Mark Jacobs AW2013 newyorktimes

Η τέχνη του σχεδιασμού των σκηνικών των επιδείξεων μόδας!

*Γράφει η Δανάη Σολωμού.

Η πασαρέλα στον χώρο της μόδας είναι μια μορφή τέχνης, που αναπτύχθηκε τον 18ο αιώνα και από τότε έως και σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια θεατρική εμπειρία για το κοινό. Παρουσιάζουν πλέον πολύ περισσότερα από απλά ρούχα- δημιουργούν ένα περιβάλλον και ένα σκηνικό, που αναδεικνύει τη σχεδιαστική αισθητική και μεταφέρει ένα μήνυμα. Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν τα σκηνικά και τις παρουσιάσεις για να δημιουργήσουν μια εμπειρία, που προκαλεί συναισθήματα και παραδίδει ιδέες. Αρχικά, τα fashion shows ήταν αποκλειστικά για το elit κοινό και προσκαλούσαν τους πλούσιους πελάτες για να δουν τα νεότερα σχέδια. Οι πρώτες επιδείξεις μόδας χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα στο Παρίσι.

A fashion show on the upper deck of the RMS Franconia, 1925. ©vogue
Jacquemus SS2020 ©france.fr

Αυτά τα ιδιωτικά shows, ενορχηστρώθηκαν και με την πάροδο του χρόνου, οι παραστάσεις αυτές έγιναν δημόσιες και έλκυσαν τους δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό. Η μουσική και το σκηνικό στοιχείο έγιναν αναπόσπαστα μέρη των επιδείξεων μόδας, και σχεδιαστές όπως Maison Margiela και Alexander McQueen δημιούργησαν θεατρικά περιβάλλοντα, που εντυπωσίασαν το κοινό. Ο Alexander McQueen ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα αυτό. Οι πασαρέλες του ήταν αληθινές θεατρικές παραστάσεις, όπου τα μοντέλα φορούσαν μοναδικά και πολύπλοκα ρούχα, ενώ περπατούσαν σε ατμοσφαιρικά σκηνικά. Παρόμοια, ο οίκος Maison Margiela, υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή του, Martin Margiela, καθιέρωσε μια νέα αισθητική στις πασαρέλες, επεξεργαζόμενη το περιβάλλον και δημιουργώντας μια αίσθηση μυστηρίου και ανατροπής.

Alexander McQueen. Its Only a Game SS 2005.

Ο σχεδιασμός σκηνής στις πασαρέλες έχει γίνει ουσιαστικό μέρος της επίδειξης μόδας. Οι σχεδιαστές συνεργάζονται συχνά με σκηνοθέτες, σκηνογράφους, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, για να δημιουργήσουν μια απόλυτη εμπειρία. Το σκηνικό, ο φωτισμός, η μουσική και τα εφέ συμβάλλουν στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου ατμοσφαιρικού πλαισίου, που συμπληρώνει τα ρούχα και ενισχύει το μήνυμα, που θέλει να μεταφέρει ο σχεδιαστής και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές τάσεις της μόδας.


Fendi Spring Summer 2008, Karl Lagerfeld. ©wwd.com
Rem Koolhaas + AMO: menswear show at Prada 2022 | Arquitectura Viva

Καθώς η μόδα συνεχίζει να επεκτείνεται, συνεχίζουμε να βλέπουμε μια εστίαση στο σχεδιασμό της πασαρέλας. Ο σκηνογραφικός σχεδιασμός έγινε κρίσιμος, καθώς οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν το περιβάλλον, για να μεταφέρουν μια ιστορία και να δώσουν έμφαση στο στυλ τους. Κάθε επίδειξη μόδας έχει μια συγκεκριμένη θεματική ή αισθητική κατεύθυνση, που προσπαθεί να επικοινωνήσει στο κοινό. Ο σκηνογραφικός σχεδιασμός μπορεί να βοηθήσει στην απόδοση αυτής της θεματικής ή αισθητικής κατεύθυνσης μέσω της επιλογής κατάλληλων στοιχείων όπως χρώματα, υφάσματα, διακοσμητικά στοιχεία και κυρίως τον χώρο διεξαγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, ο σκηνογραφικός σχεδιασμός μπορεί να δημιουργήσει μια συνοχή ανάμεσα στην αισθητική της συλλογής μόδας και το περιβάλλον της πασαρέλας.

