IMG_2985

Maliya: Μια σχεδιάστρια κοσμημάτων, που απλά παίζει με τα παιχνίδια της!

Για αυτό το κορίτσι δε θέλω να πω πολλά.Είναι ευγενική, βοηθάει τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μόδα, είναι πάντα χαρούμενη και χαμογελαστή!
Η Maliya είναι η πιο χαρούμενη, τσαχπίνικη, θεότρελη σχεδιάστρια κοσμημάτων, που έχουμε στην Ελλάδα.
Έχει συνεργαστεί με τους πάντες, αλλά εγώ την “γνώρισα” μέσα από τη συνεργασία της με την Τάμτα (στα πλαίσια της συνεργασίας τους για το βίντεοκλιπ της “Πάρε με”).

Η Τάμτα με “Special Outfit” από τη Maliya.


Πως ξεκίνησες την ενασχόληση σου με τα κοσμήματα και γενικότερα με τη μόδα;

Το «μικροβιάκι» πρέπει ή να το κόλλησα  πολύ μικρή ή να γεννήθηκα με αυτό! Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι να μεταποιώ ρούχα, να πειραματίζομαι με το στυλ, να δημιουργώ μικροκοσμήματα και αξεσουάρ  και να φτιάχνω ακόμα και διακοσμητικά αντικείμενα με οτιδήποτε «εντόπιζα» σπίτι.  Μεγαλώνοντας, μεγάλωναν μαζί μου και όλες αυτές οι «καλλιτεχνικές  ανησυχίες». Αργότερα οι σπουδές στην Αρχιτεκτονική με βοήθησαν να γνωρίσω υλικά, τεχνικές και τεχνοτροπίες και να υλοποιήσω την έμπνευση μου. Κάπως  έτσι το πάθος μου για τη μόδα σε συνδυασμό με τα εφόδια από την σχολή και πολύ αγάπη για το design–ειδικά αυτό της μικρότερης κλίμακας-   έγιναν επάγγελμα. Κι επειδή “δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα” , σήμερα, το όνειρο μου έχει γίνει μία μικρή επιχείρηση, την οποία μοιραζόμαστε και «τρέχουμε» μαζί με τον συνεργάτη και σύζυγό μου. Ο partner in life που έγινε και partner in my.. fashion crime έχει αναλάβει όλο το εμπορικό κομμάτι καθώς οι σπουδές του αφορούν σε ανάλογο τομέα.


Περιέγραψε μου τι σημαίνουν για εσένα τα κοσμήματα που δημιουργείς και ποια είναι η φιλοσοφία της επιχείρησης σου;

Τα αξεσουάρ μας τα αντιλαμβάνομαι σαν  εικόνες –fashion statements που προκύπτουν μέσα από κεντρική ιδέα, σχεδιασμό και σύνθεση. Υφές, σχήματα, χρώματα, απροσδόκητοι συνδυασμοί και μίξη από διάφορες πρώτες ύλες  καταλήγουν να γίνονται κοσμήματα με  τελικό αποτέλεσμα ένα «παιχνίδι» αντιθέσεων και διαφορετικότητας υλικών. Θεωρώ  πως και  η ίδια η μόδα είναι ένα παιχνίδι. Τα προιόντα μας λοιπόν, απευθύνονται σε όποιον τολμάει να παίξει με το στυλ του!!
Γενικότερη φιλοσοφία της επιχείρησής μας είναι το μότο “η ζωή είναι πολύ μικρή για να φοράς  «βαρετά» πράγματα”. Η αντίληψη αυτή σε κάθε μας συλλογή παίρνει «σάρκα και οστά» αφού σήμα κατατεθέν μας είναι τα oversized κοσμήματα, τα eye catching & super edgy κολιέ. Πηγή έμπνευσης μου μπορούν να αποτελέσουν τα πάντα με δύο κάπως  «παράδοξες» βασικές αρχές : “less is more but more is better” & “too much of a good thing is wonderful” ! ☺

Κατονόμασε μου τα τρία αγαπημένα σου υλικά που χρησιμοποιείς για την κατασκευή των κοσμημάτων σου.

