img-suzy-menkes1_140119231304-1000x561

Suzy Menkes, η κριτικός μόδας που διαμορφώνει καριέρες στο χώρο της μόδας.

*Γράφει η Ελένη Μοραντζή.

H Suzy Menkes γεννημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 24 Δεκεμβρίου 1943, έλαβε την πρώτη εκπαίδευση της στο Brighton and Hove High School ενώ το 1960 όντας έφηβη μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει μόδα στην ESMOD. Έμπαινε κρυφά το πρωί εκεί που γίνονταν τα show υψηλής ραπτικής και έμενε κρυμμένη μέχρι το βράδυ, ώστε να μένει απαρατήρητη. Στα 73 της χρόνια έχει τιμηθεί με τα βραβεία “Légion d’Honneur” και “OBE”.

Παίρνοντας υποτροφία από το Cambridge, σπούδασε αγγλική φιλολογία και ιστορία. Αμέσως μετά την αποφοίτηση της δούλεψε ως συντάκτρια μόδας στους Times του Λονδίνου, όπου γνώρισε τον σύζυγο και πάτερα των τριών γιων της, ο οποίος ήταν διπλωματικός ανταποκριτής της εφημερίδας και συγγραφέας βιβλίων. Εγκαταλείπει τους Times και το 1987 εντάσσεται στην οικογένεια της Indepentent, από την οποία μόλις ένα χρόνο μετά φεύγει. Το 1988 αναλαμβάνει δράση στην The International Herald Tribune οπού έμεινε 25 χρόνια. Το 2014 φανερά απογοητευμένη φεύγει δηλώνοντας: ”The Tribune left me. It morphed  into the International New York Times. New people came in; nothing felt the same. It was the ideal time to move, and my new job is a terrific idea because is there anything more international than fashion?”

Ο λόγος όμως που άφησε πίσω της την Tribune ήταν πιο σοβαρός, αφού ο Jonathan Newhouse, πρόεδρος της Conde Nast International, την όρισε ως κριτικό και δημοσιογράφο μόδας για όλες τις ηλεκτρονικές εκδόσεις της Vogue. Δεν υπάρχει κάποιο show που να ξεκινάει χωρίς την παρουσία της, ενώ είναι πολύ αυστηρή στην συνεπεία και την ακρίβεια και δεν συγχωρεί την παράβαση τους. Μάλιστα ένα συμβάν με τον Marc Jacobs μπορεί να το επιβεβαιώσει. Το 2008 ο σχεδιαστής άργησε να ξεκινήσει το show του 2 ώρες και η Menkes έξαλλη δήλωσε: “I want to choke him with my own hands and never see his show again in my life“. Απαράβατος νόμος για εκείνη, δεν παρακολουθεί ποτέ shows τις “ιερές” μέρες, όντας πιστή στον Ιουδαϊσμό.

Δεν δέχεται ποτέ δώρα από τους σχεδιαστές σε αντίθεση με πολλούς κριτικούς μόδας. Για την ακρίβεια κριτικάρει έντονα τους bloggers και τους stars που επιλέγουν εκκεντρικά outifts μόνο και μόνο για να τους βγάλουν μια φωτογραφία.  Δεν φοράει ρούχα σχεδιαστών και τις περισσότερες φορές βλέποντας την σου δίνει την εικόνα μιας πιο συντηρητικής γυναίκας. Τα outfit της μοιάζουν σαν να είναι βγαλμένα από ελληνική ταινία εποχής. Οι στυλιστικές τις επιλογές, ώθησαν την Kate Moss να την χαρακτηρίσει “σαλεμένη θείτσα” σε μια συνέντευξη της το 2003. Όμως τα υφάσματα που είναι ραμμένα τα ρούχα της είναι άριστης ποιότητας μετάξι ή βελούδο.  Σήμα κατατεθέν της Menkes αποτελεί το χαρακτηριστικό χτένισμα της που μοιάζει με ”κοκοράκι”. ‘Υπάρχουν δυο ιστορίες πίσω από το χτένισμα αυτό. Η πρώτη λέει ότι, μη μπορώντας να αντέξει τα μαλλιά της να πέφτουν στο πρόσωπο της ρώτησε την κομμώτρια πως θα τα κρατήσει πίσω. Η δεύτερη λέει ότι ήθελε ένα trademark, όπως ο Karl Lagerfeld έχει την βεντάλια του και η Anna Wintour τα γυαλιά της. Αν την ρωτήσουμε υποστηρίζει ότι ισχύει η πρώτη.

Βλέπει πάνω από 600 shows το χρόνο και φημίζεται ότι στην Tribune έγραφε πάνω από 200.000 λέξεις το χρόνο. Εκείνη υποστηρίζει ότι άπλα γράφει πολύ γρήγορα. Ακόμα και για τον δικό μας Άγγελο Μπράτη, έγραψε ότι κατάφερε να μετατρέψει τις grecian πτυχές σε ρούχα του 21ου αιώνα. Είναι η μοναδική κριτικός μόδας που η ετυμηγορία της λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν απ’ όλους τους σχεδιαστές. Ωστόσο είναι πολύ προσεκτική, καθώς γνωρίζει ότι τα λεγόμενα τις χτίζουν καριέρες και προτείνουν τάσεις. Η Suzy Menkes είναι η κορυφαία αρχή της μόδας. Τα άρθρα και οι αναφορές της εμφανίζονται σε 21 διεθνείς ιστοσελίδες της Vogue, σε 15 γλώσσες, φθάνοντας σε ένα κοινό άνω των 31.000.000. Αν δεν είστε ένας από τους 518.000 οπαδούς της στο Instagram οφείλετε να γίνετε.

Πηγές: Suzymenkesvogue.com, Vogue, Bof.

Tags:
0 shares
Η Ελένη Μοραντζή ζει στην Αθήνα. Ασχολείται επαγγελματικά με το "fashion blogging". Παράλληλα σπουδάζει "Γεωλογία" στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μεγάλη της αγάπη είναι η μόδα, τα ταξίδια και η αρθρογραφία.