internal-article2_1026x684

Η Stella McCartney πρωτοπορεί στην βιώσιμη μόδα.

*Γράφει η Ελένη Μοραντζή.

Ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής και της ευρύτερης καταστροφής του περιβάλλοντος λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης τροφής, πρώτων υλών και υλικών έχουν φτάσει την κατάσταση σε ένα τέλμα. Η βιομηχανία της μόδας έχει μερίδιο ευθύνης στην καταστροφή αυτή. Τον τελευταίο όμως καιρό μια μεγάλη και καλά οργανωμένη κινητοποίηση τόσο στις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων, όσο και στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης έχουν φέρει ένα κύμα αλλαγής.

H Stella McCartney κατάφερε να φτάσει στα ύψη το ethical brand της, πριν η λέξη sustainability τρυπώσει στη ζωή μας και γίνει το νούμερο ένα θέμα συζήτησης. Η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη πιο επιβλαβής μετά απ’ αυτή του πετρελαίου. Τι κάνει όμως την McCartney τόσο επιτυχημένη; Δεν θυσιάζει το style για το sustainability, απεναντίας το αυστηρό πελατολόγιο της επιλέγει τα ρούχα της, γιατί πιστεύει ότι είναι real leather, και όχι επειδή σέβεται τα ζώα.

Οι συλλογές Adidas σε συνεργασία με την Stella McCartney έφεραν την βιωσιμότητα και στην αγορά αθλητικών ειδών. Πέρυσι δημιούργησε jackets και αθλητικά παπούτσια από 100% ανακυκλωμένο πολυεστέρα. Το εργοστάσιο παραγωγής, τα καταστήματα καθώς και όλα τα γραφεία του brand τροφοδοτούνται με αιολική ενέργεια. Τα ρούχα είναι φτιαγμένα από όσο το δυνατόν περισσότερο βαμβάκι, χωρίς χημικές κατεργασίες και με το λιγότερο ποσοστό νερού και ενέργειας.

”I’m hoping people will look back and say, ‘Really? That’s what they did to make a pair of shoes, seriously?’ If you’re lucky enough to have a business on this planet, you have to approach it in this sustainable way.”

Δυστυχώς δεν είναι πολλοί οι σχεδιαστές που ακολουθούν το όραμα της McCartney τόσο πιστά όσο θα ήθελε. Μερικοί χρησιμοποιούν εν μέρη ανακυκλωμένα υλικά και άλλοι προωθούν στις επιδείξεις τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, που βοηθούν στην εξάλειψη του προβλήματος. Είναι όμως αυτό αρκετό; Μάλλον όχι, όταν στις πασαρέλες κυριαρχούν τα total leather σύνολα και οι γούνες. Όταν πρόκειται για τα δύο αυτά υλικά το θέμα αποσιωπάται. Πολλοί θεωρούν το  αληθινό δέρμα καλύτερο από το faux, γιατί είναι φυσικό και δεν υπόκεινται σε τόσες χημικές κατεργασίες όσες το faux. Κάνουν λάθος. Το δέρμα για να διατηρηθεί χρειάζεται χημική κατεργασία βλαβερή για το περιβάλλον και φυσικά υπάρχουν εκατομμύρια ζώα, που σφάζονται για τον σκοπό αυτό.

”We’re trying our best—we aren’t perfect, but we’re opening up a conversation that hasn’t really been had in the history of fashion. Now is the time for change, now is the time to look at what can be done and how technology can save us.”

Η Stella McCartney αποδεικνύει ότι η μόδα μπορεί να είναι fun, sexy αλλά να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον. Οφείλουμε όλοι να αλλάξουμε τις συνήθειες μας, να βγούμε από το comfort zone μας και να επιλέξουμε έναν πιο συνειδητό τρόπο ζωής. Η ποιότητα έναντι στην ποσότητα και η στήριξη sustainable brands είναι τρόποι συνεισφοράς. Σκεφτείτε πριν αγοράσετε, το χρειάζεστε πραγματικά;

Tags:
0 shares
Η Ελένη Μοραντζή ζει στην Αθήνα. Ασχολείται επαγγελματικά με το "fashion blogging". Παράλληλα σπουδάζει "Γεωλογία" στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μεγάλη της αγάπη είναι η μόδα, τα ταξίδια και η αρθρογραφία.