242225216_962769530940788_5228118973258849929_n

Πως το Bauhaus άλλαξε τη μόδα.

*Γράφει η Μαριγώ Στελιάκη.
 
H πρώτη Δευτέρα κάθε Οκτώβρη καθιερώθηκε σαν παγκόσμια ημέρα αρχιτεκτονικής. Ένα από τα σημαντικότερα κινήματα αρχιτεκτονικής είναι το Bauhaus. Η γερμανική σχολή, που χαρακτηρίζεται από γεωμετρικά σχήματα, έντονες γραμμές και κάποιες εκρήξεις από τα κυρία χρώματα. Εμφανίστηκε πριν από περίπου 100 χρόνια, το 1919 και παρ’όλα αυτά παραμένει επίκαιρο σαν κίνημα και μορφή τέχνης. Από τη χαρακτηριστική ολόσωμη φόρμα του Ziggy Stardust (aka David Bowie) μέχρι τα έπιπλα των Ikea με τα οποία έχουμε γεμίσει τα σπίτια μας, το Bauhaus έχει μπει για τα καλά στη ζωή και την καθημερινότητα μας.
David Bowie, Photo Credits: @davidbowie- instagram
Η σχολή Bauhaus του Walter Gropius λειτούργησε ως πρότυπο μοντέλο για τη σχολή τέχνης, που γνωρίζουμε σήμερα. Mια κοινή φιλοσοφία στήριζε τη συλλογική νοοτροπία της τέχνης. Αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση κάθε καλλιτεχνικής δημιουργίας το να υφίσταται κάθε μαθητής μια ενδελεχή εκπαίδευση στα εργαστήρια όλων των κλάδων της χειροτεχνίας. Από την Acne studios, μέχρι τη Vetements και Études studio, μέχρι την άνοδο του concept store η ιδέα ότι η μόδα πρέπει να μένει μόνο στα ρούχα είναι πλέον ξεπερασμένη, με τις πολύπλευρες κολεκτίβες να παράγουν τα πάντα, από αξεσουάρ για το σπίτι μέχρι βιβλία.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη VETEMENTS (@vetements_official)

Το χαρακτηριστικό του Bauhaus, που ενέπνευσε το χώρο της μόδας είναι η θόλωση των ορίων μεταξύ τέχνης, αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού. Ασχολήθηκε με τη λειτουργικότητα και την απλότητα της μορφής. Οι καθαρές γραμμές και τα γεωμετρικά σχήματα ενέπνευσαν μερικούς από τους πιο επιδραστικούς σχεδιαστές μόδας της δεκαετίας του ‘60, όπως ο André Courréges, η Mary Quant και η Jil Sander.
Jil Sander, Women’s Prefall 23 Collection, Photo credits: @jilsander -Instagram
Adolf Loos στο βιβλίο του κόσμημα και έγκλημα έγραψε ότι η «η έλλειψη στολιδιών είναι σημάδι πνευματικής δύναμης». Αυτή η φράση στήριξε την φιλοσοφία της σχολής και επαναλαμβάνεται από την πρωτοπόρο του μινιμαλισμού Jil Sander η οποία δήλωσε ότι «υπάρχει πάντα ανάγκη για καθαρό σχεδιασμό. Με τον καθαρό σχεδιασμό δεν χρειάζεται τόσο πολλή διακόσμηση».
Η τεχνολογία και το μέλλον είναι εξέχοντα θέματα του Bauhaus, που υλοποιούνται στον φουτουρισμό της μόδας. Ο Paco Rabanne έχει σχεδιάσει με υπερσύγχρονα πλαστικά και μέταλλα, από την πρώτη συλλογή του το 1964 την Twelve Experimental Dresses, που έδειξε τις χαρακτηριστικές αλυσιδωτές εμφανίσεις του. Πριν το Y2K ο Alexander McQuenn οραματίστηκε ρομποτικά μοντέλα, που έλαμπαν με κορμάκια LED σε πασαρέλες με καθρέφτες, το 1999 με τον Givenchy
Η τελευταία επίδειξη μόδας του Alexander McQueen, που πραγματοποίησε πριν τον θάνατο του ο σχεδιαστής, ήταν η εντυπωσιακή συλλογή Plato’s Atlantis (S/S 10) Η σημασία της στην ιστορία της μόδας δεν την χαρακτήρισε μόνο ως πρωτοποριακή, όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας – προβαλλόταν μια ταινία μόδας από τον Nick Knight– αλλά και η αισθητική της συλλογής ήταν εξίσου εκπληκτική. Δεν επρόκειτο για μοντέλα που παρουσίαζαν ρούχα, αφού η σιλουέτα τους παραμορφώθηκε με τα ιλιγγιώδη παπούτσια αρμαδίλο του McQueen και τα κεφάλια τους παρουσιάστηκα με ερπετοειδή λέπια και μετατράπηκαν σε τέρατα- τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά θυσιάστηκαν, για να υλοποιήσουν το όραμα του McQueen.
 
Το όραμα της Jil και του Paco εκτός από τον McQueen ενέπνευσε κι άλλους σχεδιαστές όπως την Rei Kawakubo, το 1981 για την Comme des Garçons η οποία παρουσίασε πρωτοποριακές, αποδομημένες σιλουέτες. Ο Yves Saint Laurent το 1965 δημιούργησε μια εμβληματική σειρά από φορέματα εμπνευσμένα από τον Modrian.
Επίσης, η Miuccia Prada αγκάλιασε την παράδοση του Bauhaus στο χρώμα καις τις αρχιτεκτονικές γραμμές, όπως και ο Junya Watanabe με τα έντονα χρώματα και τα τολμηρά σχήματα για την Comme des Garçons το 2015.
Η Mary Katrantzou για τις συλλογές της με τη Longchamp και την Adidas αναφέρθηκε άμεσα στο κίνημα συνδυάζοντας τα τολμηρά γραφικά του Bauhaus με κάποια βικτωριανά σχέδια.
Photo credits: @marykatrantzou -Instagram
Η σύνδεση μεταξύ μόδας, τέχνης και αρχιτεκτονικής είναι ήδη γνωστή. Η επιρροή του Bauhaus έχει ενσωματωθεί σε μεγάλο μέρος της μόδας, που κοσμεί τις σύγχρονες πασαρέλες. Στον προηγούμενο και στον  επόμενο αιώνα οι αρχές του Bauhaus συνεχίζουν να διαμορφώνουν τις τέχνες και το στυλ. Το Bauhaus πριν από έναν αιώνα άλλαξε τον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χάρτη. Ύστερα άλλαξε και τη μόδα.
 
Φωτογραφία εξωφύλλου: Art Detox / I’m so Bauhaus / The Wassily Chair, also known as the Model B3 chair, was designed by Marcel Breuer in 1925-26. © WeirdAlbatross​
Tags:
0 shares
Η Μαριγώ σπουδάζει Αρχιτεκτονική. Αγαπά τον κινηματογράφο. Θεωρεί τη μόδα τρόπο έκφρασης προσωπικότητας και μορφή τέχνης. Ψάχνει τη μόδα και την ιστορία της μέσα στις υπόλοιπες μορφές τέχνης.