Επιπλέον, ο σκηνογραφικός σχεδιασμός μπορεί να προσθέσει θέατρο και θέαμα στην επίδειξη μόδας. Μια καλά σχεδιασμένη σκηνή μπορεί να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα και να κάνει την επίδειξη μόδας μια μοναδική εμπειρία για το κοινό.

Coperni | Spring Summer 2023 | Fashion Show ©newyorktimes
Balenciaga Spring 2023 Ready-to-Wear ©framemagazine
Dior Cruise 2020 Collection Marrakech | elle
Virgil Abloh, Louis Vuitton FW20 Collection.

Ο χώρος της σκηνογραφίας στην πασαρέλα και στην μόδα περιλαμβάνει πολλούς ταλαντούχους επαγγελματίες. Ορισμένοι από τους πιο γνωστούς σκηνογράφους σχεδιαστές είναι:

  1. Es Devlin: Είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και καταξιωμένες σκηνογράφους στον χώρο της μόδας. Έχει συνεργαστεί με διάσημους οίκους μόδας όπως οι Louis Vuitton, Chanel και Dior.
    Saint Laurent Men’s spring summer 2023 ©dezeen
    Louis Vuitton cruise show Niemeyer Niteroi museum ©dezeen
  2. Stefan Beckman: Έχει σχεδιάσει σκηνικά για πασαρέλες πολλών μεγάλων οίκων μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Marc Jacobs, Alexander Wang και Tommy Hilfiger.
    Stefan Beckman Marc Jacobs show FW2014 ©domus
    Marc Jacobs Spring 2015 Ready-to-Wear Collection
  3. Alexandre de Betak: Είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος παραγωγός και δημιουργικός διευθυντής, που ειδικεύεται στην παραγωγή και σκηνοθεσία επιδείξεων μόδας και γεγονότων. Έχει εργαστεί με πολλά μεγάλα ονόματα στη μόδα, όπως Dior, Victoria’s Secret, Rodarte κ.α..
    Jacquemus Spring Summer 2021 ©models.com
    Yves Saint Laurent Fall Winter 2020.  ©grazia
  4. Michael Howells: Ήταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος σκηνογράφος, γνωστός για τη συνεργασία του με τον οίκο Christian Dior, καθώς και με άλλους κορυφαίους σχεδιαστές όπως ο Alexander McQueen και ο John Galliano.
    Chanel spring 2015 ©glamour
    Christian Dior fall 2007  Versailles. ©wwd

Συνολικά, ο σκηνογραφικός σχεδιασμός στην πασαρέλα μόδας είναι σημαντικός, γιατί δημιουργεί ένα εντυπωσιακό και αξέχαστο περιβάλλον για την παρουσίαση των συλλογών. Βοηθά στην ανάδειξη της αισθητικής και της ταυτότητας του οίκου μόδας, δημιουργεί μια θεατρική εμπειρία για το κοινό και αφήνει μια διαρκή εντύπωση. Έτσι, ο σκηνογραφικός σχεδιασμός συμβάλλει στην επιτυχία και την αναγνωρισιμότητα της επίδειξης μόδας και των σχεδιαστών, που συμμετέχουν σε αυτήν.

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Mark Jacobs AW2013 ©newyorktimes

Tags:
0 shares
Η Δανάη Σολωμού γεννημένη στην Πάτρα, είναι πτυχιούχος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών. Aσχολείται με την αρθρογραφία, την ζωγραφική-γραφιστική, την μουσική και το σχέδιο μόδας. Αγαπά τον χώρο της μόδας και όλα όσα αυτός πρεσβεύει.