030-1024x683

Yayoi Kusama: Η Βασίλισσα του πουά στην Tate Modern.

*Γράφει η Δήμητρα Μαλαπάνη.

Το πουά αποτελεί από τα πιο επιτυχημένα prints, καθώς έχει καθιερωθεί στον κόσμο της μόδας και είναι ένα από τα κλασσικά μοτίβα σε υφάσματα.  Η Yayoi Kusama, είναι σίγουρα η «Βασίλισσα του πουά», η οποία συγκαταλέγεται κάθε χρόνο στη λίστα των Times,  με τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του κόσμου και σύμφωνα με τους καταλόγους δημοπρασιών, εξακολουθεί από το 2016 να είναι η πιο ακριβή εν ζωή καλλιτέχνης.

Δύο από τα διάσημα Infinity Rooms της Yayoi Kusama πρόκειται να φιλοξενηθούν στη Tate Modern στο Λονδίνο, στο πλαίσιο εορτασμού για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της. Τα Infinity Rooms που πρόκειται να εκτεθούν είναι το «Infinity Mirrored Room- Filled with the Brilliance of Grief», έργο που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της Yayoi Kusama και το «Chandelier of Grief», ως ένα έργο που αποτελεί ένα «ατέλειωτο σύμπαν» από περιστρεφόμενους κρυστάλλινους πολυελαίους. Η έκθεση θα συμπεριλάβει επίσης, φωτογραφίες και υλικό από το στούντιο και τα πρώτα έργα της Kusama.

Infinity Mirrored Room-Filled with the Brilliance of Grief.
Chandelier of Grief.

Η Yayoi Kusama γεννήθηκε το 1929 στο Ματσουμότο της Ιαπωνίας, όπου πέρασε τα νεανικά της χρόνια στο φυτώριο, που διατηρούσε η οικογένειά της. Από το φυτώριο εμπνεύστηκε τις περίφημες γιγαντιαίες κολοκύθες της που βρίσκονται σε πολλά μουσεία, συλλογές και δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο. Άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική σε ηλικία μόλις 10 ετών, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας που είχε. Το 1957 μετακομίσε στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου ξεκίνησε πρακτικά τη καριέρα της.

Η ίδια αποφάσισε να ζήσει σε ψυχιατρικό ίδρυμα από το 1977 και μέσω της δουλειάς της να ξεφύγει από τα ψυχολογικά τραύματα που είχε και σε μια προσπάθεια να μοιραστεί τις εμπειρίες της με τον θεατή, μέσα από τα έργα της .

Η Kusama ήταν μέρος του κινήματος της pop art και τις χίπι αντικουλτούρας.  Προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον του κοινού με μία σειρά από performance, στην οποία εμφανιζόταν γυμνή και βαμμένη με έντονα πουά χρώματα. Η τέχνη της δεν περιορίζεται μόνο στη ζωγραφική, αλλά περιλαμβάνει επίσης γλυπτική, κινηματογράφο, performances και συναρπαστικές εγκαταστάσεις. Κατά τη δεκαετία του 1960, ερχόταν σε επαφή με καλλιτέχνες, όπως ο Donald Judd, ο Andy Worhol, ο Josef Cornell, επηρεάζοντάς τους σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Τα έργα της έχουν κατακτήσει και τον χώρο της μόδας. Έχει συνεργαστεί με τον οίκο μόδας Luis Vuitton και τον Marc Jacobs, με αποτέλεσμα η ήδη υψηλή αξία των έργων της να εκτοξευθεί. Οι αναγνωρίσιμες κουκίδες της που κατακλύζουν τα έργα της, εντάχθηκαν και στον κόσμο της μόδας. Ιδιαίτερο είναι και το προσωπικό της στυλ, καθώς στην ένατη δεκαετία της ζωής της εμφανίζεται με κόκκινες περούκες και πουά φορέματα, δείχνοντας με το ντύσιμό της τον ιδιαίτερο και εκκεντρικό χαρακτήρα της. «Η γη μας είναι μόνο ένα πουά ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο αστέρια στο σύμπαν. Το πουά είναι ένας δρόμος προς το άπειρο», δηλώνει χαρακτηριστικά η πιο ισχυρή γυναίκα της τέχνης στο κόσμο.

Η έκθεση «Yayoi Kusama: Infinity Rooms» ανοίγει τις πύλες της στις 11Μαϊου και θα παραμείνει ανοιχτ έως και τις 9 Μάϊου 2021.

Πηγή: lifo.gr, elculture.gr

Tags:
0 shares
Η Δήμητρα Μαλαπάνη γεννήθηκε το 1993 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Τεχνολογία Τροφίμων στο ΤΕΙ Αθήνας, όμως αποφάσισε να ασχοληθεί με την μεγάλη της αγάπη, τη μόδα και συγκεκριμένα το styling. Σπουδάζει fashion styling στη σχολή PANSIK Scuola di Moda και εργάζεται στο χώρο της μόδας.