Sophia-Kokosalaki-designer

Σοφία Κοκοσαλάκη: η επιτομή του Grecian Chic!

*Γράφει η Κωνσταντίνα Τάκου.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη υπήρξε μια ήρεμη δύναμη, με απαράμιλλη αισθητική και πηγαίο ταλέντο που την έκανε να ξεχωρίζει. Παρόλο που ήταν μια σχεδιάστρια χαμηλών τόνων, που δεν επιθυμούσε ιδιαίτερα τα φώτα της δημοσιότητας και δεν αποζητούσε τις δημοσιογραφικές επευφημίες και κριτικές κατάφερε μέσα από το έργο της και την αισθητική της να δημιουργήσει ένα αξιοσέβαστο όνομα στον χώρο της μόδας πατώντας σταθερά στα πόδια της και αποτελώντας πρότυπο για αυτούς που πραγματικά αγαπούν αυτό που ονομάζουμε high fashion, ξεφεύγοντας από οποιαδήποτε δίψα για αυτοπροβολή.

H σχεδιάστρια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα έχοντας Κρητικές ρίζες, τις οποίες χρησιμοποίησε και στα fashion show της έχοντας ως μουσική υπόκρουση την κρητική λύρα. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά σύντομα την κερδίσε το Central Saint Martins College of Art and Design από το οποίο αποφοίτησε το 1998. Το 1999 παρουσιάζει την πρώτη της συλλογή και ξεκινά η καριέρα της στον χώρο της μόδας συνάπτοντας συνεργασία με το περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ. Το 2002 κατακτά το βραβείο του περιοδικού ELLE και της αναθέτουν τον σχεδιασμό των κουστουμιών για του Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, δημιουργώντας τα κοστούμια για τους χορευτές της τελετής, καθώς και το μαγευτικό φόρεμα της τραγουδίστριας Bjork. Επίσης, το 2015  αναλαμβάνει τις στολές της Aegean Airlines. To ταλέντο της με την πάροδο των χρόνων γίνεται όλο και πιο αναγνωρίσιμο και η καταξίωση της δεν σταματά εκεί.

Δημιούργησε το δικό της brand με το όνομα Sophia Kokosalaki με έδρα το Λονδίνο, αλλά παράλληλα συνεργάστηκε με την εταιρεία Diesel Black Gold, αλλά και την ιστορική αναβίωση του γαλλικού οίκου Vionnet.  Οι δημιουργίες της χαρακτηρίζονται έντονα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καθώς επέλεγε να εντάσσει τις πτυχώσεις και το ντραπέ  σε αρκετά από τα ρούχα της. Επιτυχώς κατέχει τον τίτλο της σχεδιάστριας που εισήγαγε στο εξωτερικό το grecian chic, αφού με την μοναδική της αισθητική κατάφερε να μεταφέρει το αρχαίο ελληνικό  πνεύμα μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Βέβαια στις συλλογές της σχεδιάστριας συναντάμε και άλλα στυλ σχεδιασμού. Η Σοφία Κοκοσαλάκη αγαπούσε πολύ την γυναίκα πίστευε στην θηλυκότητα, που πηγάζει μέσα από κάθε γυναίκα γι’αυτό και αρκετά από τα ρούχα της δημιουργήθηκαν, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μιας σύγχρονης εργαζόμενης γυναίκας.

“Μου πήρε πολλά χρόνια για να το καταφέρω, όσο το έχω καταφέρει. Στην αρχή έκανα πιο απλά πράγματα, μετά άρχισα τα σύνθετα. Ακόμα όμως και έτσι, η εντύπωση που θέλω να αφήνουν τα ρούχα μου είναι η απλότητα. Να μην είναι πολύ επιτηδευμένα. Αυτό δεν μου αρέσει.”

Τα τελευταία χρόνια η σχεδιάστρια είχε αφιερωθεί και στον σχεδιασμό κοσμημάτων. Σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ και στην εκπομπή ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΔΑΣ είχε αναφέρει ότι η ενασχόληση της με το κόσμημα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της πλαστικότητας που έχει η δημιουργία τους. Τα περισσότερα κοσμήματα της συλλογής είναι από χρυσό υλικό, που έχει επιλεχτεί από την ίδια λόγω της διαχρονικότητας  που κατέχει σαν υλικό.

Ο ξαφνικός χαμός της Σοφίας Κοκοσαλάκη άφησε σε όλους μας μια βαθιά θλίψη. Ένας άνθρωπος που είχε ακόμη να δώσει τόσα πολλά στον χώρο της μόδας θα αφήσει ένα τεράστιο κενό. Οι δημιουργίες της όμως έχουν μείνει πίσω για να μας αποδεικνύουν το τεράστιο έργο της.

Πηγές: vogue.co.uk

Tags:
0 shares
Η Κωνσταντίνα Τάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Εργάζεται ως θεατρολόγος, αλλά λατρεύει τον χώρο της μόδας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και ενημερώνεται καθημερινά για τις καινούριες τάσεις.