Official20portrait

Alber Elbaz: Ένας σχεδιαστής ορόσημο στην υψηλή ραπτική.

*Γράφει η Άννα Κιουμουρτζή.

Ο Alber Elbaz θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη μας, για την καρδιά του. Το συναίσθημα, βρισκόταν στον πυρήνα κάθε φορέματος που σχεδίαζε. Η υπογραφή που διαπέρασε κάθε ένα από τα σόου του, δεν ήταν ένα ημίτονο ή ένα λογότυπο, αλλά ένα αίσθημα χαράς. Τα σχεδόν “κοσμήματα” ή κανείς θα μπορούσε να πει θεόσταλτα, φορέματα του έκαναν τις γυναίκες να νιώθουν χαρούμενες και σίγουρες – και επειδή ένιωθαν χαρούμενες και γεμάτες αυτοπεποίθηση, ήταν και όμορφες. Ο Elbaz, ο οποίος φημολογείται πως πέθανε λόγω του Covid-19 ετών 59, βρισκόταν στο κέντρο της βιομηχανίας της μόδας και της υψηλής ραπτικής, για πάνω από τρεις δεκαετίες, αντιμετωπίζοντας τόσο τις καλύτερες όσο και τις χειρότερες εποχές της, καθώς μεταμόρφωσε τον αδρανή Γαλλικό οίκο Lanvin πριν απολυθεί το 2015.

Ο σχεδιαστής γεννήθηκε στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, στις 12 Ιουνίου 1961, και μεγάλωσε στο Ισραήλ. Η μητέρα του, η Αλεγκρία, ήταν ζωγράφος και ο πατέρας του, ο Μάγιερ, στυλίστας και colorist σε κομμωτήριο. Αν και ονειρευόταν να γίνει γιατρός ως παιδί, αφού πάντοτε αυτοαποκαλούνταν υποχόνδριος, η μόδα απέδειξε πως ήταν ο καλύτερος δρόμος για να βοηθήσει τους ανθρώπους. Αφού μελέτησε το σχέδιο στο Κολέγιο Μηχανικής, Σχεδιασμού και Τέχνης στο Τελ Αβίβ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μια σύντομη θητεία στον ισραηλινό στρατό, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου αφαίρεσε το Τ από το μικρό του όνομα ώστε να μην προφερθεί εσφαλμένα από τον κόσμο, αλλά και επειδή το “Alber Elbaz”, δημιουργούσε ένα πιο ισορροπημένο brand name στα μάτια του.

Αγαπητός όχι μόνο από τους διάσημους πελάτες του όπως η Meryl Streep και η Natalie Portman, αλλά και από τους συναδέλφους του, ο Elbaz ήταν αυτός ο σπάνιος χαρακτήρας στη μόδα: ένας πραγματικά συναισθηματικός και γενναιόδωρος σχεδιαστής, τόσο με τα ρούχα που έφτιαχνε, όσο και με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε μέσα στην επιχείρηση. Τα ονειρεμένα πατρόν των φορεμάτων του, μιμήθηκαν τις χαριτωμένες γραμμές της ζωής του.

Ο σχεδιαστής μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Μετά από μια θητεία σε μια νυφική εταιρεία, προσγειώθηκε στον Geoffrey Beene, εργαζόμενος ως ανώτερος βοηθός του για επτά χρόνια. Ο Elbaz μπήκε στο διεθνές ραντάρ, όταν “στρατολογήθηκε” από τον Ραλφ Τολεντάνο για να βοηθήσει τον Guy Laroche στο Παρίσι το 1996. Κάπως έτσι έφτασε και η  προσοχή μέσω των μέσων ενημέρωσης και προσφορά για μία από τις πιο σημαντικές θέσεις στην καριέρα του: Η διαδοχή του θρύλου της υψηλής ραπτικής Yves Saint Laurent στο πηδάλιο του Rive Gauche, το 1998.

Μετά από τρεις σεζόν ωστόσο, ο Elbaz απολύθηκε μετά την εξαγορά του οίκου YSL από τον Ιταλικό οίκο Gucci, με τον Tom Ford να λαμβάνει τα ηνία του δημιουργικού διευθυντή. Στη συνέχεια, ο Elbaz πραγματοποίησε μια σεζόν με την Krizia στο Μιλάνο προτού καθίσει στο περιθώριο της επιχείρησης για ένα χρόνο. Τελικά προσγειώθηκε στον Γαλλικό οίκο Lanvin το 2001, όπου και αγκάλιασε τον χαρακτήρα μιας μικρής, ιδιωτικής εταιρίας και μια μάρκα που ήταν κάτω από τα ραντάρ της μόδας, μόνο για να καταφέρει να μεγαλουργήσει.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, μετέτρεψε μια επιχείρηση που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενδυμασία των ανδρών σε έναν κορυφαίο οίκο μόδας για γυναίκες, μέρος ενός νέου πρωτοποριακού κύματος στο Παρίσι, καθώς ξεκίνησε μια διαρκή τάση της γαλλικής κομψότητας η οποία και επηρεάζεται από την κουλτούρα. Χάρισε, κάπως έτσι, στη γαλλική πρωτεύουσα μια νέα ώθηση. Γνωστός για τα υφάσματά του, τις πιέτες οι οποίες ράβονταν απευθείας φορεμένες στο σώμα του μοντέλου και τη χρήση τους προς όφελός του εκάστοτε σωματότυπου, ο Elbaz τόνισε επίσης συχνά το ανθρώπινο “χέρι” στη μόδα αφήνοντας τα δικά του μηνύματα, μια ρίψη στην πληθώρα δημοσιεύσεων στο Instagram και ιστοτοπων ηλεκτρονικού εμπορίου που είχαν δώσει στη μόδα ένα υψηλής τεχνολογίας, απρόσωπο χαρακτήρα.


