xiarho2_0

Της ρίγας τα εννιάμερα!

*Γράφει ο σχεδιαστής μόδας και founder του Paramano.gr Νίκος Αλιάζης. 

Σκέφτηκα πολύ πριν γράψω αυτό το άρθρο και ομολογώ ότι το έσβησα και ξεκίνησα να γράφω από την αρχή πολλές φορές. Ο λόγος είναι γιατί θεωρώ ότι ίσως είναι καλύτερο να μην δίνεις χώρο σε αυτές τις συμπεριφορές και ταυτόχρονα δε θέλω να πληγωθεί ακόμα ένας άνθρωπος, εκτός από την Μαίρη που σίγουρα έχει ήδη στεναχωρηθεί. Βέβαια δε μπορώ να μη γράψω για έναν και μόνο λόγο, τον οποίο θα σας αναφέρω παρακάτω. Πάμε όμως να δούμε πρώτα το χρονικό του θέματος, για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Χθες, όπως λογικά γνωρίζετε ήδη, ένας χορευτής ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό ένα στόρι στο οποίο φαινόταν μια νεαρή κοπέλα, που φορούσε μια μπλούζα με οριζόντιες ρίγες. Ο ίδιος ανέφερε τα εξής «Όταν ήμουν παιδί άκουγα ένα πράγμα συνέχεια: “όταν είσαι παχύς, δεν φοράς ρίγα οριζόντια”». Το χειρότερο όλων δεν είναι ότι ανέβασε το βίντεο με την κοπέλα, αλλά έδειχνε ταυτόχρονα και το πρόσωπο της. Στη συνέχεια ανέβασε ένα στόρι που ζητούσε συγνώμη, αλλά μόνο αυτό δεν έκανε και σήμερα το πρωί τοποθετήθηκε και η κοπέλα (με υπέροχο τρόπο, κατά την άποψη μου) για το θέμα. Δε θα σας παρουσιάσω με λεπτομέρειες το τι είπαν, τι δήλωσαν κτλ, γιατί δεν είμαι δημοσιογράφος και μπορείτε να βρείτε παντού το τι έχει συμβεί.

https://www.instagram.com/p/CVsxI9foMfm/

Θα σταθώ μόνο σε αυτή τη φράση:

«Όταν ήμουν παιδί άκουγα ένα πράγμα συνέχεια: “όταν είσαι παχύς, δεν φοράς ρίγα οριζόντια”»

Πάρα πολλές φορές στο Paramano σας προτείνουμε τάσεις για κάθε σεζόν, διάφορες δημιουργίες από σχεδιαστές και γενικά σας συμβουλεύουμε, για το τι να φορέσετε. Εδώ, λοιπόν, θα τονίσω το συμβουλεύουμε. Σας λέμε τη γνώμη μας για να το πω πιο απλά… Αυτό δε σημαίνει ότι είστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσετε αυτά που λέμε και δε χάθηκε και ο κόσμος αν δεν το κάνετε. Θα μου πείτε γιατί τα λέω αυτά; Γιατί σκέφτομαι ότι ναι κι εμείς έχουμε συμβουλέψει και έχουμε προτείνει την τάδε ρίγα, ή την Παπαρήγα ή τη Ρίγα της Λετονίας ή και εγώ δε ξέρω ποια. Ναι παιδιά μου αποφεύγουμε την οριζόντια ρίγα αν έχουμε παραπάνω κιλά, γιατί καμιά φορά, αναλόγως το σχέδιο μας τονίζει και πας προσθέτει όγκο. Την αποφεύγουμε ΑΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ, για την ακρίβεια κάνουμε ότι θέλουμε, ότι κατεβάσει το μυαλό μας! Ξέρετε γιατί; Γιατί μπορούμε. Ναι τέλειες οι μόδες, τα φουστάνια και τα αγαπάμε γιατί μας ομορφαίνουν, αυτό όμως δεν καθορίζει τη ζωή μας και το κάνουμε γιατί μέσα από αυτό καμιά φορά, δυστυχώς ή ευτυχώς, μας αγαπάμε λίγο παραπάνω.

Αυτό όμως κύριε Ξιαρχό δε δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να μας κρίνει, χωρίς να του έχουμε ζητήσει τη γνώμη του και να ανεβάζει σε ένα δημόσιο προφίλ και το πρόσωπο μας, κοροϊδεύοντας και εξευτελίζοντας μας. Πόσο μάλλον όταν θέλει να λέγεται influencer και να έχει όντως απήχηση σε ένα κοινό. Τους έβαλαν με το ζόρι να τον ακολουθήσουν; Όχι… αλλά τον ακολουθούν και θα ήταν καλό να προσέχει τα λεγόμενα του. Όχι μόνο επειδή είναι μηνύσιμα, αλλά γιατί πληγώνουν. Γιατί αυτό το σχόλιο σα στόχο του είχε τα κιλά της κοπέλας, όμως ποιος δίνει στον οποιοδήποτε το δικαίωμα να σχολιάζει τα κιλά μας στην τελική;

