meal-planning-nutrtion-tips

“TIPS” για να φτιάξεις τα γεύματα της εβδομάδας σε ένα απόγευμα! Aπό τη διαιτολόγο Μαίρη Ρωμανίδου.

*Γράφει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μαίρη Ρωμανίδου.

1. ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ:
Η δημιουργία του εβδομαδιαίου πλάνου σου, όταν δεν βρίσκεσαι σε φάση δίαιτας είναι αναγκαία όχι μόνο γιατί σε βοηθάει να ελέγξεις τη θρεπτική αξία των γευμάτων σου μέσα στην εβδομάδα αλλά σε βοηθάει να ξεφύγεις από το junk food που συχνά επιλέγεται λόγω έλλειψης χρόνου και ιδεών! Όταν λοιπόν η εβδομάδα είναι τόσο απαιτητική που δεν υπάρχει χρόνος ούτε για μαγείρεμα, αφιέρωσε την Κυριακή το απόγευμα για να δόσεις στον εαυτό σου το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα στην εβδομάδα!

2. ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΑ ΤΑΠΕΡ: Χρειάζεσαι δύο ειδών ταπερ, αυτά που θα τοποθετείς τα μεγάλα γεύματα σου, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό καθώς και τα μικρά τάπερ που θα έχεις τα σνάκ, όπως ξηρούς καρπούς και φρούτα.

3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Πόσες φορές παραπονέθηκες ότι δεν έχεις χρόνο για να κόψεις σαλάτα; Ή ότι τα λαχανικά στο ψυγείο χάλασαν χωρίς να τα έχεις ακουμπήσει; Το μυστικό είναι καλύτερος προγραμματισμός! Κόψε σε ροδέλες ή σε μορφή σπιράλ τα λαχανικά σου και τοποθέτησε τα σε πλαστικά τάπερ ή σε πλαστικές σακούλες. Ακόμα, τα κομμένα κολοκυθάκια διαρκούν 3-5 ημέρες καθώς τα καρότα, οι πιπεριές και τα κρεμμύδια με καλή συντήρηση διαρκούν έως και 1 εβδομάδα στο ψυγείο. Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις βραστά λαχανικά και να τα καταψύξεις σε μερίδες. Μπορεί να μην έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά όπως τα φρέσκα όμως σίγουρα είναι καλύτερα, από το να μην φας λαχανικά!

4. 3 ΦΡΟΥΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΑ: Μέσα στο σαββατοκύριακο φτιάξε τη λίστα με τα σνακ και τα φρούτα που θα χρειαστείς. Τουλάχιστον 3 φρούτα την ημέρα είτε ένας φυσικός χυμός και ένα φρούτο είναι αρκετά για να σε καλύψουν. Ο χειμώνας έχει μπει και τα φρούτα συντηρούνται πολύ καλά στο μπαλκόνι και εκτός ψυγείου. Μήλα, μανταρίνια, αχλάδια, μπανάνες και ότι λαχταράς, μπορείς να το πλύνεις και να το βάλεις στην τσάντα σου για να το φας στη διάρκεια της ημέρας Tip για τις μπανάνες: για επέκταση του χρόνου ζωής τους κάλυψε με σελοφάν το κοτσάνι τους.

5. SMOOTHIE ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ: Εναλλακτικά μπορείς να φτιάξεις smoothie. Βάλε στο μπλέντερ τα αγαπημένα σου φρούτα και πρόσθεσε γιαούρτι. Τοποθέτησε το μείγμα σε περιέκτες φιλικούς προς την κατάψυξη και φτιάξε 3-4 μερίδες. Ό,τι πιο γευστικό για απογευματινό!

6. ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΦΑΕ ΓΙΑ ΔΥΟ: Προσπάθησε πάντα σε φαγητά όπως όσπρια ακόμα και κρέας να έχεις παραπάνω ποσότητα ώστε να μπορέσεις να αποθηκεύσεις ακόμα μια μερίδα. Εάν η περισσευούμενη μερίδα είναι μικρή μπορείς κάλλιστα να τη χρησιμοποιήσεις για βραδινό.

7. ΦΤΙΑΞΕ ΤΡΙΑΔΕΣ: Το μυστικό στην διατροφή είναι πως ο οργανισμός χρειάζεται υδατάνθρακα, πρωτεΐνη και λίπος για να λειτουργήσει σωστά. Πάντα μα πάντα φτιάχνουμε τα μεγάλα γεύματα μας βάση του πρωτοκόλλου αυτού.

8. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΣΝΑΚ, ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ: Και όταν δεν έχεις χρόνο για τίποτα, κόψε απλά μια φέτα ψωμί ολικής και βάλε αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ρίγανη και γιατί όχι λίγη φέτα και ντομάτα! Ό,τι πιο θρεπτικό για τον οργανισμό!

Tags:
0 shares
Η Μαίρη Ρωμανίδου είναι Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος "Διατροφής και Διαιτολογίας" στην Κρήτη (ΑΤΕΙ) με θέμα πτυχιακής διατριβής . Οι μεταπτυχιακές σπουδές της έγιναν στο Εθνικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Αθήνας, στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων με κατεύθυνσή την συντήρηση, επεξεργασία και καινοτομία τροφίμων (Master in Food Science, processing, preservation, innovation). Έχει εξειδικευθεί ως Μaster Practitioner on Eating Disorders & Obesity υπό την αιγίδα του κέντρου διατροφικών διαταραχών της Αγγλίας. Ανήκει στην ερευνητική ομάδα του Feeding America’s Bravest, του πανεπιστημίου Ηarvard TH CHAN of public Health Είναι μέλος της ΕSPEN, της GRESPEN, της ΕΔΔΕ και εξωτερικός συνεργάτης του μικροβιολογικού- διαγνωστικού ιατρείου ''Αιμοανάλυση Ἐβρου''.