1500052194-dsc-9908-copia-1

5 σχεδιαστές που επαναπροσδιορίζουν την unisex και gender neutral μόδα!

*Γράφει η Δέσποινα Μπαράκη.

Η μόδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αυτοέκφραση, γι’ αυτό και πρέπει τα ρούχα που φοράει ο καθένας μας να μας αντιπροσωπεύουν επιτρέποντάς μας να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της μόδας έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την ένταξη της διαφορετικότητας, αμφισβητώντας τους παραδοσιακούς κανόνες και καταρρίπτοντας σημαντικά εμπόδια. Αυτά τα βήματα οδήγησαν στην εμφάνιση σχεδιαστών, που δημιουργούν gender neutral ρούχα, αναδιαμορφώνοντας το τοπίο της μόδας και προσφέροντας ρούχα, που ξεπερνούν τα στερεότυπα του δυαδικού φύλου, αγκαλιάζοντας την ατομικότητα του καθενός.

Είτε πρόκειται για κοστούμια σε χαλαρή γραμμή, είτε για αξεσουάρ, η βασική ιδέα της unisex και gender neutral μόδας είναι τα ρούχα, που φοράμε να μας αρέσουν, να νιώθουμε άνετα σε αυτά και να αισθανόμαστε ο εαυτός μας, χωρίς περιορισμούς και κανόνες. Η μόδα έτσι, μέσω των unisex και gender neutral ρούχων, επιτρέπει στον καθένα να εκφράζεται ελεύθερα, εξερευνώντας ταυτόχρονα την ταυτότητά του μέσω της μόδας. Μιας μόδας όμως, που δεν έχει φύλο, όρια ή στερεότυπα στο τι πρέπει να φορέσει κάποιος εξαιτίας του βιολογικού του φύλου.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να εξερευνήσουμε τον συναρπαστικό κόσμο αυτών των σχεδιαστών που κάνουν ισχυρές δηλώσεις μέσα από τις gender neutral συλλογές τους.

1. Harris Reed

Φωτογραφία: Getty Images

Ο Harris Reed είναι ένας σχεδιαστής που γιορτάζει την ομορφιά της έκφρασης, μέσα από τις δημιουργίες του. Ρούχα του έχουν φορέσει αρκετοί διάσημοι όπως ο Harry Styles, η Solange, και η Cara Delevingne. Είναι γνωστός για τα υπερβολικά και ρομαντικά δημιουργήματά του, που τονίζουν ότι ο ρομαντισμός δεν είναι δυαδικός.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Reed αμφισβητεί τους παραδοσιακούς κανόνες της μόδας δημιουργώντας ρούχα με πολυτελή υφάσματα και περίπλοκες λεπτομέρειες. Τα ρούχα του είναι μια γιορτή στην ατομικότητα, αγκαλιάζοντας έναν κόσμο, όπου τα όρια των φύλων παύουν να υπάρχουν. Έτσι, καταφέρνει να δώσει τη δυνατότητα σε όσους φορούν τα ρούχα του να είναι ο εαυτός τους.

2. Telfar Clemens

Parker Kit Hill, IMG model and social-media influencer. Φωτογραφία: Justin French

Ο Telfar Clemens, ο οραματιστής πίσω από το ομώνυμο brand Telfar, έχει γίνει συνώνυμο του inclusivity στη μόδα. Από το 2005, σχεδιάζει gender neutral ρούχα συνδυάζοντας διαφορετικά υφάσματα. Με την εμβληματική “Telfar Shopping Bag”, γνωστή και ως Bushwick Birkin, να έχει φανατικό κοινό και να την καθιστά το τέλειο unisex αξεσουάρ που υπερβαίνει το φύλο.

Παράλληλα, τα ενδύματα  Telfar χαρακτηρίζονται από καθαρές γραμμές και πρακτικότητα, προσφέροντας μια νέα οπτική στη gender neutral μόδα, συνδυάζοντας αβίαστα το στυλ και τη λειτουργικότητα.

3. Alejandro Gómez Palomo

Φωτογραφία: Instagram @beyonce

Ο σχεδιαστής Alejandro Gómez Palomo, μέσω του brand του Palomo Spain, επαναπροσδιορίζει τα όρια των ανδρικών ενδυμάτων εμπλουτίζοντάς τα με στοιχεία θηλυκότητας. Τα ρούχα του θολώνουν τα όρια μεταξύ αρρενωπότητας και θηλυκότητας, αγκαλιάζοντας μια αίσθηση ρευστότητας.

Ο οίκος χρησιμοποιώντας πολυτελή υφάσματα, περίπλοκη διακόσμηση και τολμηρά χρώματα αμφισβητεί τις προκατειλημμένες έννοιες του φύλου, προσφέροντας μια ζωντανή και ευφάνταστη όψη της μόδας.

4. Daniel w. Fletcher

Φωτογραφία: Taylor Hill

Ο βρετανός σχεδιαστής Daniel w. Fletcher είναι ένας από τους σχεδιαστές που πειραματίζονται πολύ συχνά και ξεφεύγουν από τους παραδοσιακούς κανόνες, προσφέροντας μια αναζωογονητική προσέγγιση στη μόδα.

Έχει παρουσιάσει αρκετές συλλογές του στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, και στόχος του είναι να θολώσει τα όρια μεταξύ των ανδρικών και γυναικείων ενδυμάτων. Τα ρούχα του συνδυάζουν σύγχρονο σχεδιασμό και ρετρό γοητεία, με κάθε κομμάτι να είναι προσεκτικά φτιαγμένο από υφάσματα υψηλής ποιότητας.

5. Charles Jeffrey

Φωτογραφία: Charles Jeffrey Loverboy

Ο Charles Jeffrey είναι γνωστός για τα παιχνιδιάρικα και εκφραστικά σχέδιά του. Το brand του, Charles Jeffrey LOVERBOY, συνδυάζει στοιχεία streetwear και υψηλής μόδας και δημιουργεί οπτικά εντυπωσιακές συλλογές που αμφισβητούν τις παραδοσιακές έννοιες της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας.

Τα ρούχα του έτσι κινούνται ανάμεσα στην τέχνη και τα εμπορικά προϊόντα, έχοντας στοιχεία από την queer κουλτούρα.

Πηγές: Editorialist, Harper’s Bazaar, Marie Claire, GQ

*Φωτογραφία εξωφύλλου: César Segarra for Palomo Spain

Tags:
0 shares
Η Δέσποινα Μπαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπουδάζει Γαλλική Φιλολογία. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της γράφει, ενώ έχει εργαστεί για αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος γεύσης. Αγαπάει τον χώρο της μόδας και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις τσάντες και τα παπούτσια. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τις χειροτεχνίες φτιάχνοντας ευχετήριες κάρτες και κεριά.