Alexandre-Vauthier

Ο Alexandre Vauthier και οι θηλυκές δημιουργίες του!

*Γράφει η Κωνσταντίνα Τάκου.

Όταν αναφερόμαστε στον Alexandre Vauthier και στις υπέροχες δημιουργίες του, οι οποίες είναι συνώνυμες με την γαλλική φινέτσα και την κομψότητα που τις διακατέχει, σίγουρα μέσα από το έργο του σχεδιαστή βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μια λαμπρή πορεία που τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί επάξια. Ο σχεδιαστής έχει χαρακτηριστεί από τον τύπο ως το ”golden boy” της μόδας, ένας τίτλος που χαρακτηρίζει τόσο το χαμηλών τόνων προφίλ του, όσο και τα κομψά ρούχα του, τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν το χρυσό χρώμα και τις λάμψεις ως βασικό χαρακτηριστικό τους.

Alexandre Vauthier Couture, Spring/ Summer 2017 
Alexandre Vauthier Couture, Autumn/ Winter 2018

O Alexandre Vauthier γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1971 στην Γαλλία. Σπουδάζει σχέδιο μόδας στην σχολή ESMOD από το 1991 έως το 1994. Στο τέλος των σπουδών του αποφασίζει να κάνει την πρακτική του στο studio του Thierry Mugler, όπου εκεί αναπτύσσει ακόμη περισσότερο την τεχνική της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού και της αυστηρότητας. Σε πρόσφατη συνέντευξη του αναπολεί τα χρόνια που δούλεψε στον οίκο και διαπιστώνει ”Tα χρόνια που δούλεψα για τον οίκο Mugler’s ήταν εξαιρετικά καθοριστικά σε όλα τα επίπεδα. Μου έμαθε να είμαι επινοητικός και να βρίσκω άμεσα λύσεις”. To 1997 μετακινείται στον οίκο του Jean-Paul Gaultier, όπου γίνεται επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού και εργάζεται σκληρά στην παραγωγή για οχτώ ολόκληρα χρόνια.

Βackstage at Alexander Vauthier Haute Couture Spring/Summer 2019
In his Atelier

Μετά από μια μια σειρά επαγγελματικών συνεργασιών στην Ιαπωνία και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα ταξίδια αυτά εμπλουτίζουν το σχεδιαστικό του ”σύμπαν” και αποφασίζει να δημιουργήσει την πρώτη του συλλογή φέροντας το όνομα του και έχοντας ως σύμβολο του το  ”V”. Το 2009 πραγματοποιεί το πρώτο του fashion show κατά την διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού σε συνεργασία με τον Christian Louboutin o οποίος αναλαμβάνει τα υποδήματα της συλλογής του.

Alexandre Vauthier Couture, Fall/ Winter 2011

Στις συλλογές του σχεδιαστή δεν συναντά κανείς πληθώρα χρωμάτων, προτιμά κυρίως τις μαύρες και τις χρυσές αποχρώσεις. Το μαύρο για το βάθος του και το χρυσό από την αντίθετη, ως το σύμβολο της ζεστασιάς και της λαμπερής εικόνας που εκπέμπει. Αυτές οι δύο αποχρώσεις ταιριάζουν τέλεια μαζί, υποστηρίζει ο ίδιος. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην κολεξιόν για το Φθινόπωρο/Χειμώνα του 2011, η οποία περιείχε μόνο total red σύνολα και έχει μείνει ως σύμβολο της καριέρας του, λόγω της ιδιαιτερότητας της.

Backstage at Alexandre Vauthier Couture Spring 2020

Τις περισσότερες φορές τα φορέματα του κινούνται σε μια ισορροπία ανάμεσα στην sexy και chic αισθητική και σε συνδυασμό με τα αριστοτεχνικά ασύμμετρα κοψίματα, τις ντραπέ γραμμές, τα one-shoulder κομμάτια και την  διακόσμηση τους, που τις περισσότερες φορές γίνεται με κρύσταλλα Swarovski, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν μοναδικό. Όπως υποστηρίζει και ο ίδιος σε συνέντευξη του ”Προσπαθώ να κάνω τις γυναίκες όσο πιο όμορφες μπορώ, όταν φορούν τις δημιουργίες μου. Δεν το καταφέρνω αυτό μόνο βάζοντας την φαντασία μου, αλλά και προσπαθώντας να αφουγκραστώ και να καταλάβω τι επιθυμούν και χρειάζονται. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γυναίκες φορώντας ένα φόρεμα προσπαθούν να αποπλανήσουν και να σαγηνεύσουν το αντρικό φύλο”.

Aρκετές διάσημες του Hollywood όπως η Rihanna, η Kylie Jenner, η Taylor Swift και άλλες επιλέγουν να φορέσουν δημιουργίες του στο κόκκινο χαλί, αφού η λάμψη και η θηλυκότητα που εκπέμπουν είναι αδιαμφισβήτητες.

Όποιες και να είναι οι αναφορές του σχεδιαστή βασικός παράγοντας που τον κάνει τόσο αγαπητό στον χώρο είναι το πάθος του για την μόδα και ο τρόπος του να ανιχνεύει τις απαιτήσεις του κοινού του, γιατί η μόδα εκτός από τέχνη αποτελεί και μια μορφή βαθύτερης αλληλεπίδρασης με το κοινό.

Πηγές: alexandrevauthier.com, couturenotebook.com

Tags:
0 shares
Η Κωνσταντίνα Τάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Εργάζεται ως θεατρολόγος, αλλά λατρεύει τον χώρο της μόδας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και ενημερώνεται καθημερινά για τις καινούριες τάσεις.