Στη συγνώμη του ανέφερε ότι πριν τον κατηγορήσουμε, να σκεφτούμε πόσες φορές έχουμε κάνει κι εμείς κάτι παρόμοιο με τους φίλους μας. Αρχικά άμα έχετε τέτοιες τοξικές παρέες με όλο το σεβασμό και συγνώμη για το θάρρος, αλλά βρείτε καινούργιους φίλους ή κάντε παρέα καλύτερα με τη Μάρτζη τη φανταστική μου φίλη. Και αν με την παρέα σου θέλεις να κάνεις αυτά τα σχόλια, ΟΚ δικαίωμα σου, αλλά άσε μας απέξω εμάς και όποιον άλλον βρεθεί στο δρόμο σου. Αυτό που δεν κατάλαβε ο κύριος αυτός είναι ότι το κάνει μέσα από το προφίλ του, που τον παρακολουθούν, καθώς είναι δημόσιο πρόσωπο, χιλιάδες άνθρωποι και μάλιστα δείχνει τη γυναίκα αυτή, χωρίς την έγκριση της και χωρίς να αναλογιστεί στιγμή, τι μπορεί αυτό να προκαλέσει στη ψυχή της.
Ναι κι εγώ είμαι παχουλός και λέω ότι ΟΚ περνάω καλά και δε με νοιάζει, αλλά όσο και αν έχω δουλέψει με την πάρτη μου, δυστυχώς είναι μέρες που νιώθω, ότι δε μου αρέσω. Αλλά το λέω εγώ στον εαυτό μου και μόνο σε αυτόν επιτρέπω να με κρίνει και μάλιστα τσαντίζομαι τρελά, όταν πέφτω σε αυτή την παγίδα.

Αυτό που θέλω να κρατήσετε από τις σκέψεις μου είναι κυρίως το εξής: δεν είναι τυχαίο ότι στα περισσότερα στυλιστικά άρθρα στον επίλογο σας λέμε, ότι αυτές είναι οι τάσεις, αλλά τις ακολουθείτε άμα θέλετε. Με αφορμή αυτό το περιστατικό θέλω να σας παρακαλέσω, να σας αγαπάτε και αν θέλετε να φορέσετε ρούχα με οριζόντιες ρίγες ή με ροζ παπαγάλους ή με δυο πέστροφες που χορεύουν πεντοζάλη, να το κάνετε αν αυτό σας κάνει να νιώθετε όμορφα και σας δίνει αυτοπεποίθηση. Και όλοι εμείς οι υπόλοιποι ας ασχοληθούμε με τα ψυχολογικά, που μας απασχολούν και όχι με τη ρίγα του διπλανού μας. Γιατί αυτή η “ρίγα” ντύνει το σώμα μιας όμορφης ψυχής, ενώ τα δικά μας μοδάτα ρούχα, που ντύνουν το καλλίγραμμο κορμί μας πολύ πιθανόν να είναι το περιτύλιγμα ενός μαύρου, μικρόψυχου εσωτερικού κόσμου, που δε θα τον κάνουν να φαίνεται όμορφο ούτε ρούχα ραμμένα από νεράιδες.

Κύριε χορευτά σας ζητώ συγνώμη, η δική μου τουλάχιστον είναι ειλικρινής, αν σας πλήγωσα, πράγμα που δε θα το ήθελα σε καμία περίπτωση. Ταυτόχρονα λυπάμαι ολόψυχα, γιατί είστε ένας άνθρωπος που έχετε επικοινωνήσει τις δυσκολίες, που έχετε περάσει εξαιτίας του bullying και της σεξουαλικής παρενόχλησης, που είχατε υποστεί στο παρελθόν, αλλά όταν κάνουμε ένα λάθος με όλο το σεβασμό δεν κάνουμε ψηφοφορία στο Instagram, άλλα ελπίζουμε να μας συγχωρέσει η ψυχή, που πληγώσαμε και ευχόμαστε να κοιμηθεί ήσυχη το βράδυ και να μη στεναχωριέται. Άρα στη ψηφοφορία της ψυχής μου, από εμένα είναι ένα τιτανοτεράστιο ΟΧΙ, ΝΟ , ΝΟΝ, NEIN, O-X-I!

Μαίρη δε σε γνωρίζω, αλλά άμα σου αρέσουν οι ρίγες θα σου σχεδιάσω μια ολόκληρη συλλογή και θα πάμε να φάμε και να πιούμε στο ίδιο μέρος και θα περάσουμε τέλεια!

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Reader

Tags:
0 shares
Ο Νίκος Αλιάζης είναι ένας νέος σχεδιαστής με καταγωγή από την Ζάκυνθο. Έχει σπουδάσει "Fashion Design & Construction" στη σχολή μόδας Pansik Scuola di Moda με πλήρη διετή υποτροφία. Επίσης, είναι απόφοιτος του τμήματος "Κοινωνιολογίας-Εγκληματολογίας" του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης του με τη μόδα έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή περιοδικά (Vogue Italia, L'Officiel,Drama Magazine κ.α.),όπως και με επιτυχημένα brands της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΝΙΚΕ, .LAK κ.α.) Το 2019 δημιούργησε το brand γυναικείας ένδυσης "Νikos Aliazis". Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο Fashion TV, στο FF Channel και έχει συμμετάσχει στο Greece's Next Top Model, αλλά και στο Switzerland's Next TopModel ως guest σχεδιαστής.