Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους οίκους μόδας!
*Γράφει η Ελένη Μοραντζή.
Δεν είναι λίγες οι φορές που διάσημοι οίκοι έχουν εμπνευστεί από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και έχουν δημιουργήσει συλλογές, που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Πρόσφατα μάλιστα ο Domenico Dolce και ο Stefano Gabbana παρουσίασαν στα πλαίσια της Alta Moda, στο Ναό της Ομόνοιας στην Κοιλάδα των Ναών του Ακράγαντα στην Σικελία, ένα fashion show φόρο τιμής στην Αρχαία Ελλάδα με τον πιο fashionable τρόπο. «Ξέρουμε ότι είμαστε καλοί όχι γιατί είμαστε ανώτεροι από άλλους οίκους, αλλά γιατί είμαστε ανεξάρτητοι και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε μία ιστορία με τον τρόπο που θέλουμε εμείς», δήλωσαν οι Dolce&Gabbana μετά το πέρας του show. Φορέματα που έχουν πάνω τους σχέδια μαιάνδρων φτιαγμένα από διάφανο τούλι ή δαντέλα, μανίκια διαμορφωμένα σαν κεραμικά αγγεία, πούλιες σε κοκτέιλ φορέματα, αρχαιοελληνικές κάπες, τρισδιάστατα σχέδια που θυμίζουν χιτώνες και φυσικά τιάρες, υπερμεγέθη κοσμήματα και όλο το φάσμα των χρωμάτων που βλέπαμε στην εικονογράφηση της Κοσμογονίας του Ησίοδου, από κυανό και κόκκινο μέχρι λευκό, χρυσό και μαύρο. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το χρυσό παρασέρνοντας μας στην αίγλη της Αρχαίας Ελλάδας.
Δεν είναι μόνο τώρα που ο οίκος Dolce & Gabbana εξυμνεί την Αρχαιά Ελλάδα. Το ίδιο συνέβη και το 2014. Τα μεταξωτά και λινά υφάσματα, μαζί με τις λιθογραφίες των αρχαιοελληνικών ναών δημιουργούν μία συλλογή από ρούχα, παπούτσια, ζώνες, σκουλαρίκια και τσάντες. Βασικές πηγές έμπνευσης; Η θεά Αφροδίτη και η θεά Άρτεμη, η αλλιώς η αγάπη και το κυνήγι.
To 2008, ο Alexander McQueen δημιούργησε την ανοιξιάτικη συλλογή του βασισμένη στο Αρχαίο Ελληνικό Πάνθεον. O McQueen όμως όντας καλλιτεχνικός διευθυντής για τον οίκο Givenchy το 1997 δημιούργησε μια συλλογή για την Άνοιξη-Καλοκαίρι με έντονες ελληνικές επιρροές.
Τον Ιανουάριο του 2006 ο αμφιλεγόμενος Jean Paul Gaultier παρουσίασε την συλλογή του για την Άνοιξη/Καλοκαίρι. Η συλλογή απαρτιζόταν από αρχαιοελληνικά φορέματα , έντονα μπροκάρ και παντελόνια ολοκέντητα με πολύτιμους λίθους. Ακόμα και οι θέσεις των θεατών είχαν ελληνικό χαρακτήρα, καθώς και τα φορέματα πήραν ελληνικά ονόματα όπως ”Αφροδίτη”, ” Σαπφώ”, ”Αθηνά” και ”Σοφοκλής”.
Ο οίκος Chanel με τον Karl Lagerfeld στην καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου αφιερώνει όλη την Cruise συλλογή του 2018 στην Αρχαία Ελλάδα. Σε ένα σκηνικό που συνδύαζε τον Παρθενώνα και τον Ναό του Ποσειδώνα, τα μοντέλα μεταμορφωμένα σε Αρχαίες Ελληνίδες θεές, ανέδειξαν τις δημιουργίες του Karl Lagerfeld. Η συλλογή με τίτλο «Η Νεωτερικότητα της Αρχαιότητας» (The Modernity of Antiquity), παρουσιάστηκε στο «The Grand Palais» στο Παρίσι.
Τα λόγια του μας κάνουν περήφανους που είμαστε Έλληνες: «Η δική μου Ελλάδα είναι μια ιδέα. Την θεωρώ ως την προέλευση της ομορφιάς και του πολιτισμού, όπου υπήρχε μια θαυμάσια ελευθερία, που έκτοτε έχει εξαφανιστεί. Τα κριτήρια της ομορφιάς στην αρχαία και την κλασική Ελλάδα εξακολουθούν να ισχύουν. Ποτέ δεν υπήρξαν πιο όμορφες παραστάσεις γυναικών ή πιο όμορφες στήλες. Όλη η αναγέννηση, στην πραγματικότητα, βασίστηκε στην αρχαιότητα. Είναι ύμνος στη νεότητα, το πόσο δυνατή και απρόβλεπτη είναι -όπως ακριβώς και οι ανελέητοι θεοί».
Ένα ακόμα τρανό παράδειγμα επιρροής της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας στο χώρο της μόδας προέρχεται από τον οίκο Versace. Το λογότυπο του, σήμα κατατεθέν της επιβλητικότητας του οίκου απεικονίζει το κεφάλι της Μέδουσας, πλάσματος της Μυθολογίας.
Διαθέτουμε έναν τεράστιο πολιτισμό που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει τόσο τους σχεδιαστές όσο και τον κόσμο όλο. Οι συλλογές μας αφήνουν βουρκωμένους από περηφάνια, καθώς ζωντανεύει στα μάτια μας όλος ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας μας!