Στιγμιότυπο οθόνης 2023-05-04 015324

O ανερχόμενος φωτογράφος μόδας Dario Catellani και τα εμβληματικά ”κλικ”!

*Γράφει η Κωνσταντίνα Τάκου.

Όταν κάποιος λατρεύει την δουλειά του, αυτό αποτυπώνεται μέσα από το έργο, που παράγει! Στην περίπτωση του Dario Catellani θα λέγαμε ότι μέσα από το πάθος του για την φωτογραφία, καταφέρνει να συλλάβει μοναδικές στιγμές και να φέρει ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα μέσα από τον φωτογραφικό του φακό. Ο Ιταλός φωτογράφος εδώ και μια δεκαετία έχει καταφέρει να κατακτήσει μια ισχυρή παρουσία στον χώρο της μόδας και να ανταγωνιστεί μεγάλα ονόματα, λόγω του πηγαίου ταλέντου που διαθέτει. Κάθε φωτογραφία του αποτυπώνει μια ιστορία, ένα storytelling όπου αποδέκτης και ερμηνευτής του είναι ο θεατής.

Photo Credits: anneofcarversville.com | for Vogue Italia November 2022
Photo Credits: anneofcarversville.com | for Vogue Italia November 2022

Photo Credits: anneofcarversville.com | for Vogue Italia November 2022

Ο Ιταλός φωτογράφος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρμα της Ιταλίας τον Απρίλιο του 1983. Πριν εργαστεί ως φωτογράφος, σπούδασε πολιτικός μηχανικός, ένα επάγγελμα που στην πορεία δεν ακολούθησε. Από μικρός λάτρευε να φωτογραφίζει τοπία και πορτρέτα ανθρώπων και έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει το μεγάλο του πάθος όντας αυτοδίδακτος. Την πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιεί το 2012, στην Wave Photogallery στην πόλη Μπρέσια της Ιταλίας με μεγάλη επιτυχία.

Photo Credits: anneofcarversville.com | for Vogue Italia November 2022
Photo Credits: graphicswsj.com|for Giambattista Valli

Μετά από μερικά χρόνια ξεκινά να συνεργάζεται με τον καλλιτέχνη Claudio Parmigianni και μετακομίζει στην Νέα Υόρκη, έτσι ώστε να ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία. Με τα χρόνια προσωπικής δουλειάς και μόχθου, επικεντρώθηκε στην ανατομία των σύγχρονων προσεγγίσεων της εικόνας, χρησιμοποιώντας το οπτικό και αρχιτεκτονικό τοπίο ως background του.

Photo Credits: graphicswsj.com |for Valentino

Photo Credits: previiew.com| for Attersee Spring 2023.

Αρχίζει, λοιπόν, να γίνεται γνωστός για την δουλειά του και να κάνει editorial για μεγάλα περιοδικά μόδας όπως η Vogue Italia, Vogue US, Vogue Uk, Purple Magazine, M le Monde που ξεκινούν να συνεργάζονται μαζί του. Εκτός όμως από τα περιοδικά η καριέρα του περιλαμβάνει και φωτογραφίσεις και μικρά βίντεο για καμπάνιες μεγάλων οίκων μόδας, όπως οι οίκοι Oscar De La Renta, Chanel, Dior, Etro, Givenchy, Hermes, Louis Vuitton, Missioni.

Photo Credits: previiew.com| for Vogue Italia.
Photo Credits: previiew.com|for WSJ. Magazine
Photo Credits: previiew.com|for Etro

Το έργο του Catellani χαρακτηρίζεται από την έντονη αίσθηση σύνθεσης και τη χρήση του φωτός. Χρησιμοποιεί συχνά το φυσικό φως για να δημιουργήσει μια ονειρική ατμόσφαιρα στις φωτογραφίες του, οι οποίες συχνά παρουσιάζουν ανθρώπους σε σουρεαλιστικά περιβάλλοντα ή τοπία. Τα έργα του έχουν εκτεθεί σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη και το Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο. Εκτός από τη φωτογραφία του, ο Catellani είναι επίσης ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης.

Έχει σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες μικρού μήκους που έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο. Διδάσκει επίσης εργαστήρια φωτογραφίας και κινηματογράφου σε πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του International Center of Photography Infinity Award for Applied/Fashion/Advertising Photography το 2006 και του Hasselblad Masters Award το 2009.  Συνεχίζει να εργάζεται με αμέριστη αγάπη για την φωτογραφία και αναμένουμε αρκετές φωτογραφικές λήψεις..

Πηγές: interviewmagazine.com, clm-agency.com

*Φωτογραφία εξωφύλλου: clm-agency.com

Tags:
0 shares
Η Κωνσταντίνα Τάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Εργάζεται ως θεατρολόγος, αλλά λατρεύει τον χώρο της μόδας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και ενημερώνεται καθημερινά για τις καινούριες τάσεις.