36609169_10216331404533667_6077411189497790464_n

Pilofori: Το brand των ιδιαίτερων χειροποίητων κοσμημάτων.

Απόψε θα μιλήσουμε μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραλή, για το brand του “Pilofori”. Το brand του μετρά λίγα χρόνια στο χώρο και ειδικεύεται στα χειροποίητα κοσμήματα, με κύριο υλικό τους τον πολυμερικό πηλό. Ευδιάθετος, με θετική ενέργεια και μπόλικη αγάπη για αυτό που κάνει, δημιουργεί ιδιαίτερα, πρωτότυπα κοσμήματα. Δε θα σας κουράσουμε και θα περάσουμε αμέσως στη συνέντευξη του, καθώς μας μιλάει λεπτομερώς για τα πάντα.

Κωνσταντίνος Καραλής: Ιδιοκτήτης του brand χειροποίητων κοσμημάτων “Pilofori”.

Facebook: Pilofori

Instagram: pilofori

Website: www.pilofori.gr

Πώς ξεκίνησες την ενασχόληση σου με τα κοσμήματα και γενικότερα με τη μόδα; 

Ξεκινώντας, θέλω να σου πω Νίκο ότι δεν υπάρχει ενασχόληση. Υπάρχει σχέση, πάθος και έρωτας! Με την μόδα διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας τυχαία. Ήταν μοιραίο σαν να λέμε. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με κατασκευές. Το προηγούμενο επάγγελμα μου ήταν διακοσμητής. Δούλεψα για αρκετά χρόνια πάνω στην διακόσμηση. Ξεκίνησα από σχεδιασμό επίπλων, πέρασα στην κατασκευή τους, έφτιαξα μαγαζιά, σπίτια, βιτρίνες ασχολήθηκα με την εμπορική διακόσμηση. Παράλληλα είχα σαν χόμπι να κατασκευάζω και να δημιουργώ αντικείμενα απο πηλό. Έφτασε, λοιπόν, μια μέρα  που έκανα το χόμπι μου δουλειά και την δουλειά μου χόμπι.

Το βασικό υλικό που χρησιμοποιώ για τα κοσμήματα μου είναι ο πολυμερικος πηλός. Ένα καταπληκτικό υλικό, που σου δίνει ελευθερία να δημιουργήσεις σχεδόν ότι έχεις σκεφτεί! Πήρα τον πηλό μου, αφέθηκα, μου αποκάλυψε τα μυστικά του, και από εκείνη την στιγμή γεννήθηκε ένας μεγάλος έρωτας. Αρχικά πειραματίστηκα πολύ, μετά έκανα σεμινάρια με μερικούς από τους πλέον κορυφαίους καλλιτέχνες που ασχολούνται με τον πολυμερικο πηλό και πολύ γρήγορα άνοιξαν νέοι ορίζοντες.

Στο σημείο αυτό λοιπόν, συναντήθηκα με την μόδα και το κόσμημα. Διάβασα πολύ, δούλεψα ακόμα περισσότερο, απογοητεύτηκα παρά πολύ, άρχισα από την αρχή πολλές φορές. Όλες οι σχέσεις έχουν τα “προβληματάκια” τους άλλωστε!  Την μόδα ακόμα την μαθαίνω. Άλλωστε είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δημιουργεί ασταμάτητα καινούργια ερεθίσματα, κι εγώ από την μεριά μου προσπαθώ να την κατανοήσω και να την πλαισιώσω με κοσμήματα που θα συνοδεύσουν και θα ολοκληρώσουν μια προσεγμένη εμφάνιση. Δεν θεωρώ ότι κάνω μόδα. Θεωρώ ότι είμαι ένας σύνοδος της, που στέκει δίπλα της και προσπαθεί να φανεί αντάξιος στα θέλω και στις απαιτήσεις της.

Πως προέκυψε τό όνομα “Pilofori”;

Λίγο η διακόσμηση και οι οικοδομές… λίγο που ο πατέρας μου ήταν οικοδόμος. Δεν ήθελε και πολύ σκέψη!

Όταν έκανα τα πρώτα μου κοσμήματα, στο μυαλό μου ειχα, ότι αυτό το νέο μου επαγγελματικό άνοιγμα θα πρέπει να έχει ένα όνομα, έναν χαρακτήρα και μια ταυτότητα. Δεν μπορούν τα κοσμήματα μου να κυκλοφορούν έτσι
ανώνυμα.