Αφού εκδιώχθηκε από τον Lanvin τον Οκτώβριο του 2015 και πριν συνεργαστεί με την Richemont, ο Elbaz ασχολήθηκε με τις ομιλίες και τα μικρά σχέδια σε διάφορα projects, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τις Tod, Cοnverse και Lancome, ενώ λάνσαρε και μια σειρά ταξιδιωτικών αποσκευών και εξαρτημάτων με την LeSportsac αλλά και ένα άρωμα με το γαλλικό αρωματοποιό Frédéric Malle.

Ωστόσο, η απάντησή του στη βιομηχανία έγινε σαφής, καθώς αποτελούσε έναν νέο και φρέσκο brand, το AZ Factory, το οποίο υποστηρίχθηκε από την Richemont, την ελβετική εταιρεία πολυτελείας. Η ιδέα βασιζόταν στην κατασκευή ρούχων για την επίλυση των προβλημάτων των γυναικών, σε πιο προσιτή τιμή, που τους πωλούνταν απευθείας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την εποχή, το μέγεθος ή την υπαγόρευση, χρησιμοποιώντας τεχνολογία στην υπηρεσία της ομορφιάς.

Τα τελευταία χρόνια είχε γίνει ένας μοναδικός υποστηρικτής της μεταρρύθμισης του συστήματος της μόδας και στις πιέσεις που ασκούνται όλο και περισσότερο στους σχεδιαστές. Όπως είπε το 2015, καθώς έλαβε το βραβείο Fashion Group International, «Εμείς οι σχεδιαστές, ξεκινήσαμε ως couturiers», ρωτώντας: «Τι θέλουν οι γυναίκες; Τι χρειάζονται οι γυναίκες; Τι μπορώ να κάνω για μια γυναίκα ώστε να κάνει τη ζωή της καλύτερη και ευκολότερη; Πώς μπορώ να κάνω μια γυναίκα πιο όμορφη; »

« Τότε, είπε, «έτσι γίναμε δημιουργικοί διευθυντές, οπότε πρέπει να δημιουργήσουμε, αλλά ως επί το πλείστον άμεσα».
«Και τώρα», συνέχισε, «πρέπει να γίνουμε δημιουργοί εικόνων, δημιουργώντας ένα θόρυβο, διασφαλίζοντας ότι φαίνεται ωραίο στις φωτογραφίες. Η οθόνη πρέπει να ουρλιάζει, μωρό μου. Αυτός είναι ο κανόνας. Το Loudness είναι το νέο δροσερό και όχι μόνο στη μόδα. Προτιμώ λοιπόν, να ψιθυρίζω». 

Το 2016 η Γαλλία του απένειμε το Légion d’Honneur. Οι δημιουργίες του φορέθηκαν από προσωπικότητες όπως οι  Beyoncé, Lupita Nyong’o, Pharrell Williams, Michelle Obama και Harry Styles. Αλλά ο ίδιος ο Elbaz, απέφυγε τον τρόπο ζωής των πάρτι και της εκτενούς έκθεσης, περιγράφοντας τον ρόλο του ως περισσότερο “θυρωρός” σε ένα καλό ξενοδοχείο στο Μανχάταν ο οποίος υπηρέτησε τη γοητεία και την φινέτσα μα κατά τα άλλα έζησε μια συνηθισμένη ζωή.

Όπως πάντα, ένα άρθρο δεν θα ήταν ποτέ αρκετό για να περιγράψει πλήρως τον πληθωρικό και μοναδικό χαρακτήρα και ταλέντο του Alber Elbaz. Ωστόσο, θα ολοκληρώσουμε αυτό το άρθρο με μια στιγμή που μοιράστηκε και περιγράφει η Natalie Portman. Η ηθοποιός θυμάται ότι κάποτε τον ονόμασε «απόλυτο φιλόσοφο-μέντορα της μόδας».

«Μου έλεγε πράγματα όπως: «Φόρεσε στρωτά παπούτσια. Είσαι κοντούλα. Είναι πολύ πιο cool να μην προσποιείται κανείς».
Καλό ταξίδι Alber…

Όλες οι πηγές και οι εικόνες προέρχονται από κοινόχρηστες αναρτήσεις και άρθρα μετά από αναζήτηση στο Google. 

Tags:
0 shares
Η Άννα σπούδασε "Επιμέλεια και Επικοινωνία Μόδας" στην Ρώμη όπου και διαμένει. Θεωρεί την μόδα τρόπο ζωής και έκφρασης και της αρέσει να παίζει με την ντουλάπα και τα μαλλιά της. Μία Ελληνίδα που νιώθει λίγο παραπάνω Ιταλίδα, είναι ερωτευμένη με την μίνιμαλ αισθητική, το καλό φαγητό και την αναμετάδωση όλων όσων γίνονται στον χώρο της μόδας.