And the Oscar goes to….
*Γράφει η Όλια Λύκου.
Αγαπημένοι μου εύχομαι σε όλους μέσα από την καρδιά μου το 2018 να είναι η χρονιά που θα πραγματοποιηθούν όλα τα όνειρα σας. Να αγαπάτε και να χαμογελάτε.
Είτε θεωρείτε τον εαυτό σας σινεφίλ είτε όχι, οποιαδήποτε και αν είναι η γνώμη σας για το κόσμο του σινεμά ,κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως μετά τη μουσική ο κινηματογράφος είναι η τέχνη που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τη μόδα σε τεράστιο βαθμό. Άλλωστε η μόδα δεν είναι κάτι που υπάρχει μόνο στα φορέματα. “Η μόδα είναι στον ουρανό, στο δρόμο,η μόδα έχει να κάνει με τις ιδέες, τον τρόπο που ζούμε, με το τι συμβαίνει γύρω μας.” – Coco Chanel-. Σε αυτό το άρθρο αποφάσισα να παραθέσω τις πιο κλασσικές ταινίες που πέρασαν μπροστά από το λευκό πανί γεμάτες αυθεντικό στυλ .
Blow-Up (1966)
Το Blow up (φωτογραφικός όρος για τη μεγέθυνση),του Michelangelo Antonioni είναι ίσως μια από τις ταινίες σταθμούς στο είδος του stylish cinema. Η ταινία περιστρέφεται πάνω στο μυστήριο και στην απάτη που δημιουργεί η εικόνα και θίγει θέματα όπως η σεξουαλική απελευθέρωση και το αίσθημα του φαίνεσθαι στην σύγχρονη εποχή μέσα από τα μάτια ενός φωτογράφου του Thomas (David Hemmings) ο οποίος ζει στο Λονδίνο τη δεκαετία του ‘60. Η ταινία απέσπασε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.
Roman Holiday (1953)
Το Breakfast at Tiffany’s ίσως να είναι η πιο γνωστή ταινία της Audrey Hepburn, για την οποία έχουν γραφτεί τόμοι σχετικά με το στυλ και τα σύνολα που φορέθηκαν. Όμως στο “Roman Holidays” θα έλεγε κανείς, πως η Hepburn φόρεσε τα πιο κομψά 50s σύνολα της. Χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας η ιστορική βόλτα της Hepburn στην αιώνια πόλη πάνω στη Vespa φορώντας dirndl φούστα και εσπαντρίγιες.
FACT: Στο τέλος των γυρισμάτων η παραγωγή (Paramount) δώρισε στην Audrey ολόκληρη την γκαρνταρόμπα από την ταινία, συμπεριλαμβανομένων των καπέλων, των παπουτσιών, των τσαντών και των κοσμημάτων.
Marie Antoinette (2006)
Μια ταινία με έντονη πανκ αισθητική γεμάτη όμως παστελ κορσέδες, διακοσμημένες τεράστιες περούκες , εντυπωσιακά φορέματα και cupcakes! Η Kristen Dunst υποδύεται τη δεκατετράχρονη Γαλλίδα βασίλισσα η οποία ζει την απόλυτη ροζ χλιδή, υπό την σκηνοθεσία της Sofia Coppola.
Η ταινία κέρδισε όσκαρ κοστουμιών με ενδυματολόγο την Milena Canonero.
The devil wears Prada (2006)
Αυτή δεν είναι ταινία μόδας, αυτή είναι <<Η >> ταινία μόδας. Από όπου και αν πιάσεις αυτή τη ταινία φωνάζει μόδα. Μια απίστευτη Meryl Streep στο ρόλο της αμείλικτης εκδότριας Miranda Priestly και μια Anne Hathaway να εμφανίζεται head to toe με τα πιο κομψά σύνολα Chanel, Fendi κ.α.
Η υπόθεση βασίζεται στο ομώνυμο best – seller της Λόρεν Γουάιζμπεργκερ και τις προσωπικές της τραυματικές εμπειρίες από το χώρο της haute couture.
Από την ταινία δεν θα μπορούσαν να λείπουν σημαντικές guest εμφανίσεις από αυτές της Gisele Bündchen, της Heidi Klum, του Valentino Garavani.
Φυσικά το styling υπογράφει η μια και μοναδική Patricia Field.
Sex and the city (2008)
Το νυφικό της Vivienne Westwood, η φωτογράφηση της Carrie με τα νυφικά υψηλής ραπτικής, η εμφάνιση της πιο γνωστής γυναικείας παρέας στην εβδομάδα μόδας, και φυσικά τα παπούτσια του Manolo Blahnik… φυσικά όλα αυτά φωνάζουν “Sex and the city”.
