο διαφημιστικό τμήμα της κλωστοϋφαντουργίας Asahi Kasei. H σχεδιάστρια, οραματιζόμενη τον avant-garde οίκο μόδας Comme des Garçons, μία ριζοσπαστική προσέγγιση στο σχεδιασμό ρούχων, αμφισβητώντας τις συμβατικές έννοιες της σιλουέτας και της ομορφιάς. Έτσι, οι δημιουργίες της Kawakubo είχαν πιο πειραματική αισθητική, όπως τα oversized πουλόβερ με τρύπες σε μονότονα χρώματα, που ήρθαν σε αντίθεση με την παριζιάνικη αισθητική.

#3 Christian Dior

Όταν ο Christian Dior ήταν παιδί δεν φανταζόταν ποτέ ότι από τις πολιτικές επιστήμες, που ξεκίνησε να σπουδάζει θα φτιάξει τον δικό του οίκο μόδας. Παρότι ο σχεδιαστής πάντα αγαπούσε τις Τέχνες και είχε ανοίξει μία γκαλερί αναγκάστηκε να την κλείσει σε μικρό χρονικό διάστημα. Το 1941 ξεκίνησε να εργάζεται για τον σχεδιαστή Lucien Lelong και μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, σε ηλικία 41 ετών, ίδρυσε τον δικό του οίκο μόδας. Οι συλλογές του πάντα προκαλούσαν αίσθηση, ωστόσο η πρώτη του επίδειξη το 1947 ήταν πρωτοποριακή για τα μεταπολεμικά δεδομένα. Η συλλογή του ονομάστηκε “New Look” από την αρχισυντάκτρια του του Harper’s Bazaar, Carmel Snow και τον έκανε γνωστό παγκοσμίως.

#4 Giorgio Armani

Κομψότητα και πολυπλοκότητα: δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν το ομώνυμο brand του σχεδιαστή, ο οποίος δημιούργησε τον οίκο του μετά τα 40 έτη του. Πριν λανσάρει το δικό του brand το 1975, ο Armani είχε αποφασίσει ότι θέλει να σπουδάσει ιατρική, ωστόσο στο τρίτο έτος εγκατέλειψε τις σπουδές του, διότι η θέα του αίματος τον ενοχλούσε. Ίδρυσε το brand του σε συνεργασία με τον Sergio Galeotti, αφού πρότερα πούλησαν ένα παλιό Volkswagen. Η διαχρονική και συγκρατημένη προσέγγισή του στη ραπτική και η ικανότητά του να συνδυάζει την πολυτέλεια με το αβίαστο στυλ τον έκαναν παγκοσμίως γνωστό.

#5 Vivienne Westwood

Η πρωτοπόρος της μόδας Vivienne Westwood έγινε συνώνυμο του πανκ κινήματος, καταφέρνοντας να θίξει πολιτικά ζητήματα μέσα από τη δουλειά της. Άρχισε να εργάζεται στα 17 της σε ένα εργοστάσιο και μετέπειτα πήγε να σπουδάσει σε σχολή για δασκάλες. Η γνωριμία της με τον Malcolm Mclaren, φοιτητή τέχνης και μελλοντικό μάνατζερ των Sex Pistols, την οδήγησε σε πιο καλλιτεχνικά μονοπάτια. Άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ στα 30 της και η πρώτη επίδειξη μόδας που έκανε ήταν το 1981, σε ηλικία 40 ετών. Το επαναστατικό πνεύμα της και η ικανότητά της να αμφισβητεί τους «κανόνες» και να ξεπερνά τα όρια την έκανε να ξεχωρίσει.

#6 Rick Owens

Γνωστός για την πρωτοποριακή προσέγγισή του, το ταλέντο του και μία προσωπικότητα, που δεν ακολουθεί τα κοινωνικά πρότυπα, ο Rick Owens έκανε την πρώτη του κολεξιόν σε ηλικία 32 ετών, με το δικό του κατάστημα να βρίσκεται στο Hollywood Boulevard. To 2002, διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Revillon, μετακομίζοντας έτσι από το Λος Άντζελες στο Παρίσι. Άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ 4 χρόνια μετά στα 44 του, ενώ έκανε το ντεμπούτο και της συλλογής επίπλων του κάποια χρόνια αργότερα. Οι αντισυμβατικές παρουσιάσεις των σχεδίων του επαναπροσδιορίζουν τις έννοιες της ομορφιάς και της πολυτέλειας στη βιομηχανία της μόδας.

#7 Carolina Herrera

Το όνομά της συνώνυμο της διαχρονικής κομψότητας και της εκλεπτυσμένης αίγλης, η ίδια γεννημένη και μεγαλωμένη στη Βενεζουέλα, ξεκίνησε την καριέρα της ως δημοσιογράφος και έπειτα ασχολήθηκε με το σχέδιο μόδας. Λάνσαρε τη δική της σειρά έτσι μετά τα 40 της και ξεχώρισε λόγω της αισθητικής της τη δεκαετία του 1980, αποκτώντας πιστή πελατεία απαρτιζόμενη από διασημότητες και επιφανή πρόσωπα. Έχει βραβευτεί πολλές φορές στον χώρο της μόδας, ενώ κάποια σχέδιά της θεωρούνται εμβληματικά, όπως αυτό που δημιούργησε για το γάμο της Caroline Kennedy.

*Φωτογραφία Εξωφύλλου: Getty Images

Tags:
0 shares
Η Δέσποινα Μπαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπουδάζει Γαλλική Φιλολογία. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της γράφει, ενώ έχει εργαστεί για αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος γεύσης. Αγαπάει τον χώρο της μόδας και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις τσάντες και τα παπούτσια. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τις χειροτεχνίες φτιάχνοντας ευχετήριες κάρτες και κεριά.