dior-series

The New Look: είδαμε τη νέα σειρά της Apple TV για την κόντρα του Christian Dior και της Coco Chanel.

*Γράφει η Δέσποινα Μπαράκη.

Με φόντο το μεταπολεμικό Παρίσι, η νέα σειρά “The New Look” μας ταξιδεύει στην περίπλοκη ζωή του Christian Dior και των συγχρόνων του, συμπεριλαμβανομένων των Coco Chanel, Pierre Balmain και Christóbal Balenciaga, φωτίζοντας τον ανταγωνιστικό κόσμο της υψηλής ραπτικής.

Ποιος ήταν ο Christian Dior

Ο Christian Dior γεννήθηκε σε μία πλούσια οικογένεια στη Νορμανδία της Γαλλίας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, ωστόσο από πολύ μικρός ήταν παθιασμένος με την τέχνη. Το 1941 ξεκίνησε να εργάζεται για τον σχεδιαστή Lucien Lelong και μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ίδρυσε τον δικό του οίκο μόδας το 1946.

Η πρώτη του συλλογή το 1947 θεωρήθηκε εμβληματική και ονομάστηκε “New Look”από την αρχισυντάκτρια του Harper’s Bazaar, Carmel Snow. Πιο συγκεκριμένα, η συλλογή επαναπροσδιόρισε την αυστηρότητα της μόδας, τονίζοντας τη θηλυκότητα και συμβολίζοντας την επιστροφή στην πολυτέλεια και την κομψότητα. Το “New Look” χαρακτηριζόταν από στρογγυλεμένους ώμους, τονισμένη μέση και φουσκωτές φούστες, ρομαντισμό και την ικανότητά του σχεδιαστή να αιχμαλωτίσει το πνεύμα της νέας μεταπολεμικής εποχής. Μόλις από την πρώτη συλλογή του, το στυλ του ήρθε σε ευθεία αντίθεση με το στυλ της Chanel που ήταν πιο πρακτικό και απλό.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50, ο Dior επέκτεινε τον οίκο του, που γνώριζε ήδη τρομερή άνθιση. Έφυγε από τη ζωή ξαφνικά, το 1957, σε ηλικία 52 ετών από καρδιακή ανακοπή και τον οίκο ανέλαβε ο Yves Saint Laurent.

Η νέα σειρά της Apple TV είναι ένα ιστορικό δράμα με βιογραφικά στοιχεία, που ξεκινάει το 1955 με την επιστροφή της Coco Chanel στο χώρο της μόδας και τον Christian Dior να είναι καλεσμένος ως τιμώμενο πρόσωπο στη Σορβόνη. Όταν μία φοιτήτρια σηκώνεται και ρωτάει τον Dior για το πως αισθάνεται, που έφτιαχνε ρούχα για τις γυναίκες των Ναζί, στη διάρκεια του πολέμου, ενώ η Chanel έκλεισε τη δική της επιχείρηση μεταφερόμαστε πίσω στο 1943 και παρακολουθούμε την περίπλοκη πραγματικότητα.

Η σχέση της Coco Chanel με τους Ναζί είναι πολυσυζητημένη, αφού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε σχέση με τον γερμανό αξιωματικό, Hans Gunther von Dincklage και υπάρχουν κατηγορίες ότι συνεργάστηκε στενά με τους Ναζί. Η σχέση αντίθετα του Christian Dior με τους Ναζί είχε αρκετές διαφορές, αφού σχεδίαζε ρούχα για τον οίκο Lelong, που προορίζονταν για τις συζύγους των Ναζί αξιωματικών, ωστόσο δεν ήταν σε καμία περίπτωση οπαδός τους και η μικρότερη αδελφή του ήταν μέλος της γαλλικής αντίστασης.

Τα πρώτα τρία επεισόδια της σειράς, που έχουν κυκλοφορήσει, έχουν σίγουρα ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την κόντρα των Dior και Chanel, ωστόσο σε σύγκριση με τη σειρά “Cristóbal Balenciaga” η μόδα δεν παίζει τόσο ουσιαστικό ρόλο στο “The New Look”. Στην αρχή του πρώτου επεισοδίου, τα looks είναι εμβληματικά, παρουσιάζονται όμως σε μορφή επίδειξης και δεν βλέπουμε τη δημιουργική τους διαδικασία.

Η σειρά έτσι δεν εστιάζει στο πως ο Dior άλλαξε με την πρώτη του συλλογή τον κόσμο της μόδας, αλλά πως επηρεάστηκε ηθικά και αξιακά από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι η αδελφή του Catherine Dior ήταν μέλος της γαλλικής αντίστασης, συνελήφθη από τη Γκεστάπο το 1944 και κρατήθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έτσι, για να περιγραφεί η σχέση του Dior και της Chanel παρακολουθούμε παράλληλα τις ζωές του καθενός, κατά τη διάρκεια του πολέμου, και μαζί μία άτυπη σύγκριση μεταξύ των δύο εμβληματικών μορφών του κόσμου της μόδας.

The Bar Suit | Photo Credits: Apple TV

Πώς δημιουργήθηκαν τα iconic looks που βλέπουμε στη σειρά.

Η σχεδιάστρια κουστουμιών της σειράς Karen Muller Serreau έκανε εκτενή έρευνα για να μπορέσει να αναδημιουργήσει τα εμβληματικά σχέδια του σχεδιαστή. Συνεργάστηκε στενά με την Hélène Starkman, υπεύθυνη των πολιτιστικών έργων στην Christian Dior Couture και δημιούργησαν ρούχα από την πρώτη συλλογή του Dior το 1947 και από την επίδειξή του στο Παρίσι το 1956. Ένα από τα πιο εμβληματικά σχέδια, που επιλέχθηκαν ήταν το The Bar Suit, που ο «τύπος» ονόμασε “New Look”.

Photo Credits: Apple TV

Το μοναδικό look που είχε δημιουργηθεί ξανά ήταν το “The Bar Suit”, το οποίο μπορούσαν να δουν από κοντά και να αναδημιουργήσουν ένα πιστό αντίγραφο. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ρούχα μελέτησαν αρκετά διαφορετικά δείγματα υφάσματος και προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν πανομοιότυπα χρώματα.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που τους βοήθησε ήταν ότι ανέλυσαν κάθε σχέδιο του Dior πριν το φτιάξουν και γνώριζαν ότι ο σχεδιαστής έδινε μεγάλη βαρύτητα στο γυναικείο σώμα και το εσωτερικό των ρούχων του είχε πάντα εξαιρετική δομή, ώστε να βοηθάει στη βέλτιστη εικόνα του ανθρώπινου σώματος.

Photo Credits: Apple TV

Επεισόδια της σειράς “The New Look” κυκλοφορούν κάθε Τετάρτη στη Apple TV.

*Φωτογραφία Εξωφύλλου: Apple TV

Tags:
0 shares
Η Δέσποινα Μπαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπουδάζει Γαλλική Φιλολογία. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της γράφει, ενώ έχει εργαστεί για αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος γεύσης. Αγαπάει τον χώρο της μόδας και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις τσάντες και τα παπούτσια. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τις χειροτεχνίες φτιάχνοντας ευχετήριες κάρτες και κεριά.