maradesipris_75379743_210463146630364_5073470972261039414_n

Μάρα Δεσύπρη, η κορυφαία Ελληνίδα φωτογράφος μόδας.

*Γράφει η Κωνσταντίνα Τάκου.

Η Mάρα Δεσύπρη είναι ένα αυθεντικό παιδί των 90s, τότε που η χρυσή εποχή του ελληνικού lifestyle βρισκόταν στο απόγειο της. Ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο, αλλά η φωτογραφία μόδας την κέρδισε από πολύ νεαρή κιόλας ηλικία. Έχει αναλάβει αρκετά editorial μόδας σε Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό και σε μαγνητίζει κατευθείαν με τον μοναδικό τρόπο, που χειρίζεται το φωτογραφικό φακό. Πλέον ζει ανάμεσα στη Σαρωνίδα και τον τόπο καταγωγής της την Τήνο η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης, αλλά ταυτόχρονα και το προσωπικό της ησυχαστήριο!

@Mara Desipris photography| tinos-about.gr
@Mara Desipris photography| yatzer.com
@Mara Desipris photography| yatzer.com

Όνειρο της ήταν να σπουδάσει σκηνοθεσία, αλλά η φωτογραφία ήταν αυτή που τελικά την κέρδισε. Η πρώτη της επαφή με την φωτογραφική τέχνη έγινε ως βοηθός του καθηγητή Στέφανου Πάσχου, ο οποίος στη συνέχεια έγινε και μέντορας της. Η αισθητική του ήταν πολύ κοντά στην δική της, αφού και η ίδια ήταν και παραμένει λάτρης των dark στοιχείων, αλλά πάντοτε με μια glamorous δόση. Όπως αποκαλύπτει και η ίδια σε συνέντευξη της στη lifo.gr  ” Ήταν ο μέντορας μου. Είχε το darkness που ήθελα, αλλά συγχρόνως έκανε και μόδα”. 

Σιγά-σιγά αρχίζει να γνωρίζει άτομα από το χώρο της μόδας, αρχικά ως μοντέλο με το πρώτο της εξώφυλλο στο περιοδικό KΛΙΚ καθώς και με τη συμμετοχή της στο πρώτο τεύχος της ελληνικής έκδοσης του Marie Claire το 1988, αρχίζει να επιμελείται και το styling διαφόρων φωτογραφήσεων. Όλα αυτά τα αναλαμβάνει όπως εξιστορείται και η ίδια, κυρίως για να κατανοήσει το κομμάτι της φωτογραφίας μόδας καλύτερα.

Επίσης, εργάστηκε ως  Editor in Chief στα περιοδικά Γυναίκα και Diva, μέχρι που αποφάσισε να επικεντρωθεί ολοκληρωτικά στη φωτογραφία.

@Mara Desipris photography| yatzer.com
@Mara Desipris photography| yatzer.com
@Mara Desipris photography| yatzer.com
@Mara Desipris photography| yatzer.com

Το πρώτο της editorial ως φωτογράφος έγινε με την εταιρεία Harley Davidson, για την οποία φωτογράφισε 10 γυναικεία μοντέλα πάνω σε μηχανές. Στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό στα οποία έκανε αρκετές φωτογραφίσεις σε μοναδικές τοποθεσίες ανά τον κόσμο και φυσικά με ιδιαίτερα concept. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Γυναίκα, Votre Beaute, Vogue, Elle, Marie Claire, L’Officiel, Esquire, Playboy, In Style κ.α. καθώς και με ξένες εκδόσεις των Vogue, Elle, Marie Claire, Harper’s Bazaar, GQ και με το περιοδικό Blue της Aegean.

@Mara Desipris photography| d-tales.photo
@Mara Desipris photography| d-tales.photo
@Mara Desipris photography | TAMA magazine

Το νησί της Τήνου, το οποίο αποτελεί επίσης και τον τόπο καταγωγής της, είναι η πηγή έμπνευσης της σε πολλές φωτογραφίες. Τα μοντέλα μέσα από τον φωτογραφικό φακό της δείχνουν τόσο εκλεπτυσμένα αναδεικνύοντας τις υπέροχες δημιουργίες που φορούν, καθώς και τις ομορφιές του νησιού, τις οποίες πολύ προσεκτικά έχει επιλέξει η φωτογράφος. Η Τήνος για την Μάρα Δεσύπρη είναι το προσωπικό της ησυχαστήριο, ένας τόπος στον οποίο γεμίζει τις μπαταρίες της και τονώνει το δημιουργικό της ταλέντο.

@Mara Desipris photography| d-tales.photo
@Mara Desipris photography| d-tales.photo

Εδώ και χρόνια έχει χτίσει μια αξιοζήλευτη καριέρα επειδή διαθέτει μια πρωτοποριακή ματιά, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Θαυμάζουμε την πορεία της, γιατί έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με το πηγαίο ταλέντο της ως φωτογράφος μόδας, μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Η Μάρα Δεσύπρη είναι μια δυναμική γυναίκα και αυτό αποδεικνύεται μέσα από το φωτογραφικό της φακό.

Πηγές: lifo.gr, marieclaire.gr, popaganda.gr, kathimerini.gr, tinos-about.gr, yatzer.com, d-tales.com

*Φωτογραφία εξωφύλλου: gossip-tv.gr

Tags:
0 shares
Η Κωνσταντίνα Τάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Εργάζεται ως θεατρολόγος, αλλά λατρεύει τον χώρο της μόδας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και ενημερώνεται καθημερινά για τις καινούριες τάσεις.