CZR_5321-3 (2)

ParLamano #1: Προβληματισμοί ενός νέου σχεδιαστή μόδας.

*Γράφει ο σχεδιαστής μόδας  και founder του Paramano.gr Νίκος Αλιάζης.

Σήμερα προσπάθησα να σας γράψω ένα άρθρο κι εγώ με τη σειρά μου και θα προσπαθήσω κάθε Τετάρτη να έχω μια τέτοιου είδους επικοινωνία μαζί σας. Γενικά θα ξεφεύγουμε από το ύφος του site και θα κάνω κάτι σαν προσωπική ψυχανάλυση, πάντα με τη βοήθεια σας. Έχω πολλά να σας πω, άλλα μπορεί να σας αφορούν κι άλλα λογικά θα σας αφήνουν παγερά αδιάφορους.

Ξέρετε διαβάζω καθημερινά 5-6 emails αναγνωστών και νέων παιδιών, που ζητούν τη γνώμη μου για διάφορα θέματα που τους απασχολούν, αλλά και για την καριέρα που προσπαθούν να δημιουργήσουν στο χώρο της μόδας. Καθημερινά η απορία όλων και η ανησυχία τους αφορά ένα και μόνο θέμα. “Μα θα μπορώ στην Ελλάδα της κρίσης και των πολλών brands να δημιουργήσω και να διατηρήσω το δικό μου;”

Αν ρωτάτε εμένα, ΝΑΙ μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι δικό σας, κάτι που να σας εκφράζει, κάτι που να φέρει την υπογραφή σας. Πριν το ξεκινήσετε όμως σκεφτείτε, είμαι έτοιμος να δοθώ 100% σε όλο αυτό, να μην κοιμάμαι τα βράδια, να δουλεύω ενώ οι φίλοι μου θα παρτάρουν μέρα νύχτα, να τρέχω για να βρω τα πιο ποιοτικά υλικά και να προσπαθώ να προσφέρω στο αγοραστικό κοινό ένα προϊόν με ταυτότητα, ποιότητα και μπόόόλικη αγάπη; Ξέρετε ωραίες είναι οι φωτογραφίες με ωραία συνολάκια, που θα ανέβουν στο Instagram και από κάτω οι φιλενάδες σας θα σας αποθεώσουν, ακόμα κι αν η φωτογραφία είναι μπροστά από το σουβλατζίδικο “Tζατζικοκίνηση”, αλλά η μόδα είναι κάτι πέρα από αυτό. Καλό σχεδιαστή δε σε κάνει το να έχεις ένα ενδιαφέρον στυλ και να ντύνεσαι με ακριβά – περίεργα ρούχα. Σχεδιαστή σε κάνει η αγάπη σου για τα υφάσματα, που με ένα μόνο χάδι μπορείς να αντιληφθείς την ποιότητα αυτών, το μεράκι σου να κάτσεις να σχεδιάσεις, να φτιάξεις ένα πατρόν και να κοπιάσεις ώρες ολόκληρες, μέχρι να γίνει το τελικό ρούχο όπως εσύ το έχεις φανταστεί.

Ο χώρος της μόδας είναι μαγικός, απλά πίσω από αυτή τη μαγεία κρύβει μπόλικη δουλειά,ενίοτε δύσκολους ανθρώπους και χρειάζεται γερό στομάχι.

Προφανώς και μπορεί να γίνει και με πιο εύκολο τρόπο μια συλλογή, γιατί προφανώς δεν έχουμε όλοι τις ίδιες γνώσεις, αλλά και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται χρόνος και μεράκι. Επίσης, θα ήταν καλό να σέβεστε και αυτόν τον καψερό άνθρωπο που έχει βγάλει τα μάτια του για να σας δημιουργήσει αυτό που έχετε στο μυαλό σας και να τον σεβαστείτε, γιατί χωρίς αυτόν θα είχατε απλά ένα ύφασμα στα χέρια σας και το πολύ – πολύ να το χρησιμοποιούσατε για πικνίκ στο πάρκο, άσε που δεν έχουμε και πάρκα της προκοπής στην Ελλάδα, άρα θα πήγαινε χαμένο…

Ο χώρος της μόδας είναι μαγικός, απλά πίσω από αυτή τη μαγεία κρύβει μπόλικη δουλειά, δύσκολους ανθρώπους ενίοτε και χρειάζεται γερό στομάχι. Με πολύ δουλειά, προσήλωση στο στόχο σας και ευγένεια θα καταφέρετε τα πάντα και τότε θα δείτε το αληθινό, λαμπερό και όμορφο ¨πρόσωπο” της μόδας.

Με εκτίμηση,

Νίκος Αλιάζης @Paramanos

*photo by ENFRAME

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.