Το pilofori ξεπήδησε από μέσα μου αβίαστα, γιατί πολύ απλά σκεφτόμουν, ότι τα κοσμήματα μου είναι από πολυμερικό πηλό και θα τα φοράει ο κόσμος. Θα φοράνε πηλό, άρα pilo-fori. Pilofori!

Περίγραψε μου τι σημαίνουν για εσένα τα κοσμήματα που δημιουργείς και πως καταλήγεις στα τελικά σχέδια σου 

Έμπνευση για το τι θα σχεδιάσω αντλώ από παντού. Από απλές καθημερινές εικόνες της πόλης, από μια βόλτα με το σκύλο μου, από τον κόσμο που ζει και κινείται γύρω μου. Οσο προχωρούσε το pilofori ένιωθα ότι πρέπει να κάνω κάτι που να είναι διαφορετικό. Κάποια στιγμή αναρωτήθηκα, γιατί κάποιος να πάρει τα κοσμήματα σου; Σιγά, ακόμα ένας χειροτέχνης! Η συγκεκριμένη απάντηση με δυσκόλεψε και με βασάνισε για αρκετό καιρό. Είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή, μετά απο πολύχρονη εμπειρία και τριβή, να στην δώσω με σιγουριά. Χειροτέχνες υπάρχουν πάρα πολλοί με καταπληκτικές δουλειές. Δεν πιστεύω  ότι ανήκω στην ελίτ και έχω ακόμα δρόμο για να την φτάσω.

Για εμένα, το να σχεδιάσω ένα κόσμημα είναι μια διαδικασία τεράστια. Έμπνευση, δημιουργία, εκτέλεση. Πρέπει να έχει χαρακτήρα, μια ιστορία πίσω του. Την ιστορία του, θα πρέπει να στην “λέει” όταν το δεις. Να είναι συναρπαστική, ώστε να το επιλέξεις, να ταυτιστείς μαζί του και να το αγαπήσεις με την πρώτη ματιά. Να σε μαγνητίσει και να πεις αυτό μου ταιριάζει. Είναι για εμένα!

Αν ρίξεις μια ματιά σε όλες μου τις συλλογές, θα δεις πολλά στυλ, διαφορετικά μεταξύ τους. Όπως είναι ακριβώς και ο κόσμος γύρω μας. Η κάθε σειρά αφορά μια κατάσταση που ζούμε. Επί παραδείγματι, η σειρά με τα κοσμήματα που αφορούν στην απομίμηση φυσικών υλικών, ξύλο και  βότσαλο, είναι μια σειρά που αυτή την στιγμή είναι στο Νούμερο 1 των πωλήσεων μου. Ξεκίνησε από την ανάγκη μου να έχω εικόνες που σιγά σιγά χάνονταν μέσα στην καθημερινότητα.

Μέσα σε μια σύγχρονη πόλη, που ζει σε έντονους ρυθμούς, έχοντας ένα κινητό στο χέρι, τρέχοντας να προλάβει ο καθένας μας την μέρα, για να δουλέψει, να κάνει τα ραντεβού του σε μια αγχωμένη καθημερινότητα, εξαφανίζεται η έννοια της φύσης γύρω μας. Έτσι λοιπόν, εγώ την κατασκεύασα. Με ένα σύγχρονο υλικό, έδωσα την αίσθηση ότι μπορείς να έχεις πάνω σου κάτι που λείπει από την καθημερινότητα, το οποίο ωστόσο φέρνει αναμνήσεις από την παραλία που χαλάρωνες στις διακοπές ή από το δάσος που έκανες βόλτα μια όμορφη φθινοπωρινή Κυριακή.,Όταν έγινε το Νούμερο 1 αυτή η σειρά, η χαρά και ικανοποίηση μου ήταν πολύ μεγάλη γιατί έφτιαξα κάτι που μίλησε στον κόσμο και τον έκανε να νοιώσει όμορφα. Ήταν τρανή απόδειξη ότι ο στόχος και ο σκοπός μου επετεύχθει με απόλυτη επιτυχία.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένα brand, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης;

Αντιμετωπίζει όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν. Ξεκίνησα το pιlofori πριν από 5 χρόνια. Δηλαδή στην “καρδιά” της κρίσης. Ήταν πολύ δύσκολη περίοδος, με πολλά εμπόδια και πολύ αργούς ρυθμούς εξέλιξης. Ήταν πολλές οι φορές που έφτασα σε σημείο να σκεφτώ να σταματήσω αυτή την προσπάθεια. Η κρίση όμως έδωσε και καλά εκτός από άσχημα. Με έκανε να  πεισμώσω, με έβαλε σε διαδικασία να σκεφτώ διεξοδικά, πως θα  μπορέσω να εξισορροπήσω μια πολύ καλή ποιότητα, σε τιμές που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σχετικά εύκολα ο κόσμος.

