392458

CELINE HAUTE PARFUMERIE: Ο οίκος λανσάρει το πρώτο του άρωμα μετά από 50 χρόνια.

*Γράφει η Άννα Κιουμουρτζή. 

Πέρασε μισός περίπου αιώνας για τον οίκο CELINE ώσπου να λανσάρει κάποιο, οποιοδήποτε προϊόν αρώματος. Για την ακρίβεια ο γνωστός οίκος μόδας δεν είχε εκδώσει ούτε ένα άρωμα ή έστω εκδοχή αυτού από την εμφάνιση του Vent Fou το 1964. Τον φετινό χειμώνα, λοιπόν, ο Hedi Slimane αποφάσισε να μας χαρίσει μία μοναδική συλλογή εκλεκτών αρωμάτων σηματοδοτώντας έτσι την επιστροφή του στον κόσμο των οσφρητικών αισθήσεων.

Η θητεία του Hedi Slimane ως δημιουργικού και καλλιτεχνικού διευθυντή της Celine έχει καθοριστεί από το μοναδικό του όραμα: αυτό που φέρνει τώρα στον κόσμο της μυρωδιάς, με την κυκλοφορία της εναρκτήριας συλλογής ‘Haute Parfumerie’ η οποία αποτελείται από έντεκα σε αριθμό αρώματα, από τα οποία τα εννέα είναι διαθέσιμα από σήμερα. Η συλλογή θα διαμένει σε ένα αποκλειστικά αφιερωμένο κατάστημα της σειράς Haute Parfumerie, που άνοιξε πρόσφατα στην ιστορική οδό Rue Saint-Honoré του Παρισιού.

Το κατάστημα αποτελεί μία ωδή, θα λέγαμε, στην κλασσική και μινιμαλιστική διάθεση του οίκου. Με σκαλιστά μάρμαρα κι ατελείωτους καθρέφτες που δημιουργούν την αίσθηση ενός ατελείωτου luxury black hole η boutique εμπνέεται από τα Art Deco καταστήματα των μεγάλων αρωματοποιών με έργα τέχνης και γλυπτά από γνωστούς καλλιτέχνες, όπως την Luisa Gardini, Camilla Reyman, Søren Sejr και Rochelle Goldberg να κοσμούν σαν πολύτιμα κοσμήματα τον χώρο.

Στο μεταξύ, τα ίδια τα μπουκάλια αρωμάτων εμφανίζονται σε ντουλάπια με γυάλινη πρόσοψη και σε καθρέφτες με το κεντρικό στοιχείο να είναι ένας αμφιθεατρικός καθρέφτης, στον οποίο οι φιάλες φαίνονται απεριόριστες. Ο σχεδιασμός του μπουκαλιού – ένα κλασικό ορθογώνιο σχήμα με πλευρικές γραμμές και ένα μαύρο καπάκι, που αποτυπώνεται με το μονόγραμμα «Triomphe» του οίκου- δίδει επίσης κορύφωση στην περίοδο της Art Deco και θυμάται τις παραδοσιακές γαλλικές τεχνικές δημιουργίας γυαλιού, ωστόσο ακολουθώντας πάντα το στυλ του Slimane.

Με το κάθε άρωμα να εμπεριέχει ως βάση έναν ενιαίο τόνο πουδρέ αίσθησης, η οποία περιγράφηκε προηγουμένως από τον οίκο ως “ένα διαφανές πέπλο τοποθετημένο πάνω από το δέρμα” – είναι ίσως η πιο προσωπική προσπάθεια του Slimane, βρίσκοντας τις ρίζες του στις εμπειρίες και τις αναμνήσεις του ίδιου του σχεδιαστή.

Ως εκ τούτου, η μεγάλη πλειοψηφία βασίζεται στην πόλη του Παρισιού, όπου ο Slimane γεννήθηκε, μελέτησε και πέρασε μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του – όπως τα αρώματα Saint-Germain-des-Prés, Dans Paris και Cologne Française – αν και ένα άρωμα Eau de Californie, αντλεί έμπνευση από την Καλιφόρνια και το Λος Άντζελες, όπου η Slimane εδρεύει σε μεγάλο βαθμό από το 2007.

Σε συνδυασμό με το Parade, το La Peau Nue, το Bois Dormant και το Rimbaud, τα οποία θα διατίθενται το 2020, συνθέτουν τα αρώματα της day time συλλογής. ενώ τα Black Tie, Reptile και Nightclubbing σχεδιασμένα για το βράδυ. Η μοναδική αυτή συλλογή είναι πλούσια και υποβλητική, με αισθητή δόση νοσταλγίας. Το Parade, για παράδειγμα, μας θυμίζει τους ανέμελους dandies του 19ου αιώνα και τους bohemian μουσικούς της δεκαετίας του ’60, με φρέσκες νότες από περγαμόντο και νερόλι.

Ως εκ τούτου, προσκαλούν το είδος της επιθυμίας που αισθάνεται κανείς για τις συλλογές του Slimane για την Celine μέχρι τώρα: με βάση τη νοσταλγική γοητεία των παλαιότερων εποχών, η συλλογή Haute Parfumerie της Celine είναι εντούτοις συντονισμένη για τη σημερινή εποχή και όπως βεβαιώνει το διαχρονικό σχέδιο του μπουκαλιού, τις ημέρες και τις δεκαετίες πέρα από τον χρόνο που υφίσταται ή θα επέλθει.

Πηγή και φωτογραφίες: AnOther Magazine 

Tags:
0 shares
Η Άννα σπούδασε "Επιμέλεια και Επικοινωνία Μόδας" στην Ρώμη όπου και διαμένει. Θεωρεί την μόδα τρόπο ζωής και έκφρασης και της αρέσει να παίζει με την ντουλάπα και τα μαλλιά της. Μία Ελληνίδα που νιώθει λίγο παραπάνω Ιταλίδα, είναι ερωτευμένη με την μίνιμαλ αισθητική, το καλό φαγητό και την αναμετάδωση όλων όσων γίνονται στον χώρο της μόδας.