6 γυναίκες πρόσφυγες που κατάφεραν να κάνουν καριέρα ως μοντέλα!
*Γράφει η Δέσποινα Μπαράκη.
Ζούμε σ’ έναν κόσμο με συνεχείς συγκρούσεις και πολέμους, που συχνά φέρνει μια μερίδα του κόσμου να εγκαταλείψει τη χώρα καταγωγής του και να ζητήσει άσυλο σε κάποια άλλη χώρα. Στον χώρο της μόδας υπάρχουν πολλά παραδείγματα ατόμων που ανακαλύφθηκαν στη νέα χώρα παραμονής τους έχοντας ζήσει το τραυματικό γεγονός του ξεριζωμού.
Επιλέξαμε σε αυτό το άρθρο να φωτίσουμε ιστορίες έξι επιτυχημένων μοντέλων, που κατάφεραν να χτίσουν καριέρες στον χώρο της μόδας. Μερικά απ’ αυτά τα μοντέλα είναι ακόμα ενεργά στον χώρο, ενώ άλλα πλέον έχουν ακτιβιστική δράση χρησιμοποιώντας την ιστορία τους για να εμπνεύσουν το κοινό.
Οι εμπειρίες τους ως πρόσφυγες επηρεάζουν την ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την ένταξη και την εκπροσώπηση στη μόδα, βοηθώντας στην ευαισθητοποίηση σχετικά με ζητήματα προσφύγων, και στην αμφισβήτηση στερεοτύπων.
1.Waris Dirie
Η Waris Dirie κατάγεται από τη Σομαλία και είναι μοντέλο, συγγραφέας και ακτιβίστρια κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Όταν ήταν 13 ετών δραπέτευσε από τη νομαδική ζωή της ερήμου της Σομαλίας λίγο πριν παντρευτεί έναν άντρα 60 ετών. Στην αρχή έζησε με κάποιους συγγενείς της και μετέπειτα πήγε στη Βρετανία και εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ως υπηρέτρια.
Στην ηλικία των 18 ετών την ανακάλυψε ο φωτογράφος Mike Goss τη βοήθησε να χτίσει το portofolio της και από τότε η καριέρα της απογειώθηκε. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους σχεδιαστές και φωτογράφους, ενώ μέσω του ιδρύματος της, Desert Flower Foundation, υποστηρίζει το δικαίωμα των γυναικών κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
2. Alek Wek
Η Alek Wek κατάγεται από το Νότιο Σουδάν και σε ηλικία 9 ετών έφυγε με την οικογένεια της από το χωριό της. Βρήκαν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένες καλύβες μέχρι τη στιγμή που κατάφεραν να δραπετεύσουν στο Χαρτούμ. Τότε, η μητέρα της την έστειλε μαζί με μία αδελφή της στο Λονδίνο. Στη Βρετανία, η Alek ανακαλύφθηκε από ένα πρακτορείο και ξεκίνησε μία επιτυχημένη διεθνή καριέρα στον κόσμο της υψηλής μόδας.
Η Wek έχει συμβάλει στην ενίσχυση της ενημέρωσης σε διάφορους τομείς του προσφυγικού και λόγω της ξεχωριστής της εμφάνισης βοήθησε στην προώθηση της διαφορετικότητας στη βιομηχανία της μόδας.
3. Adut Akech
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά μοντέλα από το Νότιο Σουδάν, που σε ηλικία 7 ετών κατέφυγε με την οικογένειά της στην Αυστραλία. Ξεκίνησε να ασχολείται με το μόντελινγκ το 2016, όσο ήταν ακόμα μαθήτρια. Έφτασε πολύ κοντά στο να σταματήσει να ασχολείται με τον χώρο, διότι συγγενικά της πρόσωπα ασκούσαν σκληρή κριτική στη μητέρα της για το μόντελινγκ, ωστόσο η μητέρα της την απέτρεψε από το να σταματήσει.
