Chiara Ferragni shot for the FT by Jonathan Frantini

Μερικές απο τις γυναίκες CEO στον κόσμο της μόδας, που μας εμπνέουν.

*Γράφει η Ελένη Μοραντζή. 

Η Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται κάθε 8 Μαρτίου και είναι η ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Πολλά απ’ αυτά, θεωρούνται πια δεδομένα, όμως δόθηκαν σκληροί αγώνες κατάκτησης τους, φτάνοντας στο σήμερα όπου πολλά απ’ αυτά δυστυχώς καταπατούνται. Σ’ έναν αμιγώς ανδροκρατούμενο κόσμο, υπάρχουν γυναίκες που μας κάνουν περήφανους αναλαμβάνοντας ηγετικές θέσεις, διοικώντας ακόμα και χώρες. Δεν είναι λίγες όμως και αυτές, που έχουν ηγετικές θέσεις στον σκληρό κόσμο της μόδας.

Chiara Ferragni, CEO of TBS Crew και Chiara Ferragni Collection.

Αν ανήκετε στους λιγοστούς ανθρώπους που δε γνωρίζουν την Chiara Ferragni, ήρθε η ώρα να την μάθετε. H πιο ισχυρή ψηφιακή επιχειρηματίας, είναι η CEO και πρόεδρος του TBS CREW Srl και CEO του label Chiara Ferragni Collection. Η Chiara ξεκίνησε την καριέρα της όταν δημιούργησε το προσωπικό της blog, TheBlondeSalad.com, το 2009 και το label της, Chiara Ferragni Collection το 2013. Το 2015 ήταν το σημείο καμπής της καριέρας της, αφού το Harvard Business School αφιέρωσε μια ολόκληρη υπόθεση μελέτης στην καριέρα της, η οποία αναλύθηκε ξανά το 2017 συμπεριλαμβανομένων των δύο εταιρειών της. Το Forbes την ανέδειξε ως την πιο ισχυρη influencer μόδας στον κόσμο και το Instagram ανακοίνωσε ότι το προφίλ της έχει τις δεύτερες πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στην κατηγορία της μόδας, όσον αφορά στην πλατφόρμα.
Μέχρι το 2016, η Chiara μετέτρεψε το προσωπικό της ιστολόγιο σε έναν πλήρη ιστότοπο τρόπου ζωής και το επέκτεινε σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου. Τον Οκτώβριο του 2017, η Chiara έγινε πρόεδρος και CEO της εταιρείας της, TBS Crew Srl. Ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018, έγινε CEO του brand Chiara Ferragni Collection.

Peggy Eskenasi, CEO of Vera Wang.

H Peggy Eskenasi,  πρώην διευθύντρια των Nine West και Kohl, διορίστηκε CEO του ομίλου Vera Wang. Διαδέχτηκε τη Veronique Gabai-Pinsky, που ήταν σε αυτήν την θέση από τον Ιανουάριο του 2016. Η Eskenasi ήταν διευθύνων σύμβουλος της Nine West Holdings, Inc. από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Μάιο του 2016. Πριν από αυτό, ήταν ανώτερη εκτελεστική αντιπρόεδρος ανάπτυξης προϊόντων στα πολυκαταστήματα της εταιρίας Kohl, η οποία κατείχε την άδεια για το Simply Vera Vera Wang από το 2007. Στην Kohls, η Eskenasi διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία πολλων εμπορικών σημάτων, που είναι αποκλειστικά στα καταστήματα της Kohl ,όπως Simply Vera Vera Wang, Jennifer Lopez, Candie’s, Rock & Republic και Juicy Couture. Νωρίτερα, ήταν πρόεδρος της Private Brands στην Saks Inc. από το 1997 έως το 2004.

Francesca Bellettini, CEO of  Yves Saint Laurent.

