00a1a950e0ff49bd36a15476d7898c13_L

Η σημασία των χρωμάτων στη μόδα.

*Γράφει η Δήμητρα Μαλαπάνη.

Η σημασιολογία των χρημάτων είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τομέας στο χώρο της μόδας. Κάθε χρώμα εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα, έχει διαφορετική σημασία και έννοια για αυτόν που τα επιλέγει να τα εντάξει στη γκαρνταρόμπα του και συνειρμικά εκπέμπουν μηνύματα και κοινωνικούς συμβολισμούς. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικά βασικά χρώματα και την έννοια, που έχει το καθένα από αυτά.

40+ Style

Κίτρινο

Είναι από τα πιο χαρούμενα και ζωηρά χρώματα της παλέτας. Για το άτομο που επιλέγει να φορέσει κίτρινο χρώμα δειχνει ότι έχει αυτοπεποίθηση, καθώς είναι ένα χρώμα που δίνει δύναμη. Ένα άτομο επιρρεπές στη κριτική καλύτερα να αποφεύγει το κίτρινο χρώμα, γιατί μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, εκνευρισμό και ενθαρρύνει τον εγωισμό.

Couturezilla

Πορτοκαλί

Είναι ένα χαρούμενο και θερμό χρώμα. Εκπέμπει αισιοδοξία και θετικότητα για τη ζωή. Πορτοκαλί επιλέγουν  οι άνθρωποι που έχουν ενθουσιασμό για τη ζωή, είναι περιπετειώδεις, ανεξάρτητοι και τους αρέσει να παίρνουν ρίσκα.

Brooklyn Blonde

Κόκκινο

Το κόκκινο είναι από τα πιο έντονα συναισθηματικά χρώματα, αφού το έχουμε συνδέσει με την αγάπη και τον έρωτα. Εκφράζει αυτοπεποίθηση και το άτομο που το επιλέγει νιώθει σαγηνευτικό και κυρίαρχο. Το αρνητικό του κόκκινου είναι ότι δεν βοηθά σε διαπραγματεύσεις και αντιπαραθέσεις, γιατί εκφράζει πάθος και έντονα συναισθήματα.

Pinterest

Ροζ

Το συγκεκριμένο χρώμα είναι από τα πιο γλυκά χρώματα της παλέτας, γιατί αντιπροσωπεύει τη γλυκύτητα και την αθωότητα του παιδιού που κρύβουμε μέσα μας. Είναι το χρώμα της αγάπης, της ζεστασιάς και της τρυφερότητας. Αντιπροσωπεύει αγνά συναισθήματα, όπως συμπόνια,  φροντίδα και  αγάπη. Καταπραΰνει και ανακουφίζει  από συναισθήματα θυμού, επιθετικότητας και μίσους.

Μπλε

Είναι το χρώμα της ειρήνης, της αρμονίας, το χρώμα της ωριμότητας, του ορθολογισμού, της εμπιστοσύνης, της τιμιότητας και της πίστης. Το άτομο που το επιλέγει είναι αξιόπιστο, υπεύθυνο και δείχνει ότι διαθέτει εσωτερική ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Who What Wear

Πράσινο

Το πράσινο είναι το χρώμα της ισορροπίας και της αρμονίας. Αποτελεί επίσης, το χρώμα της ανάπτυξης, της ανανέωσης και της αναγέννησης. Το πράσινο προωθεί την αγάπη για τη φύση, την οικογένεια, τους φίλους, τα κατοικίδια και το σπίτι.

Song of Style

Καφέ

Είναι το χρώμα της ασφάλειας και του υλικού πλούτου. Εκφράζει σταθερότητα και υποστήριξη. Γενικότερα, είναι το χρώμα της  ασφάλειας. Το άτομο που επιλέγει να φορέσει το καφέ χρώμα είναι προσιτό, πιστό και αξιόπιστο.

WhoWhatWear

Μαύρο

Το μαύρο είναι το χρώμα του μυστηρίου και της προστασίας. Εκφράζει δύναμη, έλεγχο, πειθαρχία, ανεξαρτησία και ισχυρή βούληση. Είναι από τα βασικά χρώματα της παλέτας και αποτελεί την εύκολη επιλογή για τις καθημερινές εμφανίσεις, γιατί ταιριάζει με όλα τα υπόλοιπα χρώματα.

Λευκό

Το λευκό χρώμα εκφράζει την αγνότητα, την αθωότητα, την προστασία και την καθαρότητα. Για αυτό το λόγο σε πολλούς πολιτισμούς, το λευκό είναι το παραδοσιακό χρώμα του γάμου. Δεδομένου ότι το λευκό αντανακλά το φως του ήλιου είναι η κατάλληλη επιλογή τους καλοκαιρινούς μήνες. Στη μόδα είναι δημοφιλές, γιατί είναι ένα ελαφρύ και ουδέτερο χρώμα.

Μωβ

Το πιο πολυσυζητημένο χρώμα αυτής της περιόδου, καθώς αποτέλεσε την πρωταρχική επιλογή χρώματος στην ορκωμοσία του νέου προέδρου των Η.Π.Α.. Το μωβ είναι βασιλικό χρώμα, αλλά και χρώμα πένθους. Αντιπροσωπεύει το μέλλον, τη φαντασία και τα όνειρα. Προωθεί τη πνευματική και ψυχική ισορροπία.

Κάθε χρώμα λοιπόν, έχει τη δική του έννοια και ένα ξεχωριστό συμβολισμό. Τις περισσότερες φορές ασυναίσθητα επιλέγουμε το χρώμα που θα φορέσουμε στις καθημερινές μας εμφανίσεις, αλλά μήπως δεν είναι μια τόσο τυχαία επιλογή; Μήπως η ψυχολογία μας και η κατάσταση που βρισκόμαστε καθορίζει τόσο το αγαπημένο μας χρώμα, αλλά και τη χρωματική παλέτα, που θα συνθέσει το κάθε σύνολό μας; ‘Οπως και να έχει, ο κύριος στόχος είναι να επιλέξουμε τα χρώματα και τα ρούχα, που μας ταιριάζουν και μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα.

*Πηγές: www.tobe.gr, www.about-colors.com

**Φωτογραφία Εξωφύλλου: www.bugmel.com

 

Tags:
0 shares
Η Δήμητρα Μαλαπάνη γεννήθηκε το 1993 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Τεχνολογία Τροφίμων στο ΤΕΙ Αθήνας, όμως αποφάσισε να ασχοληθεί με την μεγάλη της αγάπη, τη μόδα και συγκεκριμένα το styling. Σπουδάζει fashion styling στη σχολή PANSIK Scuola di Moda και εργάζεται στο χώρο της μόδας.