Βάζεις τα πράγματα κάτω και τα προσαρμόζεις στην πραγματικότητα. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να αντιληφθείς τι συμβαίνει γύρω σου. Ένας πιεσμένος κόσμος με πολλά προβλήματα ψάχνει να βρει μικρά πράγματα που θα τον κάνουν να ξεφύγει και να νοιώσει ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Έτσι, λοιπόν, ένα μεγάλο στοίχημα που θεωρώ ότι έχω κερδίσει, είναι να πουλάω τα κοσμήματα μου σε τιμές που αντέχει μια “πιεσμένη” τσέπη, δίνοντας την αίσθηση στον κόσμο ότι ψωνίζει κάτι ωραίο και ποιοτικό. Κάτι το οποίο ναι μεν μοιάζει ακριβό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σε σχέση με το brand σου; 

Τα σχέδια και το όραμα μου για το pilofori δεν έχουν ταβάνι. Έχω φανταστεί και θέλω το καλύτερο για αυτό. Ασχολούμαι με  την χονδρική πώληση εδώ και 2 χρόνια παίρνοντας μέρος σε μεγάλες εμπορικές εκθέσεις όπως είναι οι “ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ”, στην οποία θα είμαι και φέτος, και θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στο Μetropolitan Εxpo, στο εκθεσιακό κέντρο στην περιοχή του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.

Αυτό που θέλω, είναι  σύντομα να μπορέσω να συμμετάσχω και να σταθώ άξια σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, να επικοινωνήσω τον πολυμερικό πηλό, την εναλλακτική αυτή μορφή κοσμήματος και κατ’ επέκταση την δουλειά μου, σε όσο περισσότερο κόσμο μπορώ. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα δίκτυο επιλεγμένων καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα που έχουν αγκαλιάσει την διαφορετικότητα του pilofori. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη, γιατί όχι λοιπόν και στην διεθνή αγορά;

Θα ήθελα να δώσω την δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να μάθουν το υλικό, τις τεχνικές και τις απίστευτες δυνατότητες που έχει ο πολυμερικος πηλός, μαθαίνοντας τους να τον δουλεύουν. Είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει να συνεργάζεται με άλλους, και πιστεύω στην δουλειά που βγάζει μια καλή ομάδα. Ένας στόχος μου είναι να μπορέσω να συνεργαστώ με δημιουργούς που ασχολούνται με διαφορετικά υλικά από το δικό μου, ώστε να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι συνδυασμός ιδεών και υλικών. Αντιλαμβάνεσαι τις προοπτικές και το ποσό ατελείωτο είναι όλο αυτό.

Λόγω του συμβουλευτικού χαρακτήρα του site δε μπορώ να μη σου ζητήσω να δώσεις μια συμβουλή σε όλα τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μόδα. 

Δεν ξέρω αν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να δώσω συμβουλές σε κάποιον για τον χώρο της μόδας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αν αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί με το κόσμημα θα πρέπει να έχει υπομονή, κουράγιο διορατικότητα και όραμα. Να έχει κάνει εικόνα την επιτυχία του πριν ακόμα αυτή να έρθει. Να έχει ανοιχτό μυαλό, να ζει το τώρα και την εποχή που διανύει όσο άσχημη και αν είναι, να ψάχνει να βρει το θετικό της, δεδομένου ότι πάντα υπάρχει κάτι θετικό, και να το αναδείξει. Είναι πολύ σημαντικό νομίζω να δείχνεις σε κάποιον μια πόρτα που από πίσω της υπάρχει έμπνευση δημιουργία και κάτι ξεχωριστό. Μην ασχοληθείς με κάτι γιατί απλά το επάγγελμα αυτό θα φέρει χρήματα, αναγνώριση και θα σε κάνει γνωστό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από μόνο του. Εμείς δημιουργούμε την επιτυχία όχι το εκάστοτε επάγγελμά μας!

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.