Μπορεί η ταινία να μην είναι τόσο καλή όσο η ομώνυμη σειρά του HBO όμως και αυτή είναι γεμάτη στυλ. Για αυτό φυσικά ευχαριστούμε και πάλι την Patricia Field.
Coco Before Chanel (2009)
Η Audrey Tatou γίνεται Gabrielle Chanel σε εκείνη τη περίοδο της ζωής της πριν γίνει ο θρύλος που όλοι ξέρουμε ως σήμερα. Το ταξίδι της από τις σκοτεινές πτυχές της ζωής της μέχρι τη καταξίωση της στο κόσμο της μόδας είναι πραγματικά πηγή έμπνευσης.https://www.youtube.com/watch?v=isEnyrd2Moc Φυσικά από την ταινία δεν λείπει το απόλυτο στυλ Chanel. Έντονα αντρόγυνα σύνολα συνδυασμένα με πέρλες, μαρινιέρες, καπέλα και τουίντ ταγέρ. Άλλωστε αυτή ήταν η Coco Chanel ένα διαχρονικό σύμβολο επιτυχίας, ελευθερίας και στυλ. |
||
The Great Gatsby (2013)
Μια διαφορετική ματιά έδωσε ο Μπαζ Λούρμαν (σεναριογράφος/παραγωγός/σκηνοθέτης) στην κλασσική ταινία του 1974, με το Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Ο οίκος Brooks Brothers προμήθευσε 1.200 κοστούμια για τις ανάγκες της ταινίας, η Miuccia Prada σχεδίασε 40 φορέματα και η Tiffany & Co. σχεδίασε το περίφημο 20s headband από διαμάντια που φορούσε η Carey Mulligan στο ρόλο της ως Daisy.
Single Man (2009)
Μια ταινία του κορυφαίου Tom Ford σίγουρα δεν θα μπορούσε να μην συγκαταλέγεται στις πιο stylish ταινίες. Ένα δράμα αριστούργημα με άψογα ραμμένη σκηνοθεσία και φωτογραφία. Η καλαισθησία του Ford είναι διάχυτη σε όλο το φάσμα της ταινίας και αναπαριστά άψογα τη δεκαετία του ‘60. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον Tom Ford.
Pulp Fiction (1994)
Αν η Holly Golightly είναι η πιο κομψή γυναίκα στην ταινία τότε η Mia Wallace είναι η δεύτερη. Ποιος το ήξερε ότι ένα μαύρο crop παντελόνι και ένα άσπρο πουκάμισο θα μπορούσαν να είναι τόσο διαχρονικά; Σίγουρα πέρυσι που η μόδα των ‘90s επέστρεψε έκλεψες λίγο από το στυλ της Uma Thurman.
Η ταινία αποτελεί μια από τις ταινίες σταθμούς στην ιστορία του κινηματογράφου και η σκηνοθεσία είναι του Quentin Tarantino.
“Είχαμε πολύ μικρό προϋπολογισμό και δεν μπορούσα πραγματικά να βρω παντελόνια που να ήταν αρκετά μακριά για το ύψος της Uma. Επειδή λοιπόν είχαμε αυτό το θέμα της δεκαετίας του ’50, είπα: Ας τα κόψουμε! Εκείνη την εποχή δεν ήταν της μόδας τα crop παντελόνια, αλλά επέστρεψαν μετά την ταινία” – Betsy Heimann costume designer (dazeddigital)
Extra Info: Οι χρυσές μπαλαρίνες που φοράει η Uma Thurman στην ταινία είναι Chanel.
Annie Hall (1977)
Η Diane Keaton επέμενε να επιλέξει τη δική της ντουλάπα για να παίξει στην οσκαρική ταινία του Woody Allen και γι΄αυτό είμαστε ευγνώμονες. Το ανδρόγυνο style έγινε το αγαπημένο όλων των γυναικών. Η επανάσταση όμως δεν έμεινε μόνο στα ρούχα, λόγω της ταινίας ξεκίνησε επίσης μια μορφή εξέγερσης κατά της γυναικείας χειραφέτησης.
Φυσικά θα μπορούσα να γράφω ταινίες μέχρι την επόμενη Παρασκευή, όμως αν σας άρεσε το άρθρο υπόσχομαι και season 2.
Μέχρι την επόμενη φορά Think pink.