post-millennial-pink-720x480

Η πιο ροζ έκθεση μόδας… που μας ταξιδεύει στο χρόνο!

*Γράφει η Κωνσταντίνα Τάκου.

Ροζ, ένα χρώμα με πολλά ”νοήματα” που μπορεί να φορεθεί από τις αθεράπευτα ονειροπόλες μέχρι και και τις πιο σκληρές και rock γυναίκες. Το ροζ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σύμβολο σε πολλές καμπάνιες στα social media για την υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων καθώς επίσης έχει χρησιμοποιηθεί και για φιλανθρωπικούς σκοπούς με ένα μικρό και διακριτικό φιόγκο. Κάθε γυναίκα από μικρή κιόλας ηλικία έχει εξοικειωθεί με την συγκεκριμένη χρωματική παλέτα διότι συνοδεύει τις καθημερινές τις εμφανίσεις δίνοντας κατευθείαν μια πιο ρομαντική και girly εικόνα. Όλα αυτά τα ”ροζ” συναισθήματα αποτυπώνονται στην έκθεση μόδας “Pink, the History of a Punk, Pretty, Powerful Color” που φιλοξενείται από το “Fashion Institute of Technology” της Νέας Υόρκης.

Την έκθεση επιμελήθηκε η διευθύντρια μουσείων, chief curator και ιστορικός μόδας  Dr.Valerie Steele, η οποία είναι και η συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου σε μια προσπάθεια της να ανακαλύψουμε τις διάφορες πτυχές και σημασίες που κατέχει το ροζ χρώμα στην μόδα, την τέχνη και τον πολιτισμό από τον 18ο αιώνα έως και σήμερα. H έκθεση εμπεριέχει 80 σύνολα σχεδιαστών όπως Elsa Schiaparelli, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Alessandro Michele του οίκου Gucci, Jeremy Scott του οίκου Moschino και Rei Kawakubo του οίκου Comme des Garçons.

Afternoon dress, pink silk taffeta, 1857, 

Elsa Schiaparelli, gown, Summer 1937

Gucci, dress, Spring 2016, Gift of Gucci

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα, το πρώτο τμήμα έχει τίτλο ”Pretty in Pink” και εμπεριέχει κομμάτια από τα μισά του 190υ αιώνα έως και τις αρχές τον 20ου. Εδώ θα δούμε ρομαντικά φορέματα που συνοδεύουν τις εμφανίσεις των κυριών σε παλάτια και δεξιώσεις σε αποχρώσεις  baby pink και παστέλ χρωματική παλέτα με έντονη δαντέλα, φουρό και πολλά φρου-φρου. Με την πάροδο των χρόνων το ροζ αρχίζει να γίνεται πιο ζωηρό και έντονο με αποκορύφωμα τις δεκαετίες 1912 με το cherry pink και λίγο αργότερα με το επονομαζόμενο shoking Pink που έφερε στο προσκήνιο η κορυφαία Ιταλίδα σχεδιάστρια Εlsa Schiaparelli στα τέλη του 1930. Στο δεύτερο τμήμα της έκθεσης θα συναντήσουμε κείμενα που εξηγούν το πως έχει χρησιμοποιηθεί το ροζ στην ενδυμασία διαφορετικών πολιτισμών ανά τον κόσμο καθώς επίσης και ρούχα σύγχρονων σχεδιαστών όπως του οίκου Valentino που δημιούργησε T-shirt με το logoPink is Punk” δίνοντας έτσι μια πιο επαναστατική χροιά.

Comme des Garçons, Fall 2016, “18th-Century Punk” Collection, Fall/Winter 2016, Japan, museum purchase

Yves Saint Laurent, evening dress, shoes, and jewelry, Fall 1983

Κάθε γυναίκα αξίζει να είναι ξεχωριστή και το ροζ είναι αναμφίβολα το χρώμα που την κάνει μοναδική. Αυτό έχει αποδειχτεί σε βάθος χρόνων!

 

*H έκθεση φιλοξενείται στο Museum at the Fashion Institute of  Technology της Νέας Υόρκης από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως και τις 5 Ιανουαρίου του 2019.

 

Πηγή: vogue.com

 

Tags:
0 shares
Η Κωνσταντίνα Τάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Εργάζεται ως θεατρολόγος, αλλά λατρεύει τον χώρο της μόδας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και ενημερώνεται καθημερινά για τις καινούριες τάσεις.