Carnaby Street: Η επαναστατική εξέλιξη της μόδας!
*Γράφει η Κατερίνα Νικηφόρου.
Είναι γνωστό πως οι μεγάλες πόλεις έχουν κάποιους συγκεκριμένους δρόμους, οι οποίοι φημίζονται για διάφορους λόγους, έτσι και το Λονδίνο φημίζεται π.χ. για την Oxford Street ή όπως την αποκαλούν αλλιώς “Η οδός της μόδας”! Στο Soho του Λονδίνου βρίσκεται μια εξίσου δημοφιλής οδός, η Carnaby Street, στην οποία υπήρξε μια επαναστατική εξέλιξη στην μόδα. Το όνομά της το πήρε το 1682 απο το Karnaby House, το οποίο ήταν το πρώτο σπίτι που χτίστηκε στην οδό αυτή.
John Stephen, ο “βασιλιάς” της Carnaby!
Η χρήση της άλλαζε από αιώνα σε αιώνα και δεν είχε κάποια σχέση με την μόδα, μέχρι που την δεκαετία του ’60 ο John Stephen άνοιξε την πρώτη μπουτίκ με ανδρικά ενδύματα. Ας μην ξεχάσουμε όμως ότι την αρχή την έκανε ο Bill Green στην Newburgh Street (κοντά στην Carnaby Street) το 1954 με το άνοιγμα της μπουτίκ Vince, η οποία πουλούσε ανδρικά ρούχα. Ο John Stephen πριν ανοίξει το πρώτο του μαγαζί, εργαζόταν στην Vince και η απόφαση του να δημιουργήσει κάτι δικό του, είχε ως αποτέλεσμα το ξεκίνημα των “swinging 60s”! Δεν ήταν μόνο ο πρώτος ο οποίος άνοιξε μαγαζί με ανδρικά ρούχα, ήταν και ο πρώτος ο οποίος χρησιμοποίησε πολυχρωμία στα ανδρικά ενδύματα. Τότε θεωρούσαν την πολυχρωμία ένδειξη ομοφυλοφιλίας. Για να αλλάξει το στερεότυπο και οι άνδρες να μπορούν να φορέσουν έγχρωμα ρούχα, χωρίς να δηλώνει πως είναι ομοφυλόφιλοι, χρησιμοποίησε μανεκέν με έντονο αρρενωπό προφίλ. Αργότερα άνοιξε κι άλλα μαγαζιά, τα οποία ήταν επίσης στην Carnaby Street και εξυπηρετούσε άτομα όπως οι Jimmy Hendrix, Beatles, Rolling Stones αλλά και πολλούς άλλους!
Η Carnaby Street ήταν η καρδιά της μόδας! Όλες οι τάσεις και όλα τα στυλ βρίσκονταν εκεί! Τα χρώματα, οι νέες κουλτούρες και η νέα μουσική, έκαναν την οδό να ξεχωρίσει, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στο Λονδίνο. Όσον αφορά τον κόσμο, οι νέοι προτιμούσαν ρούχα τα οποία ήταν και οικονομικά αλλά και “in fashion”, από καινούργια μέχρι και μεταχειρισμένα, αρκεί να μην είχαν το ίδιο στυλ με τα ρούχα των γονιών τους. Όχι σε ακριβά ρούχα! Όχι σε κοστούμια! Όχι σε ότι έμοιαζε με τα ρούχα των “μεγάλων”!
Η οδός εξυπηρετούσε με τα μαγαζιά της τους άνδρες πελάτες, μέχρι που τον Απρίλιο του 1966 άνοιξε η πρώτη γυναικεία μπουτίκ με το όνομα Lady Jane. Με το άνοιγμα αυτής της μπουτίκ, ο Henry Moss και ο Herry Fox προκάλεσαν σάλο όταν έβαλαν στις βιτρίνες τους “ζωντανές κούκλες”. Γυναίκες οι οποίες έκαναν μια ζωντανή παράσταση στην βιτρίνα και παρουσίαζαν τα ρούχα του μαγαζιού.
Στην συνέχεια, οι επόμενες δεκαετίες έφεραν κι άλλες νέες μουσικές, νέα κινήματα αλλά και ένα νέο γκρουπ σχεδιαστών όπως π.χ. οι Vivian Westwood, John Richmond, Mary Quant. Πιο συγκεκριμένα την δεκαετία του ‘70 και του ‘80 υπήρχε ένα μέρος συγκέντρωσης με διάφορα στυλ από punk, rock μέχρι gothic, το οποίο κάλυπτε τις επιθυμίες των νέων! Επίσης, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά η γνωστή πινακίδα “Carnaby street welcomes the world”, η οποία καλωσόρισε άτομα απ’ όλο τον κόσμο.
Μετά από τόσα χρόνια γεμάτα ζωή, κουλτούρα, στυλ και διαφορετικότητα, σήμερα η Carnaby Street πέρα από αρκετά εστιατόρια διαθέτει ακόμα μαγαζιά, τα οποία υποστηρίζουν διάφορα στυλ, όπως και κινήματα και έχει παραμείνει μια από της πιο γνωστές οδούς του κόσμου!
*Φωτογραφία εξωφύλλου: Pinterest
Πηγές: whyteandbrown.com, redblacklondon.com, maykenbel.com, retail-focus.co.uk, carnaby.co.uk