met-gala-staircase-photos-271

Met Gala 2019: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

*Γράφει η Όλια Λύκου. 

Από την ημερομηνία μέχρι το θέμα καθώς και όλα τα παρελκόμενα, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Όσκαρ του κόσμου της μόδας: το Met Gala 2019.

Τι είναι το Met Gala;

Το Costume Institute Gala στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης είναι το μεγαλύτερο γεγονός στο ημερολόγιο της μόδας. Ιδρύθηκε από την δημοσιογράφο Eleanor Lambert και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1948 για να ενθαρρύνει τις δωρεές από την υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης. Στη σύγχρονη μορφή του τα πια γνωστά πρόσωπα από τα σχήματα της μόδας, του κινηματογράφου, της μουσικής και της τέχνης συναντώνται για να συγκεντρώσουν χρήματα για το Ινστιτούτο κοστουμιών του Met και να γιορτάσουν το μεγάλο άνοιγμα της τελευταίας έκθεσής του. Η νύχτα επικεντρώνεται στο θέμα της νέας έκθεσης, μερικά από τα προηγούμενα θέματα είναι: Μόδα και Καθολική Φαντασία (Fashion and the Catholic Imagination), Manus x Machina, Punk: Chaos to Couture, Κίνα: Κοιτάζοντας μέσα από το τζάμι. Το φετινό θέμα της έκθεσης είναι το Camp: Notes On Fashion.

Από το 1995, πρόεδρος του event είναι η αρχισυντάκτρια της Vogue των ΗΠΑ Anna Wintour, η οποία προσκαλεί κάθε χρόνο τιμώμενα δημόσια πρόσωπα ως προέδρους της εκάστοτε εκδήλωσης. Μερικοί από τους προηγούμενους οικοδεσπότες ήταν η Beyoncé, η Taylor Swift, η Katy Perry, η Amal Clooney η Rihanna. Το Met Gala 2019, το οποίο σηματοδοτεί την 71η επέτειο της εκδήλωσης, θα προεδρεύεται από κοινού από την Lady Gaga, τον Alessandro Michele, τον Harry Styles και την Serena Williams.

Πότε είναι το Met Gala;

Το Met Gala πραγματοποιείται την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, η οποία φέτος πέφτει στις 6 Μαΐου. Η κάλυψη από το κόκκινο χαλί αρχίζει κανονικά στις 19:00 τοπική ώρα, όταν η ομάδα της Vogue αρχίζει να αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες των ενδυματολογικών εμφανίσεων.

Που λαμβάνει μέρος το Met Gala;

Το Met Gala πραγματοποιείται πάντα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Η νύχτα ξεκινά με coctail party, στο οποίο οι επισκέπτες περπατούν το κόκκινο χαλί και εξερευνούν τη νέα έκθεση, πριν καθίσουν για το δείπνο αλλά και τις βραδινές παραστάσεις.

Ποιο είναι το φετινό θέμα του Met Gala;

Ο Andrew Bolton, επιμελητής του Ινστιτούτου κοστουμιού, περιέγραψε την έκθεση γύρω από το τεράστιο δοκίμιο της Susan Sontag (Αμερικανίδα συγγραφέας, δοκιμιογράφος, σκηνοθέτρια και ακτιβίστρια) του 1964 σχετικά με το “Camp“, το οποίο δημιούργησε διάφορους τρόπους με τους οποίους η έννοια θα μπορούσε να ερμηνευτεί. Ο Μπόλτον εξηγεί ότι βρήκε στα γραπτά της Sontag – με λίγα λόγια, ότι το camp είναι μια αισθητική που διαταράσσει πολλές από τις αντιλήψεις του μοντερνισμού σχετικά με το τι είναι η τέχνη και τι μπορεί να χαρακτηριστεί ως υψηλή τέχνη, αναστρέφοντας αισθητικές ιδιότητες όπως η ομορφιά, η αξία και η γεύση μέσω μιας πρόσκλησης διαφορετικού είδους κατανόησης και κατανάλωσης.

Η τέχνη camp συγχέεται με την έννοια kitsch, και τα πράγματα που έχουν σχέση με το camp μπορούν να περιγραφούν ως “cheesy“. Όταν η χρήση της λέξης εμφανίστηκε το 1909, σήμαινε «κάποιος που είναι επιδεικτικός, υπερβολικός, έντονα θεατρικός» ή με «θηλυπρεπή» συμπεριφορά, και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο ορισμός περιελάμβανε έννοιες όπως κοινότυπος, μετριότητα, και επιδειξιομανία. Η Sontag βρήκε την αισθητική του camp, για παράδειγμα, στις ταινίες Busby Berkeley και στον ηθοποιό Victor Mature, στη Mae West και στο General de Gaulle, στη Λίμνη των κύκνων, στα κόμικς του Flash Gordon, στο Caravaggio, στο Chinoiserie και στο σύνολο του Art Nouveau κινήματος. Το camp, όπως σημειώνει ο  Μπόλτον, «έχει γίνει ολοένα και πιο mainstream στην πλειονότητα του. Περιγράφεται ως στυλ χωρίς περιεχόμενο, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είσαι ιδιαίτερα εκλεπτυσμένος  για να καταλάβεις την αισθητική του camp – βλέποντας για παράδειγμα τον Yves Saint Laurent και τον Marc Jacobs.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε επίσης μερικές εμφανίσεις που άφησαν εποχή από τα Met Gala.

Μέχρι την επόμενη φορά… think pink.

Με στοιχεία από το vogue.co.uk, pinterest,wikipedia

 

Tags:
0 shares
Η Όλια Λύκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 όπου και ζει. Σπούδασε "Κοινωνιολογία" στο Πάντειo Πανεπιστήμιο και "Fashion Styling" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di moda, με πλήρη υποτροφία. Έχει εργαστεί σαν "freelancer fashion stylist" σε περιοδικά, διαφημιστικά, σε καμπάνιες Ελλήνων σχεδιαστών και brands, καθώς και στην τηλεόραση. Τέλος έχει εργαστεί σαν "fashion editor" στο e-shop Bags icon, για τρία χρόνια, ενώ παράλληλα απασχολήθηκε στον εμπορικό τομέα.