DSC08086_1200

Η Χρυσάνθη Γκούρου, δημιουργός του brand Αiki Diounot, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Paramano.gr.

*Γράφει ο Nίκος Αλιάζης.

“Πάντα χαίρομαι όταν φιλοξενούμε κάποιον άνθρωπο της μόδας στο Paramano. Σήμερα όμως η χαρά μου είναι διπλή. Όταν μου παρουσίασαν για πρώτη φορά τη δουλειά της Xρυσάνθης Γκούρου, ιδιοκτήτριας του Aiki Diounot, ήθελα αμέσως να μάθω με κάθε λεπτομέρεια το πως ακριβώς λειτουργεί η πρωτότυπη ιδέα της. Μιλάμε για ένα brand με ένα πρωτότυπο concept και μια άκρως ενδιαφέρουσα φιλοσοφία. Το Aiki Diounot δημιουργεί και φιλοξενεί limited-edition συλλογές ανερχόμενων σχεδιαστών με την υπογραφή του κάθε δημιουργού x Aiki Diounot. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να δημιουργήσουν μια συλλογή και να επωφεληθούν και οικονομικά από αυτή. Νομίζω ότι μπορώ να γράφω για ώρες ολόκληρες για το brand και την όλη ιδέα. Θα κλείσω λέγοντας ότι τέτοιες ιδέες- ενέργειες με κάνουν να αισιοδοξώ για τους ανθρώπους, που εντάσσονται στο χώρο της μόδας και με μεγάλη μου χαρά σας παρουσιάζω τη Χρυσάνθη και το Aiki Diounot.”

Facebook: Aiki Diounot
Instagram: aikidiounot
Website: www.aikidiounot.com

Πώς πήρες την απόφαση για τη δημιουργία του brand και γιατί το ονόμασες “Aiki Diounot”;

Η ιδέα αυτή υπήρχε καιρό στο μυαλό μου. Ξεκίνησε όμως να παίρνει σάρκα και οστά στην περίοδο της πρώτης καραντίνας, μετά από αμέτρητες ώρες περισυλλογής και ανάλυσης.  Ψάχνοντας το «νόημα» λίγο-πολύ σε όλα, αποφάσισα πως πρέπει να δώσω μια ευκαιρία σε αυτό που ως τότε φαινόταν άπιαστο όνειρο. Έτσι, με την πεποίθηση πως η μόδα έχει και κοινωνικό χαρακτήρα και πως μου ταιριάζει και με γεμίζει αυτή η πτυχή του κλάδου, το Aiki Diounot ξεπρόβαλε δειλά .

Aiki Diounot (“I-kid-you-not”) γιατί οι νέοι σχεδιαστές μόδας δεν αστειεύονται. Ο νονός του brand, Γιώργος Γαρεφαλάκης, με πολλές διακρίσεις και βραβεία στον χώρο της διαφήμισης (δικαίως!) μπήκε στο μυαλό μου και έβαλε σε 2 λέξεις όλο το story, που θα ήθελα να πω!  Το όνομα είναι αυτό που σφράγισε την ιδέα και επιβεβαίωσε τον χαρακτήρα του brand, αλλά και το elegant και cool ύφος του!

Πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτού του πρωτότυπου concept και πώς ακριβώς λειτουργεί; 

Η ιδέα γεννήθηκε με τον πιο κλασικό τρόπο που γεννιούνται οι ιδέες , ένα απόγευμα Κυριακής σε ένα bar (χαχα).

Το Aiki Diounot, λοιπόν, εντοπίζει σχεδιαστές που έχουν τελειώσει τις σπουδές του και κυκλοφορεί την πρώτη τους συλλογή. Ο δημιουργός προτείνει μια ολοκληρωμένη συλλογή για την σεζόν που ακολουθεί και μου την στέλνει. Αν συμφωνήσουμε να συνεργαστούμε, αγοράζω τα σχέδια του και τα προχωράω σε παραγωγή, χωρίς καμία επιβάρυνση του σχεδιαστή. Η κάθε συλλογή κυκλοφορεί με το όνομα του σχεδιαστή x Aiki Diounot σε πολύ περιορισμένα τεμάχια.