Η Francesca Bellettini ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο ως τραπεζίτης, εργαζόμενη στη Goldman Sachs International, την Deutsche Morgan Grenfell και την Compass Partners International. Το 1999, έγινε μέλος του τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του οίκου Prada και αργότερα διευθυντρια Επιχειρήσεων για τη Helmut Lang. Έγινε μέλος του κολοσσού Kering το 2003 ως διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού και αναπληρώτρια Παγκόσμια Διευθυντρια Εμπορευμάτων για τον οίκο Gucci. Το 2008, έγινε μέλος του οίκου Bottega Veneta και διευθύντρια Εμπορευμάτων και Επικοινωνιών παγκοσμίως. Το 2013, έγινε CEO του οίκου Yves Saint Laurent. Καθιέρωσε μια εταιρική κουλτούρα που καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, την αυθεντικότητα και την ευελιξία, εξασφαλίζοντας μια εξαιρετική και συνεχή πορεία ανάπτυξης, βασισμένη σε σταθερά θεμέλια. Η ηγεσία της Bellettini τροφοδότησε την επέκταση του οίκου και επέτρεψε στην ανάδειξη της ταυτότητας του Saint Laurent, ωθώντας τα όρια προς τα εμπρός, παραμένοντας όμως πιστή στις βασικές αξίες του.

Severine Merle, CEO of Celine.

H Séverine Merle, είναι η CEO του οίκου Celine. Η γαλλίδα CEO σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, κοινώς γνωστός ως Science Po, μεταξύ 1986 και 1989 και στο Πανεπιστήμιο Paris Dauphine μεταξύ 1991 και 1992. Στη συνέχεια σπούδασε MBA στο ESSEC Business School,αποφοιτώντας το 1994, από το οποίο μπήκε στη Le Bon Marché δουλεύοντας για την παγκόσμια επανατοποθέτηση του πολυκαταστήματος. Μετά από 14 χρόνια στο Le Bon Marché, η Merle μετακόμισε στον Louis Vuitton ως παγκόσμια διευθυντρια εμπορευμάτων και στη συνέχεια γενικη διευθύντρια για τη Γαλλία. Το 2014, ξεκίνησε στο Berluti ως εκτελεστικη αντιπρόεδρος της μάρκας προτού γίνει CEO του οίκου Celine το 2017, αντικαθιστώντας τον Marco Gobbetti. Αναλαμβάνοντας αυτήν τη θέση, έγινε η τρίτη γυναίκα CEO ενος οίκου που ανήκει στον κολοσσό LVMH.

Helena Helmersson, CEO of H&M.

Η Helena Helmersson, όντας CEO της H&M, έχει παρει αρκετές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της βιωσιμότητας στον σουηδικό γίγαντα της fast fashion. Η Helena Helmersson, η οποία αναδείχθηκε ως η πιο σημαντική επιχειρηματίας της χρονιάς από το κορυφαίο επιχειρηματικό περιοδικό της Σουηδίας το 2014, είναι μέλος της H&M από το 1997, ως ελεγκτής προϋπολογισμού στο γραφείο αγορών. Το 2010, διορίστηκε επικεφαλής της αειφορίας, μια θέση που κατείχε μέχρι τις αρχές του 2015, όταν προήχθη σε παγκόσμια επικεφαλής παραγωγής. Τον Σεπτέμβριο του 2018, μετεγκαταστάθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Στοκχόλμη και διορίστηκε CEO του ομίλου H&M. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων και εχει σπουδασει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Umea.

Οι γυναίκες αυτές και άλλες πολλές ακόμα, οι οποίες βρίσκονται σε υψηλές θέσεις, αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι μπορούν να συνεισφέρουν τόσο με την αποφασιστικότητα, όσο και με την επιχειρηματικότητα τους. Το σύγχρονο κίνημα του #girlssupportgirls εχει το ίδιο μήνυμα με αυτό του 1908, όλες μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Φωτογραφία εξωφύλλου: ft.com.

Πηγές: wwd.com, theblondesalad.com, madame.lefigaro.fr, businessoffashion.com.

Tags:
0 shares
Η Ελένη Μοραντζή ζει στην Αθήνα. Ασχολείται επαγγελματικά με το "fashion blogging". Παράλληλα σπουδάζει "Γεωλογία" στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μεγάλη της αγάπη είναι η μόδα, τα ταξίδια και η αρθρογραφία.