Kάθε υλικό έχει δική του χάρη, τη δική του ομορφιά και δυναμική! Προσωπικά αγαπώ τα φουτουριστικά και σύγχρονα βιομηχανικά υλικά όπως το Plexiglass και τους ακρυλικούς καθρέφτες. Με συναρπάζει η ιδέα οτι με τα συγκεκριμένα μπορώ να υλοποιήσω οτιδήποτε έχω στο μυαλό μου. Λατρεία όμως έχω και σε ο,τι παραπέμπει σε ρετρό και vintage όπως η πέρλα και το τούλι. Τέλος, όποιος με ξέρει προσωπικά, ξέρει και το αδύνατό μου σημείο… Δε μπορώ να αντισταθώ σε ο,τι γυαλίζει, λάμπει, ιριδίζει.. χρυσοσκονίζει ή γκλιτερίζει!! Οπότε κρύσταλλα, πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι  λίθοι και αστραφτερές  πέτρες δε λείπουν σχεδόν ποτέ, από καμία μας κολεξιόν!

Η Καλομοίρα στα “MAD VMA” με ένα outfit, που επιμελήθηκε η Maliya σε συνεργασία με την BSB.

Είσαι αισιόδοξος άνθρωπος και το ξέρω,αλλά δε μπορώ να μη στο ρωτήσω.Αντιμετώπισες κάποια/ες δυσκολίες στη μέχρι τώρα πορεία σου,που είπες “ΟΚ παιδιά σας χαιρετώ,μέχρι εδώ ήταν”…;

Οι  «αναποδιές»  είναι  αναμενόμενες και είναι για όλους.  Πόσο μάλλον όταν μπαίνεις σε έναν χώρο εντελώς  άγνωστο.  Η αλήθεια είναι όμως ότι μέσα από τα εμπόδια η έμπνευση και η δημιουργικότητα ανθίζουν και αυτό το ζούμε καθημερινά. Σαν θετικό αλλά και ρομαντικό κορίτσι, επειδή έχω μεγάλη αγάπη σε αυτό που έχουμε διαλέξει,  νιώθω πως η πολλή αλλά και καλή δουλειά, το πάθος  και η πίστη σε ότι κάνουμε, κάπως θα μας δικαιώσει!!


Είναι εύκολο να τρέχει κανείς σήμερα μια επιχείρηση μόδας;

Στην Ελλάδα του 2017 πολλά πράγματα είναι δύσκολα….και όχι μόνο για τους σχεδιαστές και τις επιχειρήσεις μόδας! Όπως όλοι ξέρουμε το εμπόριο είναι ένας όχι και τόσο «βατός» δρόμος, πόσο μάλλον όταν το προιόν σου στις μέρες μας θεωρείται «πολυτέλεια». Σε μία περίοδο όπου υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής,  χρειάζεται επιμονή, υπομονή, συνέπεια, πρωτοτυπία και εξέλιξη.  Ο επαγγελματισμός, ο σεβασμός στον πελάτη, η πολύ υψηλή ποιότητα δουλειάς, η ταυτότητα προιόντος και το προσωπικό στυλ είναι στοιχεία απαραίτητα για κάθε δημιουργό. Παράλληλα, θα πρέπει να εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο όλες τις λύσεις, τα μέσα και τις ευκαιρίες που σου προσφέρει η σύγχρονη εποχή.


Ξέρεις αυτόν το χώρο αρκετά καλά,αλήθεια πιστεύεις οτι υπάρχει μέλλον στην Ελληνική μόδα;

Στην Ελληνική μόδα υπήρχε παρελθόν, υπάρχει παρόν και θα υπάρχει και μέλλον! Παλαιότερα ο καθένας μας ένιωθε αυτοπεποίθηση φορώντας μία «ξένη» μάρκα. Σήμερα νιώθει ακόμα μεγαλύτερη, φορώντας δημιουργία Έλληνα σχεδιαστή! Χαιρόμαστε και αναζητούμε το made in Greece! Το «ελληνικό» είναι προτέρημα και προσδίδει στο προιόν  ποιότητα. Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες  δημιουργοί, παλαιοί και νέοι, που διαπρέπουν τόσο εντός συνόρων όσο και στο εξωτερικό. Τα προιόντα μας αξίζουν, τα στηρίζουμε και πρέπει να τα στηρίζουμε! Παράλληλα με την προτίμηση του απλού καταναλωτή, τον τελευταίο καιρό υπάρχει και μία στροφή των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας προς τον  Έλληνα designer, για τη δημιουργία customized προιόντων. Σαν επιχείρηση είχαμε την εξαιρετική τιμή να συνεργαστούμε ως τώρα με πολύ σημαντικούς οίκους και εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως την ADIDAS, την L’Oreal, την MAYBELLINE,  την WIND, την ΜΙGATO, τη MARLBORO, τη VEET, τον ΟΠΑΠ, τα JEFFREY CAMPBELL κ.α.