Τη σεζόν που διανύουμε με ποιους σχεδιαστές συνεργάζεσαι;

Για την πρώτη σεζόν του Aiki Diounot συνεργάστηκα με τέσσερα πολύ αξιόλογα παιδιά. Είμαι πολύ τυχερή, γιατί πέρα από το ταλέντο και τη δημιουργικότητα που βρήκα στα σχέδιά τους, είναι πολύ συνεπείς, πολύ εργατικοί και ανταποκρίθηκαν στο project με πολύ ενθουσιασμό, κάτι που για εμένα ήταν πολύ βοηθητικό.

Πρόκειται λοιπόν για τους :

Αθανάσιο Μπαμπάνη, απόφοιτο της Pansik, με τη συλλογή του “Waves”.

Μαρία Φέστα, απόφοιτο της Pansik, με τη συλλογή της “Terrazzo”.

Έλενα Χρήστου,  απόφοιτο της Pansik, με τη συλλογή της “Sunday Morning”.

Mαρία Βαρβάρα Γεωργοπούλου, απόφοιτο του  πανεπιστημίου Northumbria στο Newcastle, με τη συλλογή της ” Gather Daze”.

Ποια κριτήρια πρέπει να πληροί κάποιος σχεδιαστής, ώστε να συνεργαστείς μαζί του και να αναλάβεις τη συλλογή του;

Δεν ακολουθώ κάποιον αυστηρό κανόνα. Σε πρώτη φάση, αρκεί να έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση και να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Προσπαθώ να μην ακολουθώ αποκλειστικά το δικό μου κριτήριο στην επιλογή των συλλογών. Θέλω σίγουρα να δω ένα ολοκληρωμένο concept με άποψη και χαρακτήρα.

Σε δεύτερο χρόνο μπαίνουμε σε πιο τεχνικές αναλύσεις για το πόσο εφικτή είναι η παραγωγή.

Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο για τους νέους σχεδιαστές να δημιουργήσουν μια συλλογή, εσύ λοιπόν δίνεις την ευκαιρία σε όλα αυτά τα νέα παιδιά. Ποιες δυσκολίες όμως αντιμετωπίζεις εσύ;

Αν προσπαθήσω να αφήσω απ΄ έξω  την παραγωγή σε περίοδο καραντίνας, που όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι μπορεί να σημαίνει, πιστεύω ότι η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να καταφέρεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κόσμου. Η αρχή έχει πολλές προκλήσεις. Το να καταφέρεις να πεις την ιστορία σου λοιπόν και να φτάσει σε όσους θέλουν να σε ακούσουν, νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; 

Αν και είναι πολύ νωρίς για «επόμενα» σχέδια, καθώς θέλω πρώτα να εδραιωθεί το Aiki Diounot σαν ένας fashion προορισμός, ο οποίος κάθε σεζόν θα μας προσφέρει συλλογές από νέους δημιουργούς και στον οποίο θα μπορούμε να βρούμε ό,τι πιο φρέσκο από τον χώρο της γυναικείας μόδας, θα ήθελα σύντομα να  φιλοξενεί menswear συλλογές καθώς και accessories.

Τι συμβουλή θα έδινες στα νέα παιδιά, που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μόδα;

Πάνω κάτω, ό,τι θα συμβούλευα κάθε παιδί ή και κάποιον μεγαλύτερο, που θέλει να κυνηγήσει έναν στόχο. Κάθε του βήμα να τον φέρνει λίγο πιο κοντά σε αυτόν. Αν είσαι πιστός σε αυτό, ακόμα και με μικρά βήματα θα τον φτάσεις.

*Τις συλλογές του Aiki Diounot μπορούμε να τις βρούμε online στο aikidiounot.com, καθώς και στο Showroom του brand, Πρατίνου 53 στο Παγκράτι, κατόπιν ραντεβού. 

(τηλέφωνο επικοινωνίας στο  69440028002 η pm στο instagram @aikidiounot )

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.