430646127_940233083922283_6677786825223323654_n

Balmain Fall/Winter 2024-2025: η εξοχή και η γαστρονομία συναντήθηκαν στο Παρίσι.

*Γράφει η Δέσποινα Μπαράκη.

Είναι Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στο Pavillon Cambon Capucines και ο Olivier Rousteing παρουσιάζει μία διαφορετική επίδειξη μόδας εμπνευσμένη από την πόλη του Μπορντό. Για πρώτη φορά, ο σχεδιαστής για λογαριασμό του οίκου Balmain αφιερώνει μία συλλογή, τη FW ‘24, στην πόλη του, εκεί που μεγάλωσε με τη θετή του μητέρα Lydia Rousteing, μέχρι που έφυγε για σπουδές στο Παρίσι.

Photo Credits: Balmain

Τα παιδικά χρόνια του σχεδιαστή έχουν χρωματιστεί από αναμνήσεις από τις καμπαρντίνες που φορούσε η μητέρα του, τα πικνίκ στο γρασίδι με κουβέρτες με gingham μοτίβο και τα διάσημα κρασιά της περιοχής. Εμπνευσμένος απ’ όλα τα παραπάνω, ο Olivier Rousteing παρουσίασε μία σοφιστικέ, κομψή και δυναμική collection.

Η σημασία των σταφυλιών και των… σαλιγκαριών.

Διάσημη για τους αμπελώνες της, η γοητευτική πρωτεύουσα του κρασιού δανείζει τα σταφύλια της για την επίδειξη του οίκου, τα οποία βλέπουμε ως σκουλαρίκια, τσαντάκια ή ως απλή διακόσμηση σε μπλούζες. Φυσικά, αξίζει να τονίσουμε ότι από την αρχαιότητα το σταφύλι συμβολίζει την ευημερία και την αφθονία.

Photo Credits: Balmain

Από βελούδο και πλισέ μέχρι γούνινα μανίκια, ο σχεδιαστής τολμά να χρησιμοποιήσει διαφορετικά υφάσματα και να συνδυάσει διαφορετικές υφές, ενώ μία ιδιαίτερη λεπτομέρεια σε πολλά look είναι τα ιδιαίτερα διακοσμητικά με σχέδιο σαλιγκαριού. Τα σαλιγκάρια απαραίτητο συστατικό για το τοπικό πιάτο Escargots à la Bordelaise, ενέπνευσαν τον σχεδιαστή και βρέθηκαν να στολίζουν ζώνες, τσάντες, έγιναν σκουλαρίκια, ενώ δημιουργήθηκε και ένας αρκετά ξεχωριστός επιχρυσωμένος θώρακας.

Photo Credits: Balmain

Το gingham μοτίβο είχε επίσης την τιμητική του σε πουλόβερ και σε παλτό, αλλά και σε βραδινά φορέματα. Στην επίδειξη παρουσιάστηκαν διαφορετικές εκδοχές της καμπαρντίνας, με την επιρροή της μητέρας του σχεδιαστή να γίνεται ξανά αισθητή στη συλλογή. Μαύρη, μπεζ, δερμάτινη, ακόμη και με πιέτες, οι καμπαρντίνες που παρουσιάστηκαν ξεχώρισαν για τους έντονους ώμους και τη λάμψη που είχαν, θυμίζοντας το γνωστό raincoat του Pierre Balmain από τη δεκαετία του ’60.

Photo Credits: Balmain

Τιμώντας την κληρονομιά που άφησε ο Pierre Balmain

Συνδυάζοντας το προσωπικό του ταξίδι με την κληρονομιά του οίκου Balmain, ο Olivier Rousteing επανεξέτασε το στυλ του οίκου, ενσωματώνοντας στη συλλογή του τη σοφιστικέ γαλλική αισθητική, δημιουργώντας το απόλυτο classy style. Τα τζάκετ και τα παλτό διακοσμήθηκαν με χρυσά κουμπιά, ενώ η καμπαρντίνα είχε τονισμένους ώμους και λεπτή μέση, θυμίζοντας τη σιλουέτα Jolie Madame του Pierre Balmain.

Πολύ ενδιαφέρον είχαν και τα ποικίλα παντελόνια που σχεδίασε, αναδεικνύοντας την κληρονομιά του οίκου από τη δεκαετία του ’60, ενώ ενδιαφέρον είχε και ο τρόπος με τον οποίο πέρασε από τα λουλουδένια μοτίβα, στη χρήση μοτίβων με φρούτα.

Photo Credits: Balmain

Όσο για τα μοντέλα, ο Olivier Rousteing κάλεσε μοντέλα όλων των ηλικιών, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αγκαλιάσει όλες τις μορφές της γυναικείας φύσης.

Photo Credits: Balmain

Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί, αφού μέσω της συλλογής του απέδειξε ότι η ομορφιά, όπως και το καλό κρασί, ωριμάζει με τον χρόνο. Σε μία εποχή που ο κόσμος της μόδας αλλάζει συνεχώς, η συλλογή του υπογραμμίζει εκ νέου ότι δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε. Κάποια πράγματα χρειάζονται χρόνο για να γίνουν, και όταν τελικά γίνονται – όπως η συγκεκριμένη συλλογή – τα απολαμβάνουμε με μεγαλύτερο ενθουσιασμό μαζί με ένα ποτήρι από το σπάνιο και συλλεκτικό – παλαιωμένο σε ιδανικές συνθήκες – Cabernet Sauvignon του ’92.

Δείτε ολόκληρη την επίδειξη

*Φωτογραφία Εξωφύλλου: Balmain

Tags:
0 shares
Η Δέσποινα Μπαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπουδάζει Γαλλική Φιλολογία. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της γράφει, ενώ έχει εργαστεί για αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος γεύσης. Αγαπάει τον χώρο της μόδας και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις τσάντες και τα παπούτσια. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τις χειροτεχνίες φτιάχνοντας ευχετήριες κάρτες και κεριά.