Ποια απορία/ερώτηση ακούς συχνά από τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη μόδα και τι τους απαντάς;

Οι ερωτήσεις είναι συνήθως τρείς. Αν μπορεί κανείς να βιοποριστεί από την μόδα, αν το επάγγελμα του σχεδιαστή είναι τόσο όμορφο όσο φαντάζει και τέλος πώς κατέληξα από την Αρχιτεκτονική στο κόσμημα. Όσον αφορά στο κομμάτι του βιοπορισμού θα πρέπει να έχουμε πλήρη αντίληψη του τί συμβαίνει γύρω μας και το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για όλους του  μικρούς επιχειρηματίες και τους  ελεύθερους επαγγελματίες. Μία επιχείρηση που ασχολείται με το design ή μία επιχείρηση μόδας  παραμένει πάντοτε μία εμπορική επιχείρηση με όλες τις δυσκολίες και τα ρίσκα που αυτό συνεπάγεται. Για την δεύτερη ερώτηση δεν χρειάζονται πολλά! Το επάγγελμα του designer είναι ναι μεν όμορφο, δημιουργικό και μας δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούμε μέσα απο αυτό, καλύπτοντας μας κάποιες ανάγκες που ξεπερνούν τον βιοπορισμό. Παρ’ολα αυτά θα πρέπει κανείς να είναι εξαιρετικά αφοσιωμένος, αποφασισμένος, να το αγαπά πολύ και να είναι έτοιμος να διανύσει μία μαγική -για μένα-  μα συνάμα δύσβατη διαδρομή. Τέλος θεωρώ πως δεν έχω ξεφύγει από τις σπουδές μου! Αντιθέτως, ήταν μια απόλυτα συνειδητή επιλογή! Από τη στιγμή που αποφάσισα πως θέλω να ασχοληθώ με την μόδα θεώρησα πως η Αρχιτεκτονική Σχολή θα μου προσέφερε τα περισσότερα εφόδια για να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!


Θυμάσαι μια συμβουλή που σου έδωσε κάποιος άνθρωπος στο ξεκίνημα σου και με αυτή να σε βοήθησε πολύ;

Στις αρχές θυμάμαι τον πατέρα μου να μου παραθέτει μία φράση εμπνευσμένη από γνωστή ρήση του Κομφούκιου: “Διάλεξε μια δουλειά που σε κάνει ευτυχισμένο και δε θα χρειαστείς να «δουλέψεις» ούτε μία μέρα στη ζωή σου”. Αν και δουλεύουμε πολλές μέρες αλλά και πολλές… νύχτες, κάνουμε αυτό που αγαπάμε και είμαστε ευτυχισμένοι! Σε ευχαριστώ μπαμπά!  ☺

ΜΟΔΑ: Η τέχνη του να εκφράζεσαι χωρίς να μιλάς. Maliya

Ξέρω οτι αγαπάς τα νέα παιδιά και τα βοηθάς σε κάθε ευκαιρία,θα μπορούσες λοιπόν να δώσεις μια συμβουλή σε όλους όσους διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη και θέλουν να ασχοληθούν με τη μόδα;

Δεν ξέρω αν είμαι σε θέση ακόμα να παρέχω συμβουλές καθώς κι εμείς βρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο κάτι παραπάνω από πέντε χρόνια κι έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε! Ας πούμε οτι μπορούμε  να δώσουμε ορισμένα.. «hints» παρά τη μικρή ηλικία και εμπειρία! Αρχικά “make your dream a plan and stick to it” !!! Γίνε ένας designer του σήμερα και «χτίσε» μία ποιοτική χονδρική που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από το mass production. Οι στόχοι κάθε σχεδιαστή της σύγχρονης εποχής πρέπει να αφορούν τόσο στην λιανική όσο και στην χονδρική πωλήση, καθώς το ένα συμπληρώνει το άλλο και  το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.  Πειραματίσου, μη φοβάσαι να αποτύχεις κι όταν «πέσεις» σήκω με χαμόγελο.  Πρωτοτύπησε και μείνε πιστός σε αυτά που σε εκφράζουν, σεβάσου το πνευματικό δικαίωμα και μην ανταγωνίζεσαι αλλά να συναγωνίζεσαι. Υπάρχει πολύ ταλέντο εκεί έξω, όλοι μαζί μπορούμε να «ανταγωνιζόμαστε συναγωνιστικά» για το καλύτερο!