Έχει περπατήσει στην πασαρέλα για πολλά γνωστά brands υψηλής μόδας όπως είναι η Chanel, ο Valentino και ο Givenchy και θεωρείται ένα από τα πιο περιζήτητα μοντέλα στον κλάδο. Με κάθε ευκαιρία μιλάει για την εμπειρία της ως πρόσφυγας και τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν τα μοντέλα με σκουρόχρωμο δέρμα.
4. Anok Yai
Η Anok πήγε στις ΗΠΑ το 2000 ως πρόσφυγας, φεύγοντας κατά τη διάρκεια του πολέμου από το Νότιο Σουδάν. Όταν την ανακάλυψαν το 2017, λόγω μίας viral φωτογραφίας από το Πανεπιστήμιο Howard, σπούδαζε Βιοχημεία στο Plymouth State University. Η εντυπωσιακή αυτή φωτογραφία τράβηξε την προσοχή των πρακτορείων μοντέλων, λόγω της ομορφιάς και της παρουσίας της Yai.
Λίγο αφότου η φωτογραφία έγινε viral, το μοντέλο υπέγραψε με το πρακτορείο Next Management και περπάτησε για την Prada κατά τη διάρκεια της επίδειξης μόδας Άνοιξη/Καλοκαίρι 2018, γράφοντας ιστορία ως το δεύτερο μαύρο μοντέλο που άνοιξε επίδειξη πασαρέλας της Prada μετά τη Naomi Campbell.
Από τότε η καριέρα της εκτοξεύτηκε, ενώ έχει υπάρξει υπέρμαχος της διαφορετικότητας και της εκπροσώπησης στη βιομηχανία της μόδας. Η ίδια χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα για να μιλήσει για τη σημασία της συμπερίληψης, και την ανάγκη για περισσότερη εκπροσώπηση μαύρων μοντέλων και μοντέλων από διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα.
5. Halima Aden
Ίσως έχεις διαβάσει για το ρεπορτάζ των Sunday Times που απέδειξε ότι κορυφαίες εταιρείες μόδας χρησιμοποιούν μοντέλα, που προέρχονται από προσφυγικούς καταυλισμούς. Για τα άτομα που ζουν εκεί η ανακάλυψη από έναν scouter είναι το χρυσό εισιτήριο για μία ονειρική καριέρα, παρόλ’ αυτά είναι συχνό φαινόμενο τα άτομα αυτά να επιστρέφουν στους καταυλισμούς.
Ένας από τους πιο γνωστούς καταυλισμούς είναι το Kaluma Camp στην Κένυα από τον οποίο και προέρχεται η Halima Aden. Το μοντέλο ανακαλύφθηκε από έναν scouter και έγινε το πρώτο μοντέλο με χιτζάμπ που περπάτησε σε διεθνείς πασαρέλες και πόζαρε στο εξώφυλλο μεγάλων περιοδικών μόδας όπως η Vogue και το Allure. Με την παρουσία της στη βιομηχανία της μόδας προσπαθεί να υπερασπιστεί τη διαφορετικότητα και τη συμμετοχικότητα.
6. Leila Nda
Η Leila Nda, με καταγωγή από το Μπουρούντι, ζήτησε άσυλο από το Βέλγιο μαζί με την οικογένειά της, λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα καταγωγής της. Μιλάει 5 γλώσσες και ξεκίνησε σε ηλικία 19 ετών να ασχολείται με το μόντελινγκ. Όταν ξεκίνησε την καριέρα της δεν άφησε τις σπουδές της στη νομική, διότι το στίγμα του μοντέλου που προέρχεται από την Αφρική και δεν έχει σπουδάσει τίποτα επηρέαζε την ίδια και τη μητέρα της.
Κάποια highlight της καριέρας της μέχρι σήμερα είναι οι φωτογραφίσεις της για γνωστά περιοδικά όπως η Vogue και το Allure, ενώ έχει περπατήσει σε πασαρέλες για τους οίκους Marc Jacobs, Chloé, Armani κ.ά.
Πηγές: UNHCR, Independent, The Guardian, Vogue UK, Vogue Arabia
*Φωτογραφία εξωφύλλου: Instagram (@anokyai)