alexander-mcqueen

Alexander McQueen: ένας θρύλος της μόδας!

*Γράφει η Κωνσταντίνα Τάκου.

Όταν ακούμε το όνομα Alexander McQueen κατευθείαν έρχονται στο μυαλό μας οι υπέροχες δημιουργίες του, οι οποίες έχουν αφήσει το στίγμα τους στον χώρο της μόδας και για δεκαετίες ακόμη θα μιλάμε για αυτές, αφού αποτελούν φόρο τιμής για τους νέους σχεδιαστές. Ο τρόπος που σχεδίαζε αντικατόπτριζε και την προσωπικότητα του, μια προσωπικότητα που δεν συμβιβαζόταν και αποζητούσε να αποδεσμευτεί από τα κοινωνικά στερεότυπα προκαλώντας θαυμασμό με τον τρόπο που παρουσίαζε τις κολεξιόν του στα fashion show. Ξεκινώντας από το μηδέν κατάφερε να χτίσει μια λαμπρή πορεία, πορεία που στην συνέχεια θα καταφέρει να τον ”στοιχειώσει” σαν προσωπικότητα.

O Αlexander  McQueen γεννήθηκε το 1969 στο Lewisham του Λονδίνου. Άφησε το σχολείο στα 16 αφού του προσφέρθηκε μια θέση εργασίας στο Savile Row tailors Anderson and Sheppard και στην συνέχεια στο Gieves & Hawkes εταιρείες σχεδιασμού tailored κουστουμιών. Έπειτα από αρκετά χρονιά δουλειάς μεταπήδησε στον κλάδο του σχεδιασμού θεατρικών κουστουμιών Angels and Bermans, όπου έμεινε για κάποια χρόνια. Μετά από ένα ταξίδι του στο Μιλάνο έγινε design assistant του Romeo Gigli. Όταν αποφασίζει να επιστρέψει στο Λονδίνο κάνει τις σπουδές του στο Fashion Design του Central Saint Martin’s και παρουσιάζει την πρώτη του MA κολεξιόν του το 1992, η οποία αγοράστηκε από την Isabella Blow με την οποία θα αναπτύξουν μια δυνατή φιλία.

Μετά την αποφοίτηση του o Alexander McQueen ξεκινά να σχεδιάζει τις δικές του κολεξιόν κυρίως με ρούχα για γυναίκες και γνωρίζει μεγάλη αναγνωρισιμότητα εξαιτίας των bumster pants που δημιούργησε, τα οποία είχαν πολύ χαμηλό κόψιμο στην περιοχή της μέσης. Το 1997 προσλαμβάνεται από τον οίκο Givenchy και το 2000 από τον οίκο Gucci όπου αναλαμβάνει την θέση του creative director. H καριέρα του αρχίζει να εκτινάσσεται στα ύψη και να γίνεται όλο και πιο περιζήτητος. Λόγω της φήμης που είχε αποκτήσει οι ετικέτες των ρούχων του φέραν τον τίτλο ” l’enfante terrible” ως το κακό παιδί της μόδας με τον rock και ιδιαίτερο χαρακτήρα του.

” Fashion should be a form of escapism and not a form of imprisonment ”

Tα βραβεία που θα ακολουθήσουν είναι πολλά ώστε να τον ονομάσουν ως έναν από του κορυφαίους σχεδιαστές, που έχουν περάσει. O τρόπος που σχεδίαζε θα λέγαμε ότι ήταν αρκετά εκκεντρικός και περιείχε αρκετά θεατρικά και μελοδραματικά στοιχεία, που τα έκαναν να ξεχωρίζουν. Συχνά στις κολεξιόν του συναντούσαμε ακραία αντίθετα μεταξύ τους στοιχεία όπως φετιχιστικά κομμάτια και ρομαντικά αναδεικνύοντας την σκληρή, αλλά και την καταβάθος συναισθηματική πλευρά του σχεδιαστή. Δεν φοβάται να αναδείξει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του και να τονίσει μέσα από τα ρούχα του όλα αυτά που συνθέτουν την ιδιαίτερη του προσωπικότητα.

Ίσως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και εκκεντρικά fashion show του σχεδιαστή είχε τον τίτλο VOSS για την κολεξιόν του Spring/Summer 2001, όπου παρουσίασε τα μοντέλα του μέσα σε έναν γιγαντιαίο κύβο περιτριγυρισμένο με καθρέφτες, που έμοιαζε με κλουβί μοιάζοντας να είναι σαν παγιδευμένα πλάσματα. Η απόδοση αυτή εκτός από ένα άρτιο αισθητικά σχεδιαστικό αποτέλεσμα συνθέτει, επίσης και μια υπέροχη performance art γεννώντας μας αρκετούς προβληματισμούς σχετικά με την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

Toν Φεβρουάριο του 2010 ο Alexander McQueen βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του με την νεκροψία να δείχνει ότι πρόκειται για αυτοκτονία, αφού ύστερα από τον θάνατο της μητέρας του ο σχεδιαστής ήταν συναισθηματικά φορτισμένος και βρισκόταν κάτω από την επήρεια χαπιών για ημέρες. Ο θάνατος αυτός συγκλόνισε όλους τους ανθρώπους της μόδας, αλλά το έργο που έχει αφήσει πίσω του μένει αναλλοίωτο για γενιές ακόμη.

Πηγές: vogue.co.uk, alexandermcqueen.com

Tags:
0 shares
Η Κωνσταντίνα Τάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Εργάζεται ως θεατρολόγος, αλλά λατρεύει τον χώρο της μόδας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και ενημερώνεται καθημερινά για τις καινούριες τάσεις.