Αυτό τό διάστημα με τί ασχολείσαι; Ετοιμάζεις κάτι καινούριο;

Αυτό το διάστημα… ασχολούμαι κυριολεκτικά με το διάστημα!!!! Όχι, δεν αποφάσισα να γίνω αστροναύτης..! ☺ Eτοιμάζουμε την ολοκαίνουρια μας συλλογή που έχει σαν κεντρική ιδέα τους αστερισμούς, τα ουράνια σώματα και διάφορα άλλα «λαμπερά» στοιχεία για τα οποία δε θέλω να μιλήσω άλλο αλλά να σας προσκαλέσω όλους να τα δείτε απο κοντά σε μερικές μέρες! Το επίσημο launch της συλλογής μας θα γίνει στα πλαίσια της γνωστής διοργάνωσης Fashion Room Service. Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι τόσο για το event όσο και για την νέα κολεξιόν. Αρκεί να σου πω οτι είναι πρώτη φορά που δουλεύουμε εξ’ολοκλήρου με πολύτιμους λίθους γνωστών εταιρειών όπως τις Swarovski και Preciosa, κρύσταλλα, ορυκτές πέτρες, αστραφτερούς καθρέφτες, επάργυρα και επίχρυσα μέταλλα. Και φυσικά έχουμε οργανώσει διάφορες εκπλήξεις για εκείνη τη μέρα! Θα μας βρείτε την Τετάρτη  5 Απριλίου στο ξενοδοχείο Fresh Hotel,  δωμάτιο 816, από τις 16.00 μέχρι τις 23.30! Πραγματικά ανυπομονούμε!!!!
Ώρα για παιχνίδι…(Απαντάς σχεδόν μονολεκτικά)
Είμαι λαλίστατη,  σε προετοιμάζω,  το μονολεκτικό δεν είναι το φόρτε μου.. ☺


Αγαπημένο σου “Fashion Icon”;
Cleopatra, Iris Apfel, Badie Winkle, Vivienne westwood, Anna Dello Russo, Rihanna, Lady Gaga, Michael Jackson, David Bowie, Prince, Pharell,Bruno Mars, Liberace

Μονοχρωμία ή Πολυχρωμία;
Μονοχρωμία με πολύχρωμες λεπτομέρειες, πολυχρωμία με μονόχρωμες λεπτομέρειες.

Περιέγραψε μου το style σου με 3 λέξεις.
Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις ένα στυλ με 3 μόνο λέξεις. Συνήθως, όπως  η προσωπικότητα μας, έτσι και το στυλ μας είναι πολυδιάστατο. Στη δική μου περίπτωση ας πούμε οτι μοιάζει με τα κοσμήματά μου! ☺

Aγαπημένο σου ρούχο;
Μη γελάσεις… αλλά το αγαπημένο μου ρούχο το έβαλα μία φορά και μάλλον δεν θα το ξαναβάλω ποτέ στη ζωή μου..! ☺ Πρόκειται για το νυφικό μου, το οποίο εμπνεύστηκα, σχεδίασα και επιμελήθηκα από τα υφάσματα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, οπότε όπως καταλαβαίνεις έχει για μένα πολλαπλή αξία!!! Η ιδέα μου υλοποιήθηκε σε ένα καταπληκτικό ατελιέ (του οποίου τα ιnfo είναι φυσικά διαθέσιμα για όποιον ενδιαφέρεται), ακριβώς όπως την είχα ονειρευτεί κι ακόμα ομορφότερη!

Χαρακτήρισε με τρία επίθετα τη μόδα.
Πολύσημη, τολμηρή, ατέρμονη.

Έχεις κάποιο κρυφό ταλέντο και αν ναι ποιο είναι αυτό;
Μη το πεις πουθενά, αλλά είμαι σούπερ ήρωας, με άρμα έναν φτερωτό μονόκερο και όπλο ένα ροζ φωτόσπαθο!!!

 

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.